Piwonia - choroby,szkodniki
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jest jeszcze-choroba -Gncie łodyg piwonii -, po obrazie jaki podajesz , wywołany pewnym grzybem Phytophtoria peoniae, metodt zwaczania podobne jak podał Pogotowie Ogrodnicze-pan Janusz.SATI pisze:Dziękuję za porady zastosuję się do nich mam nadzieje że uratję moją peonie
JA teraz jeszcze wykapałabym je w wwodzie z Miedzianem lub innym grzbobójczym preparatem do temp 49*. Tak ratowałam swą botaniczną i pomogło.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 gru 2009, o 22:45
Re: Piwonia
Witam. Mam pytanie w temacie jw.: dlaczego jedna
z wielu moich pięknych piwonii przez szereg lat nie kwitnie. Białe i różowe kwitną bardzo obficie a bordowa jakby się obraziła
, ani jednego kwiatu.

- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc tu sobie przycupnę 
Dopiero po kupieniu karpy piwonii naczytałam się, ze powinny byc wsadzana w sierpniu... No i co teraz mam zrobic? Myslałam, ze skoro są teraz sprzedawane, to jest to ich okres. A ona ma żywe "odnóżki", chyba nie mogę jej tak trzymac przez tyle czasu? Wysadzać?

Dopiero po kupieniu karpy piwonii naczytałam się, ze powinny byc wsadzana w sierpniu... No i co teraz mam zrobic? Myslałam, ze skoro są teraz sprzedawane, to jest to ich okres. A ona ma żywe "odnóżki", chyba nie mogę jej tak trzymac przez tyle czasu? Wysadzać?

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Oczywiście że wysadzać bo inaczej umrze.
Poczytaj o piwoniach bo sadzi się je dość płytko, te kły wystają nad powierzchnią ziemi.
Poczytaj o piwoniach bo sadzi się je dość płytko, te kły wystają nad powierzchnią ziemi.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Aniu, jak najszybciej sadź. W tym roku najprawdopodobniej nie będzie kwitła, ale potem powinna.
A tak w związku z sadzeniem i sprzedażą: Niedawno widziałam na All...sprzedawane cebulki tulipanów i narcyzów, a one przecież już od pół roku, albo i dłużej powinny być w ziemi.
A tak w związku z sadzeniem i sprzedażą: Niedawno widziałam na All...sprzedawane cebulki tulipanów i narcyzów, a one przecież już od pół roku, albo i dłużej powinny być w ziemi.
Waleria
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Mam jeszcze jedno pytane do wielbicieli piwonii
Wiele znajomych ma w ogrodzie piwonie i nikomu z nich jeszcze nie kwitła, mimo, iż mają je po kilka sezonów... Nie bardzo potrafią stwierdzić co było nie tak
Dlatego chciałam spytać prewencyjnie o zabiegi, które powinnam wykonać i warunki, ktore powinny być zapewnione, żeby prowidłowo sie rozwijała i ładnie kwitła.
Wiem, że powinna byc wsadzona dosyć płytko -tak tez zrobiłam
Czy ziemia powinna być kwaśna? Jestem gotowa użyć zakwaszacza do gleby, tylko musze się upewnić, że powinnam ;)
Musicie zrozumieć moja natarczywość - to moja pierwsza piwonia ;)

Wiem, że powinna byc wsadzona dosyć płytko -tak tez zrobiłam

Czy ziemia powinna być kwaśna? Jestem gotowa użyć zakwaszacza do gleby, tylko musze się upewnić, że powinnam ;)
Musicie zrozumieć moja natarczywość - to moja pierwsza piwonia ;)
- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja piwonia tez nie kwitła w tamtym roku , ale to z mojej winy posadziłam w totalnym cieniu- tam było bezpiecznie nikt jej nie wydepcze . W tym roku przesadziłam na stanowisko słoneczne.U mamy rosnie juz kilka lat w jednym miejscu w pełnym słoncu i zawsze kwitła i to w samym piachu , bez nawozów itp. 

Pozdrawiam Monika
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Piwonia powinna być posadzona bardzo płytko.
Jesienią i zimą kły są na wierzchu, przynajmniej u mnie i kwitną bez problemu, nawet w cieniu.
Nie wymagają specjalnych zabiegów, rosną w tym samym miejscu wiele lat.
Przesadzać najlepiej jesienią.
U mnie nawet po wykopaniu jak został kawałek karpy to był 1 liść i 1 kwiat.
Uparta bestia
Jesienią i zimą kły są na wierzchu, przynajmniej u mnie i kwitną bez problemu, nawet w cieniu.
Nie wymagają specjalnych zabiegów, rosną w tym samym miejscu wiele lat.
Przesadzać najlepiej jesienią.
U mnie nawet po wykopaniu jak został kawałek karpy to był 1 liść i 1 kwiat.
Uparta bestia

- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Ja po raz nie wiem który polecę przeczytanie powyższego:
http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/piwonie.html
http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/piwonie.html
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja również dziękuję za pożyteczny artykuł. I już się zamartwiam, bo moim piwoniom do tej pory należały się już conajmniej 2 opryski na szarą pleśń (w ubiegłym roku zaschły im wszystkie pąki). A tymczasem leje i leje już drugi tydzień
po pąkach biegają mrówki, pewnie jeszcze roznoszą tego grzyba na odnóżach...

Pozdrawiam, Ilona