Cudactwa kulinarne Tess...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aszko

to przepis Izy, ja zmodyfikowałam, więcej czosnku i albo miód albo cukier...

Ogórki z chilli inaczej jako ogórki po chińsku...

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=840
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ania

no właśnie robiłam...i nic takiego się nie działo, stąd zdzwiona jestem....jutro zrobię bez cytryny.


Czosnek z winem do sałatek i mięska pychota ( robię z połowy składników)

co kupić

- 20 dużych główek czosnku,
- 4 szklani białego wytrawnego wina,
- 1/4 szklanki octu winnego,
- 15 dag cukru,
- 2 ostre papryczki chili,
- 3 liście laurowe,
- 2-3 gałązki zielonego estragonu,
- łyżka mielonego pieprzu,
- czubata łyżka soli, oliwa

jak zrobić

Wino zagotować z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami chili, liśćmi laurowymi i pieprzem.
Do wrzącej zaprawy wrzucić obrane ząbki czosnku, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na noc.
Następnego dnia ponownie zagotować czosnek w zaprawie, gotować 2-3 minuty, ostudzić. Ząbki układać w słoiczkach, zalać ostudzona zaprawa.
Do każdego słoiczka wlać na wierzch łyżkę oliwy, zamknąć.
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ORZECHOWIEC TESSKI

co kupić
30 dkg orzechów wloskich
6 jajek
1 1/4 szkalnki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka maragaryny

Jak zrobić

Orzechy zemleć lub drobno posiekać.
Żółtka zmiksować z cukrem oraz skórką z cytryny i połączyć z orzechami
Białka ubić z solą na pianę i dodajcie porcjami do ciasta

najlepiej w tortownicy sr 22 cm, wykladam papierem do pieczenia wysmarowanym margaryną.
Ciasto piec 45 minut w 180 st
wyjąć i ostudzić\

na wierzch polewam gotową polewą czekoladową....ale jak ktoś umie takową polewę może zrobic:)
ciacho przyozdabiam polówkami orzechow włoskich..
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Post »

Tess Ty tu rozne cuda pokazujesz, a mnie brak czasu na czytanie wszystkich necacych przepisow. Najbardziej pociagajacy jest ten"inny facet do skosztowania", ale ja mam konkretne pytanie. Mam zaprosic sasiadow z rewizyta do nas. Kidey bylismy u nich pani Veronika podala male co nieco na zab. Byly to smaczne cieniutkie i lekkie tartoletki z serem i pomidorami. Zupelnie nie wiem co mam przygotowac. Moze masz jakis pomysl? W czasie Swiat Wielkanocnych zrobilam dla moich sasiadow jajka faszerowane w skorupkach. Wszyscy tu sa zachwyceni ta potrawa a ja jestem dumna, ze to nasza polska potrawa.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zupa z groszku -elegancko i ciekawie wygląda no i pychota..

co kupić
- 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku,
- 2-3 szalotki,
- 20 dag sera mozzarella,
- 1,5 l bulionu warzywnego (z kostki),
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki masła,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- gałka muszkatołowa,
- sól pieprz,
- 20 dag grubych paluszków grissini - są nawet w biedronce :lol:
- 10 dag szynki szwarcwaldzkiej
- kilka listków bazylii do dekoracji


jak zrobić
Szalotki trzeba obrać i grubo posiekać.
Wrzucić na rozgrzane w rondelku masło. Mieszając usmażyć na szklisto.
Dosypujemy groszek i mieszając dusimy razem około 5 minut. Dolać gorący bulion.
Trzeba poczekać aż zupa zawrze, po czym zmniejszyć i gotować jeszcze 10-12 minut bez przykrycia.
Mozzarellę pokroić w kosteczkę i wrzucić do gotującej się zupy,mieszać aż ser całkowicie się rozpuści.
Następnie zupę trzeba zmiksować blenderem na gładko.
Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Paluszki grissini ciasno owijamy plasterkami szynki.
Gotową zupę rozlewamy do miseczek lub kokilek.
Każdą porcję dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany oraz listkiem bazylii.
Na każdej kokilce z zupą położyć palucha owiniętego szynką.
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zupa pomarańczowo-paprykowa
pięnie wygląda i smakuje

co kupić

- 1 kg czerwonej papryki,
- 3 pomarańcze,
- 500ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- bazylia i grzanki do przybrania

jak zrobić

Paprykę przekroić wzdłuż na cztery części, usunąć gniazda nasienne i dokładnie oczyścić.
Posiekać dość grubo i zmiksować.
Oliwę rozgrzać w dużym rondlu i wrzucić zmiksowaną paprykę.
Posolić do smaku, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem.
Umyć pomarańcze. Zetrzeć skórkę z jednej do rondla z papryką.
Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wycisnąć ok. 150-180ml soku z pomarańczy. Miękką paprykę ponownie zmiksować i podgrzać w rondlu razem z sokiem z pomarańczy i bulionem warzywnym.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać grzankami i posiekaną bazylią.
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no dobra tylko się nie śmiać....moje wcielenie naszej polskiej pomidorowej

Zupa pomidorowa - inna

co kupic

- 1 duży korpus z kurczaka,
- 1 marchewka,
- 1/ 4 selera,
- 1 mała cebula,
- 1,5 l wody,
- sól, pieprz, listek laurowy,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 ml. śmietany,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 20 dag. chudego twarogu,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- kilka liści bazylii,
- kilka liści natki pietruszki

jak zrobić

Z korpusu, warzyw i przypraw ugotować rosół, na koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy,zagotować i zabielić śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki pszennej.
W czasie gdy zupa się gotuje, robimy kluseczki.
Twaróg bardzo dobrze odcisnąć, połączyć z mąkę ziemniaczaną, żółtkiem, siekanymi ziołami i doprawić.
Formować dwiema łyżeczkami kluseczki i wrzucać na wrzątek, chwilę gotować. Kluski podawać do zupy.
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kuleczki orzechowe.....

co kupić?

