Storczyki Enidy

volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Oczywiście, że zalewałem :D:D:D Chociaż z drugiej strony graniczy to z absurdem by ktoś myślał że same kamyczki na tackach poprawią cokolwiek :D:D:D
Druga rzecz, tacki nie podnoszą wilgotności w całym pomieszczeniu, natomiast wokół roślin stwarzają im swoisty mikroklimat.
Dokładnie z pobliża roślin mam wyniki pomiarów bo higrometr stoi zaraz przy tackach. Jak robiłem pomiary robiłem je w różnych częściach tackek, różnych tacek.

A jaki masz higrometr bo nie napisałaś? elektroniczny czy wskazówkowy? Bo to może odpowiedzieć gdzie leży róznica w pomiarach. Może masz go blisko łazienki, albo kuchni, a nie przy samej roślinie nad tacką jak ja.
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2009, o 11:55
Kontakt:

Post »

Proszę się tu nie kłócić o ta wilgotność, każdy stosuje co mu pasuje, jak to było w pewnej piosence :D Ja na razie poustwialam te tacki z kamykami i woda, zaszkodzić nie zaszkodzi.

Dzisiaj prawie cały dzień spędziłam przed komputerem ( ostatni dzień urlopu, mężuś w pracy to i mam spokój :wink: ).
Wcześniej sobie ponarzekałam, to teraz się pochwale :D Tylko trzeba wziasc pod uwagę, ze ja początkująca i z każdego korzonka czy listka szaleje z radości.
1 - zygopetalum ( kupione przekwitnięte niecały miesiąc temu )
2 - dendrobium phalaenopisis ( kupione również przekwitnięte ze dwa tygodnie temu )
Phalaenopisisy i sabotek tez rosną jak głupie, pewnie tez porobię zdjęcia :)

Obrazek Obrazek
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Oczywiście koniec tematu.
Jakie piękne, młode przyrosty!!! Jak tu się nie cieszyć na takie widoki?! ;:1
Rób fotki, będę bardzo czekać, zwłaszcza na sabotka - uwielbiam te kwiaty ale jakoś żaden nie chce trafić w moje ręce. Na początku troszkę mi odwagi brakowało a teraz... wszystkie sabotki gdzieś się przede mną chowają ;:207
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Parapet :D Na nim wszystko pięknie rośnie i ciągle coś się dzieje. Niestety z moim miltoniopsisem coraz gorzej, obawiam się, ze jeszcze trochę i będzie koniec..podobnie oncidium, kwitnie pięknie, ale czuje, ze coś jest nie tak. Zdaje sie, ze powinnam pozostać tylko przy phalaenopsisach. No i zygopetalum i dendrobium ładnie rosną, ale nie chce zapeszać....

Obrazek
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Parapecik jak się patrzy...
a ja czekam na tego Twojego sabotka...
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Limona, proszę bardzo, właśnie zrobiłam świeżutkie zdjęcia :D Szczęściem nazywam to, ze rośnie mu nowy listek, zresztą już duży jest ( ta kupka liści bez obciętego pędu :wink: ) , a zaczął rosnąć całkiem niedawno, wiec chyba nie jest mu u mnie najgorzej..
Te białe plamki na końcu liścia to ślady zębów mojej kotki, heh.
Niestety szybko przekwitł, ale chyba miał się ku temu już w sklepie, bo jak poszłam tam tydzień po kupnie to reszta sabotków była już przeceniona..
Gdybym wtedy wiedziała to co wiem teraz, nie kupiłabym go tylko poczekała aż znajdę sabotka seryjnego.
Załączam jeszcze stare zdjęcie z czasów kwiatka :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Dziękuję Izunia
Sabotek niezwykle urodziwy, mając takie cudo nie dziwię się, że jest Ci szkoda, że nie jest seryjny ale warto poczekać do kolejnego kwitnienia bo jest na co czekać :P :P :P
Kwiatuszek chyba jest bardzo dużych rozmiarów, porównując go do liści sprawia wrażenie olbrzyma. Piękny!
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A jaki to jest seryjny ? :oops:
Mam dwa sabotki, oba przekwitły i zastanawiam się czy zakwitną u mnie kolejny raz.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Seryjny to znaczy, że na jednej łodydze kwiatowej sukcesywnie będą się rozwijały kolejne kwiaty a nieseryjny ma tylko jeden kwiat, przekwitnie i znów trzeba czekać :(
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to ja mam właśnie taki :( Mimo, że jest kilka przyrostów ani widu ani słychu kwiatów :(
Pozdrawiam, Justyna
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Enida pisze:Niestety z moim miltoniopsisem coraz gorzej, obawiam się, ze jeszcze trochę i będzie koniec..podobnie oncidium

Obrazek
Dlatego bo doniczki są w osłonkach i korzenie nie mają powietrza, o którym wczesniej pisałem. Jeszcze możesz wyprowadzić rośliny na prosto.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ja patrząc na te zdjęcia też o tym pomyślałam. Ja większość storczyków trzymam w osłonkach, ale są one szersze niż doniczka, więc powietrze dochodzi. Na dodatek jeżeli widzę, że w doniczce utrzymuje się wilgoć to wyjmuję ją z osłonki, by się lepiej przewietrzyła (zawsze też robię dodatkowe dziurki w doniczkach po bokach!)
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Dziękuję za sugestie, ale wszystkie storczyki maja większe od doniczki osłonki, tylko sabotek jest wyjątkiem, ale jego często wyjmuje i wietrze. Doniczki maja również dodatkowe dziurki po bokach. I jedynie miltoniopsis marnieje, onciudium ma się lepiej, inne rosną jak oszalałe, wiec nie jest im źle...
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Jade zaraz do centrum ogrodniczego po nowe śliczności :D Zwolniło się miejsce na parapecie....
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to czekamy na fotki zakupów :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”