markonix dziś próbowałam założyć dodatkową metalowa listwę, ale nie zdało to rezultatu. Musiałam ściąć czubek. Zresztą większość owoców jest na dole, więc coś może uda mi się wyhodować.
Będę mądrzejsza na przyszły rok.
Józefie tykwa pospolita ma możliwość wykształcenia nie tylko butelkowych owoców ale także właśnie w formie ogórka. Tak przynajmniej pisało na moim opakowaniu tykw. Niestety mnie się trafił ten mniej szlachetny (dla mnie oczywiście) kształt.
Taki mały pech w uprawie.
..no super...ja miałem te z ostatniej fotki.Ale dziś pokazał się pierwszy kwiat na tej objedzonej przez ślimaki..więc pewnie jeszcze coś z niej będzie..A tej z żółtymi owocami obrywam boczne pędy choć nie bardzo nadążam bo rosną jak zwariowane.
Twoje pewnie do jesieni będą miały ponad 5 kilo.
Ja moje dynie ozdobne albo tykwy(siałem oby dwa w tym samym miejscu, i nie wiem co wzeszło ) zapylałem wczoraj rano. Zawsze następnego dnia kwiaty opadały, a jeszcze się trzymają. Może wyjdzie coś z tego zapylania
Zapylaj wieczorem ponieważ wtedy otwiera się większość kwiatów , ja też gonię z pędzelkiem , choć właśnie zauważyłem wieczorem ćmy które latały wokół nich , ale i tak im pomagam...