Języczka pomarańczowa Ligularia dentata
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Języczka pomarańczowa Ligularia dentata
Jak bedzie miala duzo wilgoci to od korzenia powinna puscic.
Za późno na przesadzanie, a już dzielenie zabronione, lepiej było poczekać do końca sierpnia.Część liści usuń, cieniuj, zraszaj, ale nie podlewaj za dużo, bo nieukorzeniona roślina nie da rady wody pobrać.
O matko! Jak to za późno, to bylo w połowie maja?! Ja nie jestem w stanie ze wszystkimi robotami zdążyć wczesną wiosną, bo po pierwsze u mnie zima trwa długo, a po drugie mam hektar działki i prawie wszystko robię sama, mąż pracuje daleko i jest tylko w weekendy, a poza tym nie lubi ogrodnictwa
, tylko kosi, wycina i robi jakies techniczne rzeczy
(czyli typowo
) , no i zdrowia za bardzo nie mam.
No, ale chyba nie jast tak źle, bo wczoraj wieczorem podlałam te języczki, a dzis rano zajrzałam do nich i troche podniosły uszy, czyli żyją raczej
Musiałam je podzielić trochę, bo to były spore kępy, były cztery duże, a ja zrobiłam 9 mniejszych, tak wyszło
Mam nadzieje, że to sie uda ostatecznie, choć mam jasność, że masz doświadczenie, a ja nie i możesz mieć niestety (
) rację
(A teraz widze przez okno drozda, który szuka jedzonka na wykoszonych wczoraj przez Małża
trawo/chwastach
)

No, ale chyba nie jast tak źle, bo wczoraj wieczorem podlałam te języczki, a dzis rano zajrzałam do nich i troche podniosły uszy, czyli żyją raczej

Mam nadzieje, że to sie uda ostatecznie, choć mam jasność, że masz doświadczenie, a ja nie i możesz mieć niestety (

(A teraz widze przez okno drozda, który szuka jedzonka na wykoszonych wczoraj przez Małża

Bea
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Będą żyły
Ja w kwietniu przesadzałam, a właściwie zależało mi na rozdzieleniu i pozyskaniu sadzonki.Nowa roślinka przez kilka dni była trochę klapnięta, ale później odżyła i poszła jak szalona.

Re: Języczka pomarańczowa
Selli7selli7 pisze:Moja języczka pomarańczowa znów ma zgniłe kwiatostany i nie będzie kwitłaPąki kwiatowe gniją w dużych pochwach gdzie zbiera się chyba woda z opadów.Ogólnie jej tam dobrze ( żeby nie te ślimaki
), rośnie przy cisie w miejscu dość cienistym, wilgoci ma sporo i nie więdnie nawet w słoneczne dni.Czy ma ktoś taki problem

W zeszłym roku jednak zakwitła, niezbyt efektownie, ale jednak.Natomiast w tym roku zaskoczyła mnie, ma ogromne liście, a pęd kwiatostanowy zdrowy, jest naprawdę okazała.Myślę, że może to być przypadłość młodych roślin.Języczka potrzebuje kilku lat by 'zmężnieć'.
Selli7 bardzo dziękuję za odpowiedź
Będę więc cierpliwie czekać aż zmężnieje 

- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
selli7 napisał(a):
(quote) "Moja języczka pomarańczowa znów ma zgniłe kwiatostany i nie będzie kwitła Pąki kwiatowe gniją w dużych pochwach gdzie zbiera się chyba woda z opadów.Ogólnie jej tam dobrze ( żeby nie te ślimaki ), rośnie przy cisie w miejscu dość cienistym, wilgoci ma sporo i nie więdnie nawet w słoneczne dni.Czy ma ktoś taki problem "(quote)
(quote) "Selli7 znalazłaś może rozwiązanie tego problemu? Kwitła twoja języczka w tym roku? Bo ja mam taki sam problem z moją. Młoda, sadzona w tamtym roku, ale pięknie się rozrasta i nawet miała ochotę zakwitnąć.... właśnie- miała pąki kwiatowe zgniły zanim się rozwinęły "(quote)
Przyjrzałam się dokładniej i jednak część kwiatostanów jest zgniła
Wcześniej podlewając lałam wodę po liściach.Może to szkodzi?
(quote) "Moja języczka pomarańczowa znów ma zgniłe kwiatostany i nie będzie kwitła Pąki kwiatowe gniją w dużych pochwach gdzie zbiera się chyba woda z opadów.Ogólnie jej tam dobrze ( żeby nie te ślimaki ), rośnie przy cisie w miejscu dość cienistym, wilgoci ma sporo i nie więdnie nawet w słoneczne dni.Czy ma ktoś taki problem "(quote)
(quote) "Selli7 znalazłaś może rozwiązanie tego problemu? Kwitła twoja języczka w tym roku? Bo ja mam taki sam problem z moją. Młoda, sadzona w tamtym roku, ale pięknie się rozrasta i nawet miała ochotę zakwitnąć.... właśnie- miała pąki kwiatowe zgniły zanim się rozwinęły "(quote)
Przyjrzałam się dokładniej i jednak część kwiatostanów jest zgniła

- Lorrie
- Kontakt:
Moje Języczki rosną jak na drożdżach, mam ich kilka odmian. Wszystkie pięknie rosną od drugiego roku uprawy. Kwiaty nie gniją na szczęście ...
Może masz Lorrie przepuszczalną glebę.Ja mam glinę i mimo, że trzyma wilgoć to języczki nie rosną u mnie zbyt dobrze.Tę pomarańczową kupowałam i sadziłam kilka razy w różnych miejscach.Chyba tym razem rośnie dobrze, liście ma duże i dorodne, ale kępa przyrasta ogólnie bardzo wolno.
- Lorrie
- Kontakt:
Selli, ja sadząc Języczki sypałam im w dołek sporo lepszj ziemi niż mam w ogrodzie. Bardzo lubię te rośliny, cieszę się że chcą rosnąć. Masz na pewno piękny ogród, dlatego Języczki też chętnie Ci rosną.