Ciasto:
15 dag masła
2 budynie czekoladowe
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 łyżki oleju
10 dag orzechów laskowych

jak zrobić[/b
]Do miski przełożyć miękkie masło, wsypać budynie czekoladowe w proszku, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, wbić jajko i dodać olej.
Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką ciasto.
Następnie wziąć mały kawałek ciasta, jednego orzecha laskowego i zrobić kulkę wielkości dużej wiśni.
Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i orzechami.

Kulki kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180-190 st. C. Ostudzić.

Z tego jest około 60 kulek, jak nie lubicie orzechów, smaczne są też z migdałami albo dużymi rodzynkami
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Post »

Tess, tu raczej nie jada sie zup. Poza tym to zaproszenie na mala pogawedke, na tarasie i szukam czegos co dobrze towarzyszy alkoholowi, jest latwe do podania i jednoczesnie eleganckie, cos w rodzaju lekkiej przekaski, ktora moglabym wczesniej przygotowac. Moze jakies upieczone paszteciki? Moze malenkie kanapeczki z roznymi pastami, kolorowe, udekorowane nieco ziolami, ale nie znam przepisow na pasty rybne, jajeczne czy inne. Moze Ty znasz?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fela

to ja ci pokaże przepis naszej forumowej Agi - slimaczki szynkowe

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=42

a ja robię to....na posiedzenie i pogaduchy...

Rogaliki na przekąskę ze szparagami

co kupić

ciasto na rogaliki francuskie - przepis podaję na 6 sztuk...( ja robię małe)
6 świeżych szparagów( mogą być w zalewie )
3 plastry żółtego twardego sera (np cheddar)
2 suszone marynowane w oleju pomidory
1/2 łyżeczki oleju
2 listki świeżego oregano
sól i pieprz do smaku

jak zrobić
Szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy pod przykryciem 5 minut, odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia.
Ser kroimy na wąskie paski. Pomidory i oregano drobno siekamy.
Szparagi kroimy na kawałki.
Rozwałkowane ciasto kroimy w trójkąty i nakładamy szparagi, ser i pomidory. Zawijamy w rogaliki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
Blachę do pieczenia smarujemy cienką warstwą oleju (można oprószyć mąką) i ułożone na niej bułeczki wkładamy do piekarnika naokoło 20 minut,tak żeby rogaliki miałyjasno brązową barwę
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bułki pszenne nadziewane...
też jako przekąska

co kupić składniki w zależności ile bułek trzeba oczywiscie zwiększać ilość...

2 pszenne podłużne bułki
2 łyżki masła
1 średnia cebula
12 małych pieczarek
2 łyżki roztopionego na maśle sera (np Cheddar)
kilka kropel zielonego sosu jalapeno (może być Tabasco)
sól i pieprz do smaku


jak robić

Bułki rozcinamy wzdłóż i lekko drążymy łyżeczką.
Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy pokrajaną w ćwierćtalarki cebulę i pokrajane w plasterki grzyby, na koniec dodajemy kilka kropel sosu jalapeno, całość dokładnie mieszamy i faszerujemy bułki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st bułki smarujemy ze wszystkich stron wodą i pieczemy około 10 - 15 minut, aż lekko zbrązowieje i będzie chrupiące.
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tuńczyk w cieście francuskim...... szybki i smaczny...i inny

co kupić
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
1 puszka tuńczyka w oleju ( w kawałkach )
2 cebule
półpapryki zielonej
pół papryki żółtej
sól
pieprz mielony
1 łyżka oleju
1 żółtko

jak zrobić
Tuńczyka odsączyć dokładnie z oleju i rozkruszyć na kawałki.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto ja łyżce oleju.
Dodać do niej pokrojone w paseczki papryki .
Smażyć chwilę aż papryka zmięknie ( 2 minuty ) .
Wymieszać delikatnie w miseczce z tuńczykiem , posolić i popieprzyć do smaku .
Rozmrożone ciasto francuskie przekroić na 3 części . Na blachę wyłożona papierem do pieczenia położyć dwa kawałki ciasta .Z trzeciej części zrobić brzegi wokół ciasta( układasz małe paski na jeden kawałek 4 wokół brzegów .Wyłożyć tuńczyka z cebulą i papryką . Z pozostałego ciasta zrobić kratkę na tuńczyku.
Posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem .
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut aż ciasto zrobi się złote.

Pyszne jest na gorąco- ale jeszcze lepsze na zimno....Polecam!!!!
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kulki czekoladowe z orzeszkiem

Co kupić

Ciasto:
15 dag masła
2 budynie czekoladowe
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5szklanki cukru pudru
1 jajko
2 łyżki oleju
Ponadto:
około 10 dag orzechów laskowych

Jak zrobic?
Do miski przełożyć miękkie masło, wsypać budynie czekoladowe w proszku, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, wbić jajko i dodać olej. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką ciasto. Następnie wziąć mały kawałek ciasta, jednego orzecha laskowego i zrobić kulkę wielkości dużej wiśni. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i orzechami.

Kulki kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180-190 st. C. Ostudzić.
Nadziać można rodzynkami, migdałami....

i po upieczeniu............niebo w gębie
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Tessko, ser w szynce (szwarcwaldzkiej) od 4 tygodni jest stale na tapecie na wszystkich spotkaniach towarzyskich... tylko po nim już nic nie chcą jeść, bo "syty niemożebnie" :lol: :lol:
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3191
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

u mnie tez na każdym grilu jest teraz ser, super przepis, prosty i bardzo smaczny, teraz nawet na elektrycznym :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”