Dobre rozwiązanie ogrzewania domu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dobre rozwiązanie ogrzewania domu

Post »

Panele fotowoltaiczne fajna sprawa mam 7,3kW na dachach. Dają radę mam jeszcze jakiś 1MWh do odebrania z elektrowni.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Luck pisze:Cześć. Odświeżam post gdyż planuję zainstalować pompę ciepła - zamiast dotychcasowego kotła na węgiel (C.o) oraz olejowego (c.w.u w lecie).

Macie jakieś doświadczenia lub rady w tym temacie?
Gruntowa pompa ciepła z pionowymi odwiertami, marki Nibe. Dom 240 m2, na całości podłogówka, lubimy ciepło, więc nie oszczędzamy na grzaniu. Od 8 lat działa bezobsługowo. Raz na początku wystarczyło odpowiednio wybrać krzywe grzania i o pompie zapomnieliśmy. Nie mam podlicznika na nią, ale z szacunków oceniam, że ogrzewanie + CWU kosztuje nas ok. 3 tys. zł rocznie.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pawle, podałeś jakąś nieścisłość, bo te 3,5 kW nie jest energią, tylko mocą. Komin bym zawsze budował, bo przy awarii prądu, można ogrzewać czasowo nawet kominkiem. Aby dobrze wykorzystać energię słoneczną, to na panele nie może padać cień, bo znacząco obniży ich moc.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mymysteryy gruntowa pompa ciepła to 2 odwiery po 100m lub 3 po 70m każdy sam koszt wiercenia to przynajmniej 20000 PLN za tyle masz powietrzną pompę ciepła na R32.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakładając pompę te 8 lat temu jakoś nie byłam przekonana, czy powietrzna da radę. Z tego co słyszałam obecnie mają lepsze sprawności. No i tyle o ociepleniu klimatu wtedy się nie gadało jeszcze, a i zimy zdarzały się normalne. Powietrzne chyba w takich warunkach zbytnio nie wydalają?
Całość tzn. pompa, instalacja, odwierty ( 240 mb) kosztowały 52 tys.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz mam klimę w 2 mieszkaniach stare jakieś Elty 2,7kW grzały przy -17*C bez najmniejszego problemu. Każdą kupiłem jako nówkę za 700 PLN jak Elta splajtowała. Gwarancja 2 lata mija chyba 10 rok jak działają - nigdy nie serwisowane.
Teraz mam Midea blank 3,5kW z instalacją kosztowała 3300PLN działa 5 rok bez serwisu sam ją czyszczę. Wytłumacz mi proszę po co wydawać 52k PLN kiedy one nigdy nie mają prawa się zwrócić?
Za 15000 PLN 6 lat temu założyłem 3,3kW fotowoltaiki do tego pompa ciepła powietrze woda to max 20k PLN (LG Therma V).

Powiedz nam ile glikolu zostało wlane, ile kosztuje serwis bo prąd 3000 PLN to dla nie sporo płacę 150 PLN rocznie za prąd.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano widzisz nie każdy umie sobie sam coś zrobić i sam serwisować.
Pompa dlatego, by nie kopcić węglem ( i co też ważne, by nie musieć latać do pieca). Gazu nie ma w mojej dzielnicy.
marcinbb pisze:Powiedz nam ile glikolu zostało wlane, ile kosztuje serwis bo prąd 3000 PLN to dla nie sporo płacę 150 PLN rocznie za prąd.
Dla Ciebie sporo, bo masz fotowoltaikę . Ja nie mam (żadnych dotacji nie dostanę ze względu na DG zarejestrowaną w domu). Twoje 3,5kW ma się chyba nijak do mojej 16 kW przy tak dużym domu, ale szczerze nie czytałam wcześniejszych Twoich wpisów, więc szczegółów nie znam.
Nie jest moim zamiarem udowadnianie, że moje rozwiązanie jest lepsze, czy najlepsze. Pewnie jest gorsze od Twojego. Padło pytanie o pompę to napisałam jakie rozwiązanie jest u mnie i jak się w praktyce sprawuje i ile kosztowało. Mam i jestem zadowolona. :wink:
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

ekopom

Masz rację, niedokładnie się wyraziłem.

Mój dom będzie zużywał 40kWh/m2/rok, więc przy 80m2 daje to 40kWh/m2/rok x 80m2 = 3200kWh/rok czyli mnożąc przez cenę energii 0,6zł
ogrzanie domu będzie kosztowało 1920zł na cały rok.

W przypadku domu energooszczędnego i wentylacji mechanicznej z rekuperacją nie ma sensu budować kominka (nie można sterować mocą grzewczą, popiół, opał) jeśli chcemy mieć nastrój to wystarczy zamontować kominek na biopaliwo do którego nie potrzeba komina.

Dom dobrze zaizolowany nie wychłodzi się przez kilka dni. Zresztą mieszkam teraz w bloku, mam słabej jakości okna przez które ucieka ciepło, wietrzę codziennie przez około 1-2h, kaloryfery są większość czasu całkowicie zakręcone a i tak mam 24 stopnie ciepła. Ciepło mam z pracy lodówki, telewizora, piekarnika, gotowania itp.

Masz rację jeśli chodzi o zacienienie paneli, choć są już produkowane że częściowe zacienienie powoduje spadek produkcji prądu ale nadal panel produkuje prąd z części niezacienionej. Oczywiście kosztują więcej.

