Tuja żywotnik - sadzenie, przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
karolcia26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2012, o 07:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Tuja Brabant- sadzenie

Post »

witam, kupiłam tuje brabant i cyprysik lawsona z gołym systemem korzeniowym ponad 100 cm , posadziłam, podlałam i teraz co robić żeby się przyjeły. Kiedy mam je zasilić jakimś nawozem ? korzenie troche uszkodzone przycięte przy wykopywaniu (podejżewam)czy mają jakąś szansę na przeżycie ?
iwanda
100p
100p
Od: 5 lip 2011, o 12:10

Re: tuja brabant- sadzenie

Post »

Witam !!!
Tuje z gołym korzeniem posadziłam w tamtym roku, około 40 szt. Podlewałam przez pierwszy tydzień praktycznie codziennie. Potem raz na dwa dni i latem bardzo często.
Takie tuje potrzebują częstego podlewania na początku, straciłam około 5 szt. Nie nawozić w tym roku, roślina musi się skupić na rozbudowie korzenia
Takie tuje trochę ucierpią ale powinny się przyjąć.
Anita_ogr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2012, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej!

Kupiłam tuję w donicy i postawiłam na balkonie. Zamierzam o nią dbać, ale proszę o pomoc:
- ile (ile litrów/szklanek wody itp.)
- jak często (co ile dni)
- i o jakiej porze dnia
należy podlewać drzewko?
Jestem zielona, jeśli chodzi o pielęgnację roślin, zawsze albo ususzałam albo przelewałam kwiatki :wink:
Ale bardzo bym chciała miec ładną zieloną tuję na balkonie.

Balkon wychodzi na zachód,, od 14 do 19 świeci na nim słońce, tuja ma jakieś 50cm wysokości i jest w doniczce takiej o średnicy 20cm.
Kiedy powinnam przesadzić ją do większej donicy?

Wyczytałam, że na wiosnę należy iglaczki nawozić, a przed zimą obficie podlać. A ile to obficie? litr? 5 litrów?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

A wiec tak:
Nie podlewa sie roślin z zegarkiem w ręku i o ustalonych datach.Podlewa sie jak bardzo mocno podłoże przesycha lub nie pada długo.Iglaste można podlewać o każdej porze dnia.Kiedy przesadzić? Za rok wyjmiesz roślinę z donicy i ocenisz czy bryła korzeniowa jest przerośnięta.Wtedy do nowej donicy.O ile przetrwa zimę na tym balkonie.O ile w ogrodzie daje rade to na balkonie ma spotęgowane niekorzystne warunki zwłaszcza zimą.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
naseneniczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2011, o 12:29

za płytko posadzone thuje ?

Post »

Dzisiaj odkryłam agrowłókninę wyłożoną wokół thuj smaragd i zobaczyłam, że w kilku miejscach korzonki wyszły na wierzch. Były sadzone jesienią - wrzesień 2011 r. Zastanawiam się co teraz dosypać wokół nich ziemię czy lepiej na nowo wykopać i wkopać, choć ta opcja trochę mnie przeraża. Jest ich około 30, ale mają 1,5 metra wzwyż.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: za płytko posadzone thuje ?

Post »

Przykryj je agrowłókniną i daj im spokój , pod agrowłókniną to częste zjawisko.
paradox2604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2012, o 13:46

tuje przesadzanie co mogę zrobić?

Post »

Witam dostalem paredziesiat sztuk tuj (odmiana ksiazkowa) z powodu likwidacji ogrodu wiec postanowilem je wziac z mysla ze posadze sobie je u mnie na dzialce tuje maja okolo 50-80 cm wysokosci i tu moje pytanie czy te tuje mi sie przyjmna jak na ta pore roku? lub co moge zrobic aby jak najwiecej tuj przetrwalo caly czas je podlewam rano i wieczorem ale co jeszcze?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: tuje przesadzanie co moger zrobic?

Post »

Jaka to jest odmiana książkowa? kilka razy przesadzałem w lecie żywotniki nawet kilkumetrowe. Nic nie padło ale zabierz solidną bryłę korzeniową i podlewaj obficie 1-2 razy na dzień .
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

To jak chwast powinna się przyjąć w 100 %. I postępuj tak jak Piotrek pisze.Upały są najgorsze.Przyjdzie pora deszczowa podlewanie z głowy i mniej odchoruje.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robertP2 pisze:To jak chwast powinna się przyjąć w 100 %. I postępuj tak jak Piotrek pisze.Upały są najgorsze.Przyjdzie pora deszczowa podlewanie z głowy i mniej odchoruje.
Nawet przy opadach wypadało by podlać , oczywiście kontrolując glebę przed podlaniem. :)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

No w sumie zależy jakie te opady.Ostatnimi czasy te skromne 60-100 l na m 2 to aż nadto :D
aha paradox lepiej zraszać niż wiadro wody na łeb ,bo to nic nie da.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Post »

PiotrekP pisze:Jaka to jest odmiana książkowa? kilka razy przesadzałem w lecie żywotniki nawet kilkumetrowe. Nic nie padło ale zabierz solidną bryłę korzeniową i podlewaj obficie 1-2 razy na dzień .
Odmiana książkowa to nazwa potoczna.Kiedyś używano nazwy Thuja Wschodnia.

-- 27 lip 2012, o 11:06 --
paradox2604 pisze:Witam dostalem paredziesiat sztuk tuj (odmiana ksiazkowa) z powodu likwidacji ogrodu wiec postanowilem je wziac z mysla ze posadze sobie je u mnie na dzialce tuje maja okolo 50-80 cm wysokosci i tu moje pytanie czy te tuje mi sie przyjmna jak na ta pore roku? lub co moge zrobic aby jak najwiecej tuj przetrwalo caly czas je podlewam rano i wieczorem ale co jeszcze?
To zapewne Thuja Wschodnia wiec na duży żywopłot sie nie nada.Jak to odmiana konkretnie? Aurea Nana? Lubi czasem przemarznąć.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
paradox2604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2012, o 13:46

Post »

sam slyszalem pierwszy raz o takiej nazwie ksiazkowa ale ona wyglada praktycznie tak jak ta w linku
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... wAQ&dur=38
posadzilem je przy plocie z mysla ze troche urosna i będę mial darmowy zywoplot :) bo plot mam dlugosci okolo 65 m jedna strona wiec troche kasy bym zaoszczedzil jezeli cos by z nich bylo i by urosly do 2m mam taka nadzieje
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Re: tuje przesadzanie co mogę zrobić?

Post »

robertP2 pisze:Niskie toto rośnie ,bardziej rozchodzi się na boki i jako soliter a nie na żywopłot,chyba,że niski i lubi toto wymarznąć.Na żywopłot :
-niewymagająca ,niechorująca bezobsługowy - thuja ,,Smaragd ''
-lub też thuja ,,Brabant ''bardzo szybko rośnie,ale wymaga cięcia.
Nie wyobrażam sobie ogrodu bez Brabanta i Smaragda.Jeden szybko rośnie a drugi zachowuje zielony kolor zimą.
Awatar użytkownika
an_mat
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2005, o 10:38

Tuje- przesadzanie i nawożenie

Post »

Witam.Musze przesadzić tuje ( tuje mają około 50-60 cm wysokości). Jaki termin jest odpowiedni na takie przesadzanie ?
Ps.
Jakim nawozem najlepiej zasilać tyje?
z góry dzięki za wszelkie informacje
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”