Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że i do Ciebie dotarła wiosenka! Fajnie!
Skalniak robi wrażenie! Choć dopiero jak przyjdą rośliny nabierze kształtu i charakteru. Przy Twoim podejściu na pewno będzie doskonały! Pamiętam ten sercowy kształt...wszyscy dopytywali się czy był zamierzony :) Będę obserwowała Twoje poczynania, bo mnie też czeka proces tworzenia skalniaka lub przynajmniej niby-skalniaka na bunkrze.
Podziwiam Twoje dalekosiężne plany tworzenia ogrodu i trzymam kciuki by wszystko się udało.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku, widac u ciebie wielki zapał ale taki kontrolowany i to sie chwali, roslinki maja swoje miejsce bo roslinka jak człowiek musi miec obok bratnia duszę bo inaczej marnieje. Na poczatku to bylam taka zielona, straciłam wiele czasu bo to wszysstko było metoda prób i błedów, a teraz mamy tu forum czlowiek cos podpyta, cos podpowiedza i jakos pchamy do przodu nasze marzenia!
Wiosna u Ciebie, życzę sloneczka.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Jacku praca wrze :)
co do skalnicy to moja jedna rośnie trochę w cieniu druga na słońcu obie na płaskim podłoży, zwykłej ziemi... i pięknie rosną i kwitną... ogromne poduchy aż muszę je przerywać bo się szpary w środku robią i nie ładnie to wygląda... także nie wydaje mi się, że to kapryśna roślina...

I tak się zastanawiam czy te jaskry w ogóle zimują w gruncie...
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

a narcyze ode mnie też rosną?? ja muszę poczekać aż śnieg zginie bo nie wiem jak się mają firletki od ciebie :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witajcie moi mili goście :)

Moniko, ja specjalistą od lewizji nie jestem, ale lubię te kwiatki i dlatego poczytałem o nich trochę a teraz staram się stosować do zaleceń. Jak posadziłem tak byle jak, to mi padła. Teraz moja lewizja ma już trzy lata (newadeńska dwa) i jak na razie rośnie i kwitnie. I to uważam za sukces. Może jeszcze wyjaśnię, po co to sadzenie pod skosem. Otóż czasem zbiera się woda u podstawy liści czy w rozecie i lewizje gniją. Pochyłe sadzenie gwarantuje wypływanie wody.

Geniu, z czasem sięgamy po bardziej wymagające rośliny i trzeba im zapewnić dogodne warunki. Byleby nie przedobrzyć, o czym często sam się przekonałem. Ty bardzo dbasz o swoje rośliny, a mimo to też ponosisz straty :cry: . Może czasem udałoby się tego uniknąć i moja nieopanowana chęć wiedzy domaga się szukania sposobów. Zresztą po to też jest to forum :)

Cześć Cynthio :!: Cieszę się, że mogę dzielić się wiedzą :) Sporo zielonych listków, co mnie bardzo cieszy, bo to wszystko młodziutkie rośliny sadzone jesienią. A na narcyzy czekam z niecierpliwością, bo z cebulowych to moje ulubione.

KDanusiu, pomysł ze skalniakiem czy murkiem bardzo dobry :!: Chętnie podzielę się nadwyżkami skalniaków :) (Dopisuję do wilczomleczy, które Ci obiecałem)

Izo, to będziemy sobie razem kibicowali przy powstawaniu naszych skalniaków :) Dziś poszła do Ciebie paczuszka z daliami i paciorecznikami. Mam nadzieję, że dojdą w dobrym stanie :) Nie napisałem tylko na karteczkach, że to wysokie i mocno rosnące odmiany (1,5-2m) więc żeby Ci nie zagłuszyły innych roślin.

Witaj Taro :!: Tak, forum jest nieocenione :!: A roślinki, jak da się im to czego trzeba, są szczęśliwe i pięknie kwitną. Mój zapał jest kontrolowany, bo zdaję sobie sprawę, że wszystkiego naraz nie zrobię. Więc mam robotę na najbliższe lata. Zresztą nie lubię, żeby było byle jak, dlatego się nie spieszę :)

Alu, domyślam się, że piszesz o skalnicy Arendsa. Ona rzeczywiście rośnie jak szalona, byleby tylko nie miała za sucho. Jest jednak wiele skalnic, które tak chętnie i łatwo nie rosną i trzeba je trochę "dopieścić" :wink: A co do jaskrów to i ja się muszę doszkolić

Asiulo, u Ciebie jeszcze śnieg :?: :shock: No to współczuję. Oczywiście Twoje narcyze pięknie i prawie w komplecie wyszły i jestem ogromnie ciekaw, jakie będą :?: . Czeka mnie więc potem fajna robota detektywa - identyfikacja :) Musiałem uważać, by ich nie podeptać, bo niektóre rosną blisko skalniaka.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

asiula pisze:a narcyze ode mnie też rosną?? ja muszę poczekać aż śnieg zginie bo nie wiem jak się mają firletki od ciebie :)
Asiu, bardzo Cię przepraszam - to właśnie od Ciebie narcyzy mają pąki. I to na 4 odmianach :!: Ale w tej chwili wszystko zasypane śniegiem. No jak to wszystko zacznie nagle topnieć w sobotę, znów będę miał staw na podwórku :cry:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, bardzo dziękuję za wyjaśnienie :) Zaintrygowałeś mnie, pójdę jutro sprawdzić, czy rośnie pod skosem :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witaj Jacku,
Ale skalniak super to bedzie wyglądało jak posadzisz tam roślinki,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Jacku! Jak tylko dotrze dam Ci znać. Na szczęście nie muszę tego sadzić od razu w ogrodzie - niestety wróciła zima!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Jacku, wielkie dzięki za rady dotyczące lewizji, spisałam sobie do kajetu i na pewno się przydadzą, koniecznie kupię sobie ją ponieważ naprawdę bardzo mi się podoba, ale niestety zakup ten zostawię na przyszły rok, ponieważ w tym troszkę zaszalałam z zakupem roślinek, a jeszcze muszę dokupić sobie sporo róż, kilka rododendronów i azalii i na ten rok koniec z zakupami roślinnymi (chyba) :roll:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witam Cię Jacku zimowo ,pewnie u Ciebie też śnieg leży w ogrodzie?
Obrazek
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

zobacz Jacku.... juz wyłazi...
Obrazek
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

no to super że tak dobrze rosną u ciebie narcyze. u mnie dopiero nieśmiało wychodzą z ziemi. u mnie też śnieg tak jak u geni :( kiedy przyjdzie ta wiosna??????
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Trochę uśmiechu słonecznego przyniosłam Obrazek
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

JACKU ,twój skalniaczek bomba ,a jak go obsadzisz roślinkami to nam :shock: powyłażą .Troszkę kolorku dla ciebie .

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”