Krysiu, to Twoje ciasto chyba grube wyrasta? a może nie...,
Podam w każdym razie przepis, który ja stosuję (to przepis szefa kuchni włoskiej w hotelu Marriott - Grzegorza Golenia)
Spód pizzy jest cieniutki jak należy
Pizza włoska (ciasto)
30 dkg mąki
2 dkg drożdży
2 łyżki oliwy
200 ml wody mineralnej (niegazowanej)
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
Połowę wody lekko podgrzej, dodaj drożdże, wsyp cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
Usyp kopczyk z mąki, zrób w nim wgłębienie, wlej drożdże, wymieszaj z częścią mąki.
Wlej resztę wody, oliwę, wsyp sól, zamieszaj, a gdy mąka wchłonie płyny, zagniataj ciasto rękami. Po 10 min stanie się gładkie, elastyczne.
Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Nie trwa to dłużej niż 30-40 min.
W tym czasie można przygotować "farsz" - nie podaję, bo to i tak zazwyczaj każdy wie lub daje co lubi, tudzież co ma;)
Jeśli ciasto wyrosło, połóż je na środku wysmarowanej oliwą formy (w tym czasie włącz piekarnik, niech się już grzeje, gdyż pizzę piecze się w bardzo wysokiej temperaturze. Ustaw termostat na 220 st.), rozpłaszcz ręką, a potem równomiernie rozprowadzaj po dnie dłonią zacisniętą w pięść. Spód cienkiej pizzy powinien mieć 5-6 mm grubości, trochę grubszej 7-8 mm. Wylep rant lub podnieś brzegi placka, żeby były nieco wyższe niż spód.
Następnie ułóż farsz i wstaw pizzę do nagrzanego piekarnika. Powinna się piec, aż brzeg się wyraźnie zrumieni, a ser stopi. Zwykle trwa to około 20 min.
SMACZNEGO!!
