Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Yaro32 pisze:...No i pękł mi tysiaczek wyświetleń tak jak Erazm pisał, że wkrótce tak się stanie tak się i stało. Co się jednak stało Erazmie, że Twój post znikł...
Nie chciałem zapeszać i po przeczytaniu przez Ciebie skasowałem go zaraz. :lol: Moje gratulacje. ;:113
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

No to sobie dostatecznie poimprezowaliśmy. Czas wrócić do pracy.W sumie jeszcze troszkę zostało się do okrycia i zrobienia na mojej działeczce. A jak u Was z pracami przed zimą? Poradzcie mi czy okrywać byliny, tulipany i narcyzy oraz czy zabezpieczac to znaczy zwiazywac iglaki o wielkości okolo 1 metra?

Pozdrawiam serdecznie - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do iglaków to zależy od opadów śniegu. Jak będziesz go "otrząsał" to nie trzeba wiązać. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

No i masz spóźniłam się na imprezę :!: :!: :!:

Serdecznie pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Moje gratulacje Jarku ;:333
Tulipanów i narcyzów białych (poeticus) nie trzeba okrywać, ale jeśli masz szlachetne odmiany narcyzów trąbkowych, to zalecane jest okrycie z liści.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję serdecznie za wszystkie porady i miłe słowa. A jak z tymi bylinami i roślinami na skalniakach czy są jakieś, które wymagają okrycia? aha mam kilka krzewów trzemieliny są to w sumie młode krzewy posadzone w tym roku jesienią. Czy muszę je okryć. Profilaktycznie przykryłem każdy krzaczek kilkoma gałązkami igliwia. Czy tak może byc czy to jest zbędne. Czy jeśli okryje pędy róży pnącej agrowłókniną i następnie papierem falistym będzie to skuteczne okrycie zimowe. Od razu wyjaśniam, iż nie mam możliwości położenia pędów róży na ziemi i okrycia go w pozycji leżącej. Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam - Jarek
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Byłem dziś na działeczce i muszę stwierdzić, że wraca jesień. Temperatura +10 stopni. Słoneczko. miło się zrobiło. Dlatego też i postanowiłem zrobić troszkę fotek przez zimą co by jeszcze uchwycić jeszcze zieleń zanim biel ogranie ogrody. Kwiatów i pieknych kolorów nie będzie ale i zieleń w połaczeniu z brązami kory jest moim zdaniem równie malownicza. zresztą zobaczcie sami. Ponawiam prośbę o radę czy przykrywać byliny i czy ściąć przed zimę rudbekię czy też dopiero wiosną oraz czy osłaniać trzemielinę oraz jak postąpić z różami pnącymi na kratkach które widać na załaczonych fotkach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam - Jarek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nie widzę na tych zdjęciach Jarku żadnych roslin,które powinieneś okryć na zimę.
Rudbekię ściąć wiosną.Trzmielina nie wymaga okrycia.
Róże przede wszystkim wymagają okopania,z tego co widzę nie są bardzo wysokie więc ściągnij je z kratek i owiń agrowłókniną lub papierem falistym lub pakowym,obwiąż te chochoły i przymocuj aby wiatr nimi nie miotał zimą. :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Krysiu za kolejną porcję porad. Mam pytanko do forumowiczów. Nie skończyłem jeszcze ostatnich ścieżek, które na razie są porosniete trawą. Zerknijcie na poniższe fotki i poradzcie czy będzie ładnie. Mi wydaje się, że tak zasypane ścieżki będą ładne i praktyczne. W sumie mam je już na ogrodzie tylko te bedą nie okrawężnikowane tylko obłozone kamieniami. Co myslicie o tym pomyśle?

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam - Jarek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Według mnie jest bardzo dobrze. Ładnie to wygląda. Czy pod kamyczki na ścieżkach dałeś folię? Inaczej będzie wybijać trawa. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Erazmie to dopiero symulacja komputerowa. Kamyki nie są jeszcze wysypane. Zrobiłem to do poglądu czy wchodzić w ten pomysł czy też nie. Zaciekawił mnie Twój pomysł z folią. Tylko problem nadmiaru wody deszczowej czy folia nie będzie zatrzymywać wody? Odnośnie trawy. Takie ściezki dosyć dobrze się czyści jeśli coś przerasta natomiast jeśli troszkę zostanie robi się malowniczo - taka swojska ładna wiejska ścieżynka się robi. A jak myslisz zamiast folii co byłoby skuteczne ewentualnie na te chwasty no i na odprowadzenie wody. Może mata szkółkarska?

