Języczka pomarańczowa Ligularia dentata

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Języczka pomarańczowa Ligularia dentata

Post »

Jak bedzie miala duzo wilgoci to od korzenia powinna puscic.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli rozumiem, że ciąć. :pogon
Bea
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Za późno na przesadzanie, a już dzielenie zabronione, lepiej było poczekać do końca sierpnia.Część liści usuń, cieniuj, zraszaj, ale nie podlewaj za dużo, bo nieukorzeniona roślina nie da rady wody pobrać.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

O matko! Jak to za późno, to bylo w połowie maja?! Ja nie jestem w stanie ze wszystkimi robotami zdążyć wczesną wiosną, bo po pierwsze u mnie zima trwa długo, a po drugie mam hektar działki i prawie wszystko robię sama, mąż pracuje daleko i jest tylko w weekendy, a poza tym nie lubi ogrodnictwa ;:185 , tylko kosi, wycina i robi jakies techniczne rzeczy ;:125 (czyli typowo :D ) , no i zdrowia za bardzo nie mam.
No, ale chyba nie jast tak źle, bo wczoraj wieczorem podlałam te języczki, a dzis rano zajrzałam do nich i troche podniosły uszy, czyli żyją raczej :) Musiałam je podzielić trochę, bo to były spore kępy, były cztery duże, a ja zrobiłam 9 mniejszych, tak wyszło :roll:
Mam nadzieje, że to sie uda ostatecznie, choć mam jasność, że masz doświadczenie, a ja nie i możesz mieć niestety ( :wink: ) rację ;:222
(A teraz widze przez okno drozda, który szuka jedzonka na wykoszonych wczoraj przez Małża :) trawo/chwastach :;230 )
Bea
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Chyba mialam szczęście, wygląda, że żyja jakoś ;:218
Bea
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Żyją :uszy
Bea
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Będą żyły :D Ja w kwietniu przesadzałam, a właściwie zależało mi na rozdzieleniu i pozyskaniu sadzonki.Nowa roślinka przez kilka dni była trochę klapnięta, ale później odżyła i poszła jak szalona.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Języczka pomarańczowa

Post »

selli7 pisze:Moja języczka pomarańczowa znów ma zgniłe kwiatostany i nie będzie kwitła :( Pąki kwiatowe gniją w dużych pochwach gdzie zbiera się chyba woda z opadów.Ogólnie jej tam dobrze ( żeby nie te ślimaki :evil: ), rośnie przy cisie w miejscu dość cienistym, wilgoci ma sporo i nie więdnie nawet w słoneczne dni.Czy ma ktoś taki problem :roll:
Selli7 :wit znalazłaś może rozwiązanie tego problemu? Kwitła twoja języczka w tym roku? Bo ja mam taki sam problem z moją. Młoda, sadzona w tamtym roku, ale pięknie się rozrasta i nawet miała ochotę zakwitnąć.... właśnie- miała :roll: pąki kwiatowe zgniły zanim się rozwinęły :cry:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zeszłym roku jednak zakwitła, niezbyt efektownie, ale jednak.Natomiast w tym roku zaskoczyła mnie, ma ogromne liście, a pęd kwiatostanowy zdrowy, jest naprawdę okazała.Myślę, że może to być przypadłość młodych roślin.Języczka potrzebuje kilku lat by 'zmężnieć'.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Selli7 bardzo dziękuję za odpowiedź ;:196 Będę więc cierpliwie czekać aż zmężnieje :D
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Witam

To moja języczka ( po lewej).Posadzona w czerwcu 2011.Tej wiosny podzielona na 2 roślinki.
W zeszłym roku miała dłuższe pędy kwiatowe.Rośnie jak na drożdzach.Bardzo lubię tę roślinę.

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

selli7 napisał(a):
(quote) "Moja języczka pomarańczowa znów ma zgniłe kwiatostany i nie będzie kwitła Pąki kwiatowe gniją w dużych pochwach gdzie zbiera się chyba woda z opadów.Ogólnie jej tam dobrze ( żeby nie te ślimaki ), rośnie przy cisie w miejscu dość cienistym, wilgoci ma sporo i nie więdnie nawet w słoneczne dni.Czy ma ktoś taki problem "(quote)

(quote) "Selli7 znalazłaś może rozwiązanie tego problemu? Kwitła twoja języczka w tym roku? Bo ja mam taki sam problem z moją. Młoda, sadzona w tamtym roku, ale pięknie się rozrasta i nawet miała ochotę zakwitnąć.... właśnie- miała pąki kwiatowe zgniły zanim się rozwinęły "(quote)

Przyjrzałam się dokładniej i jednak część kwiatostanów jest zgniła :roll: Wcześniej podlewając lałam wodę po liściach.Może to szkodzi?
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moje Języczki rosną jak na drożdżach, mam ich kilka odmian. Wszystkie pięknie rosną od drugiego roku uprawy. Kwiaty nie gniją na szczęście ...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może masz Lorrie przepuszczalną glebę.Ja mam glinę i mimo, że trzyma wilgoć to języczki nie rosną u mnie zbyt dobrze.Tę pomarańczową kupowałam i sadziłam kilka razy w różnych miejscach.Chyba tym razem rośnie dobrze, liście ma duże i dorodne, ale kępa przyrasta ogólnie bardzo wolno.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Selli, ja sadząc Języczki sypałam im w dołek sporo lepszj ziemi niż mam w ogrodzie. Bardzo lubię te rośliny, cieszę się że chcą rosnąć. Masz na pewno piękny ogród, dlatego Języczki też chętnie Ci rosną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”