Wilec ziemniaczany ( batat )
Re: Nie wiem co to jest i jak temu pomóc ???
1.Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas)
To raczej roślinka ciepłolubna, więc chłodne noce i poranki jej niezbyt służą. Poza tym lubi dużo wody, ale z tego co widzę, to jakiś szkodnik tam grasuje, bo ma dziurki w liściach. Prawdopodobnie ślimak.
- edvina
- 50p
- Od: 14 wrz 2011, o 09:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ewek to co mam zrobić z tym ślimakiem? heheh jest jakis środek na to? Co do wodo-lubności to się zgadza bardzo lubi
Może już wypadałoby wilca okryć jakoś, bo szkoda mi go?

Rośliny są jak dzieci - szybko rosną i dostarczają wiele radosci.
Na ślimaki są sposoby. Piwo nie zadziałało co prawda, ale ze sposobów znam;
- sól- jednak niszczy glebę( choć znam osoby które zbierają ślimaki do wiaderka a potem zasypują je solą
- rozsypać wapno- ale brzydko to wygląda.
- jeden z najprostszych- kawa- w miejscach niewidocznych dla oka (np przy murkach, ogrodzeniach pod płotem) rozsypać fusy z kawy, a rośliny też można spryskać zaparzoną kawą( niesłodzoną
)
U siebie stosuję niestety chemię, bo mój sąsiad ma awersję do koszenia trawy w miejscu graniczącym z moja działką, więc ślimaki mają tam u niego jak w raju, a że mam smakowite dla nich rośliny, to sobie przechodzą nocami przez ogrodzenie i jedzą i jedzą...
Z dostępnych polecam; Glanzit, Mesurol, Ślimax, Ślimakol, Snacol. Są to produkty znnych firm, jak Agrecol, Substral/Scotts, Bros. Wszystkie te środki są w postaci granulek które należy rozsypać w miejscach urzędowania ślimaków. Nie musi byc tego gruba warstwa. Wystarczy pół łyżeczki co jakiej pół metra w linii prostej. Działa to tak, że zwabia ślimaki, a one jedząc to giną i rozpuszczają się, więc na następny dzień rano można się zdziwić i wystraszyć, bo w miejscu wysypania środka zazwyczaj widać śluz z rozpuszczających się ślimaków... nieprzyjemny widok.
Najlepiej wysypać to wieczorem, gdyż ślimaki żerują zazwyczaj nocą. Dobrze, jeśli nie pada wtedy, bo woda szybko rozpuszcza środek i trzeba sypać znów.
- sól- jednak niszczy glebę( choć znam osoby które zbierają ślimaki do wiaderka a potem zasypują je solą
- rozsypać wapno- ale brzydko to wygląda.
- jeden z najprostszych- kawa- w miejscach niewidocznych dla oka (np przy murkach, ogrodzeniach pod płotem) rozsypać fusy z kawy, a rośliny też można spryskać zaparzoną kawą( niesłodzoną

U siebie stosuję niestety chemię, bo mój sąsiad ma awersję do koszenia trawy w miejscu graniczącym z moja działką, więc ślimaki mają tam u niego jak w raju, a że mam smakowite dla nich rośliny, to sobie przechodzą nocami przez ogrodzenie i jedzą i jedzą...
Z dostępnych polecam; Glanzit, Mesurol, Ślimax, Ślimakol, Snacol. Są to produkty znnych firm, jak Agrecol, Substral/Scotts, Bros. Wszystkie te środki są w postaci granulek które należy rozsypać w miejscach urzędowania ślimaków. Nie musi byc tego gruba warstwa. Wystarczy pół łyżeczki co jakiej pół metra w linii prostej. Działa to tak, że zwabia ślimaki, a one jedząc to giną i rozpuszczają się, więc na następny dzień rano można się zdziwić i wystraszyć, bo w miejscu wysypania środka zazwyczaj widać śluz z rozpuszczających się ślimaków... nieprzyjemny widok.
Najlepiej wysypać to wieczorem, gdyż ślimaki żerują zazwyczaj nocą. Dobrze, jeśli nie pada wtedy, bo woda szybko rozpuszcza środek i trzeba sypać znów.
- edvina
- 50p
- Od: 14 wrz 2011, o 09:05
Śliczne dzięki sprawdzę sposób z fusami
brzmi ciekawie aczkolwiek sporo tego chyba musi być, trudno będę chodziła nakręcona jak zegarek, po wypiciu takiej ilości kawusi
ale czego się nie robi dla dobra sprawy
Może więcej uda mi się wtedy zrobić w ogodzie
a co myslisz o tym okrywaniu wcześnmiejszym?

Rośliny są jak dzieci - szybko rosną i dostarczają wiele radosci.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wilec ziemniaczany (batat)
Wydaje mi się, że to duża ilość. Co z nimi zrobisz? Czy można przechować je tak jak ziemniaki do posadzenia na wiosnę?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Co roku kupowałam nowe bulwy, w tym roku spróbuję przechować własne. Podobno składuje sie je jak ziemniaki, w chłodnych, suchych piwnicach, temeratura nie może spaść poniżej 5 stopni, w suchym torfie.
Pozdrawiam
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Ciekawie wygląda i brzmi. Myślałem, że się nie da uprawiać w Polsce, a na balkonie albo w doniczce w mieszkaniu może się da.
pozdrawiam, Gunnar
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Ja też do tej pory nie spotkałam się z tym warzywkiem - do dziś
Dostałam od przyjaciółki - wilec ziemniaczany , bardzo się ucieszyłam i nie wiem co z nim teraz zrobić , chciałabym wsadzić tylko nie wiem jak , którym końcem w dół - czy na płask go położyć a może jeszcze poczekać ( nie za wcześnie ?) .
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź .

Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź .
Zasyp torfem lub trocinami w kartoniku i do piwnicy. Wysadź do ziemi dopiero w marcu do doniczki. Ja układam bataty na leżąco, niezbyt głęboko. Podlewać umiarkowanie po obwodzie doniczki, nie bezpośrednio na bulwę.
Rzeczywiście teraz nie zawsze są bataty w marketach, ale wiosną będą są na pewno.
Rzeczywiście teraz nie zawsze są bataty w marketach, ale wiosną będą są na pewno.
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wilce są super . Sadzę je już kilka lat , ale sadzonki co roku kupuję nowe . Na wiosnę puszczę fotki .
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Witam, bataty można kpić w Carrefourze. Wczoraj nabyłam drogą kupna
, są lekko podsuszone ale u mnie trafił już do lekko wilgotnego torfu i czeka do wiosny.. 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
Jaką ziemię potrzebują bataty i drugi problem -do ziemi wsadzać chyba po majowych chłodach?
Pozdrawiam!!!