Witam!
U mnie po kilku latach zakwitły irysy, moje siewki, nie które są bardzo ładne.Teraz trzeba pryskać
przeciw i grzybom.Moze ktoś ma inny sposób na choroby grzybowe.
Kilka moich siewek.Pozdrawiam
Ismena
Witam!
Nasiona wysiewam zaraz po zbiorach.Trzeba wysiewać w ziemię torfową z piaskiem 1/2, zaprawione funabenem.Delikatnie podlewać i nawozić, pryskać od grzyba .Zakwita za około 3 lata.
Powodzenia.
Ismena
Moje nasiona już dojrzewają, piasek mam, teraz czekam na koniec lata, kiedy będą gotowe do wysiewu. Najwięcej zawiązała odmiana Silverado, trochę słabiej Cellebration Song, natomiast Dusky Challenger - tu jeszcze nie wiadomo, bo wciąż kwitnie. W zapylaniu pomagałam pędzelkiem, bo kwiaty są takie duże, że "zwykły" owad ma raczej marne szanse.
Z pewnością to zrobię bo bardzo się nimi cieszę Mam nadzieję, że kolejna ulewa nie połamie im pędów z kwiatami ( część już niestety połamana );:145 Ania
w zeszłym roku w sierpniu dostałam irysy-wsadziłam je więc w ziemię(przecież nie wyrzucę).W tym roku mają sporo liści, ale jakoś niespieszno im kwitnąć-czy jest jakaś nadzieją???
Moje kwitły fajnie! Ale mojej siostrze nie zakwitło NIC! A ma dość sporo różnych. Myślę, że to kwestia wielu czynników, niekoniecznie pogodowych. Być może kwestia gleby albo odwiedzających ogród szkodników
Przy okazji! Minimisia! dziękuję za Irysy - posadziłam w innym niż pozostałe miejscu i mam nadzieję, ze już w przyszłym roku ucieszą mnie swymi kwiatami!
Doczekałam się pierwszych irysów szablolistnych ale widać na płatkach uszkodzenia spowodowane nocną burzą.
Niestety- nie wiem, co to za odmiany bo kupowałam jedno a wykwitło drugie. A niech tam- byle były piękne