Pompa ciepła byłaby fajnym rozwiązaniem gdyby nie jej cena i krótka gwarancja. Oraz fakt że ona też potrzebuje prądu do działania :wink:

Zresztą sam myślę nad niewielką pompą powietrzną do cwu
Pozdrawiam Paweł
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chałupę mam dziwną sam salon 40m2 ma wysokość 7m, dalej po podłogach będzie ze 150m2, do tego garaż oddalony o około 2m od domu 11 x 8m powiedzmy 100m2 grzeje tam do około 18*C (ocieplony 3cm warstwą styropianu w dachu może 5cm wełny)
Czyli grzane jakieś 250m2 na tę chwilę kociołek na ekogroszek 10kW który ubiegłej zimy przy -15*C jechał na 3,3kW
Nie wiem jak można być zadowolonym z wydanych 52000 PLN, ale skoro jesteś OK zapewne nikt nigdy z wydania takiej ilości pieniędzy nie byłby zadowolony w szczególności tylko na cele co +cwu. W tej cenie można było zrobić rekuperację, pompę powietrze woda i na jakieś 3kW fotowoltaiki by starczyło.

Na tę zimę przeznaczyłem 1t ekogroszku z PGG sklep, i 1t pelletu węgla zostało około 700km. Prądu do odebrania z ZE jakieś 1000kWh często dogrzewane klimatyzacją i grzejnikiem elektrycznym. Pralka około 10 razy tygodniowo, zmywarka raz na 2 dni, a prądu się u mnie nie oszczędza 5 komputerów non stop, 2 zestawy monitoringu 6 kamer, alarm,

BRODUS aby panele zacienione nie oddziaływały na resztę paneli stosuje się optymizery około 300 PLN na każdy panel. Standardowe panele nawet przy 100% zachmurzeniu i deszczy produkują 10% swojej mocy moninajlej u mnie to jest na tę chwilę około 750W a jak słońce zawita w lato to i 6500W. Więc około 40kWh/dziennie.
Tej zimy mój kocioł twierdzi że średnio chodził na 1,8kW
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marcinbb
Przypuszczam że masz dobrą izolację termiczną domu skoro masz takie niskie zapotrzebowanie na ciepło.

Z własnego doświadczenia mogę dodać że mieszkałem przez jakiś czas w domu teściów w którym było 160m2 grzanych kablami elektrycznymi (energia elektryczna). Dom był słabo ocieplony i miał kiepskie okna więc koszty za energię elektryczną w zimie wynosiły 2000zł na miesiąc.

Polecam każdemu kto chce zmienić źródło grzania aby najpierw zrobił audyt energetyczny domu który pokaże co trzeba wymienić i ocieplić aby ciepło nie uciekało ze środka.

Człowiek ciągle się czegoś nowego dowiaduje, o optymalizatorach nie słyszałem.

Po wybraniu planu domu, sposobu ogrzewania, wentylacji poszukałem takiej działki gdzie będzie ustawić tak dom aby uzysk z paneli na dachu był maksymalny.
Pozdrawiam Paweł
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam chałupę 70m2 (+ zaadoptowane poddasze nie liczę ile tam m2 jest) zbudowaną przez mojego dziadka w 1952r do tego dostawiłem dobudówkę 75m2.
Izolacja taka sobie stary dom 10 cm styro i 10 cm wełny w dachu, dobudówka 20cm styro na ścianach + 40 cm wełny w dachu. Rekuperacja wszędzie, w łazienkach drabinki elektryczne. Wszędzie okna 3 szybowe z roletami, drzwi zewnętrzne najlepsze jakie udało mi się znaleźć bo wiatrołapu nie będzie.
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobudówka nieźle zaizolowana. Zresztą stara część też ma izolację.

;:63
Pozdrawiam Paweł
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tam... Dobrze z d*py
W nowym domu miało być 30 cm piany pur w suficie (to ekwiwalent około 65cm wełny) i w podłodze 30cm Styro XPS a wyszło 10-12cm zwykłego EPS.
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

marcinbb, mam dom wybudowany na przełomie lat '80/'90. Termomodernizowany (styropian ściany, wełna dach, okna i drzwi) około roku 2005. Obie kotłownie (cwu, co) mają 30 lat. W tej chwili, rocznie, wydaję ok. 8000 - 10000 na ogrzewanie wody i domu.

Wiele osób odradza mi pompę ciepła, ale nie widzę sensownej alternatywy. Gazu - brak. Ekogroszek + pompa (powietrzna) wychodzi tyle samo co jedna pompa dla cwu i co.

Odnosząc się do dyskusji - pompa gruntowa jest droga. Odwiert głębinowy jest drogi - u mnie już 0,5 m pod ziemią jest twardy piaskowiec. Wiercenie studni głębinowej to była makabra.
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22

Post »

A jaką temperaturę macie ustawioną na pompie? Mam ogrzewanie podłogowe i ścienne (nie kaloryfery). To nasza pierwsza zima w domu i tak nie do końca wiem co najlepiej ustawić.

Ja jestem z pompy generalnie zadowolona. Zobaczymy jak wyjdzie z prądem. Na razie lepiej niż gaz, ale jeśli nie pompa to gaz. Groszki, węgiel i inne dla mnie odpadają bo nie chciałoby mi się z tym szarpać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”