Pozdrawiam - Jarek
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Yaro32 pisze:Erazmie to dopiero symulacja komputerowa. Kamyki nie są jeszcze wysypane. Zrobiłem to do poglądu czy wchodzić w ten pomysł czy też nie. Zaciekawił mnie Twój pomysł z folią. Tylko problem nadmiaru wody deszczowej czy folia nie będzie zatrzymywać wody? Odnośnie trawy. Takie ściezki dosyć dobrze się czyści jeśli coś przerasta natomiast jeśli troszkę zostanie robi się malowniczo - taka swojska ładna wiejska ścieżynka się robi. A jak myslisz zamiast folii co byłoby skuteczne ewentualnie na te chwasty no i na odprowadzenie wody. Może mata szkółkarska?

Pozdrawiam - Jarek
Robiłeś to może na programie Photo Garden Designer Fiskars Tools Of Inspiration?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jarku wybacz mi :oops: nie chcę Cię urazić :oops: ale też nie będę przyklaskiwać czemuś co mnie się absolutnie nie podoba i wygląda bardzo kiczowato :oops:
Ale skoro poddajesz wygląd ścieżek pod osąd forumowiczów ,to ja też nim jestem i mam prawo zabrać głos, a Ty nie musisz się ze mną zgadzać :oops: :oops: :?
Tak dużą ilość pieknych kamieni wykorzystaj na zbudowanie skalniaka, podniesionego do góry,pofałdowanego,jakieś skarpy czy jeszcze czegoś.
Natomiast brzegi scieżek /skądinąd pięknych ścieżek/możesz wykończyć krawężnikami lub kupowanymi systematycznie nie od razu,bo to drogo,rolborderami które mozna kupic na przecenach w Praktikerze i Castoramie lub też najtaniej plastikowym obrzeżem/w brązowym kolorze/,które wpuszczone dość głęboko w ziemię uniemożliwi rozsypanie się tłucznia.
Można też szukać innych rozwiązań,może koledzy podpowiedzą Ci jeszcze coś.
A może to ja zostanę zakrzyczana, :oops: jak śmiałam :oops:
Ale to jest moja porada :D :wink:szczera, z głębi serca :wink:
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie Aurynko nie mam tego programu chociaż nie ukrywam chciałbym taki. Bawiłem się w Paintshop Pro. Nie przykładałem się zbytnio do jakości bo to jest jedynie do oceny czy warto tak skończyć moje ścieżki.

Oczywioście Krysiu masz prawo krytykować. To jak nie podobają ci się te skalniaczki czy też pomysł aby te scieżki pomiędzy kamieniami wysypać drobnymi kamieniami? Jak zapewne wiesz mam wokół działki zamontowane na ścieżkach krawężniki i te ścieżki zasypane drobnymi kamieniami. Wcześniej nic nie mówiłaś, że jest źle. Odnosnie podwyższenia skalniaka nie dam rady. Zbyt mało miejsca mam na działce. No nic troszkę jestem w kropce. jednym się podoba innym nie. Takie jest zycie. Zostawić trawę? Też nie wygląda to zbyt ładnie. Moim zdaniem kamień to zawsze kamień wygląda ładnie i dodaje ogrodowi wieku. Rollbordery i obrzeża to powiew nowoczesności. Co myslisz o tym Krysiu?

Pozdrawiam - Jarek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wszystko mi się podoba poza rozłożonymi dużymi kamieniami,które wytyczają ścieżki,o tym pisałam .Reszta jest bardzo ok!,tłuczeń na ścieżkach jest ok! trawka jest ok!Tylko ułożone w ciągu kamory tworzą tandetny obraz.
Pisząc o skalniaku miałam na mysli,że zabierzesz te kamory i po prostu usypiesz z nich pryzmę pod siatką nawet ,w szczeliny powsypujesz ziemi kilka garstek w każdą posadziśz roślinki i już masz nietuzinkowy skalniak.Pa :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”