Tuja żywotnik - sadzenie, przesadzanie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 mar 2012, o 07:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tuja Brabant- sadzenie
witam, kupiłam tuje brabant i cyprysik lawsona z gołym systemem korzeniowym ponad 100 cm , posadziłam, podlałam i teraz co robić żeby się przyjeły. Kiedy mam je zasilić jakimś nawozem ? korzenie troche uszkodzone przycięte przy wykopywaniu (podejżewam)czy mają jakąś szansę na przeżycie ?
-
- 100p
- Od: 5 lip 2011, o 12:10
Re: tuja brabant- sadzenie
Witam !!!
Tuje z gołym korzeniem posadziłam w tamtym roku, około 40 szt. Podlewałam przez pierwszy tydzień praktycznie codziennie. Potem raz na dwa dni i latem bardzo często.
Takie tuje potrzebują częstego podlewania na początku, straciłam około 5 szt. Nie nawozić w tym roku, roślina musi się skupić na rozbudowie korzenia
Takie tuje trochę ucierpią ale powinny się przyjąć.
Tuje z gołym korzeniem posadziłam w tamtym roku, około 40 szt. Podlewałam przez pierwszy tydzień praktycznie codziennie. Potem raz na dwa dni i latem bardzo często.
Takie tuje potrzebują częstego podlewania na początku, straciłam około 5 szt. Nie nawozić w tym roku, roślina musi się skupić na rozbudowie korzenia
Takie tuje trochę ucierpią ale powinny się przyjąć.
Hej!
Kupiłam tuję w donicy i postawiłam na balkonie. Zamierzam o nią dbać, ale proszę o pomoc:
- ile (ile litrów/szklanek wody itp.)
- jak często (co ile dni)
- i o jakiej porze dnia
należy podlewać drzewko?
Jestem zielona, jeśli chodzi o pielęgnację roślin, zawsze albo ususzałam albo przelewałam kwiatki
Ale bardzo bym chciała miec ładną zieloną tuję na balkonie.
Balkon wychodzi na zachód,, od 14 do 19 świeci na nim słońce, tuja ma jakieś 50cm wysokości i jest w doniczce takiej o średnicy 20cm.
Kiedy powinnam przesadzić ją do większej donicy?
Wyczytałam, że na wiosnę należy iglaczki nawozić, a przed zimą obficie podlać. A ile to obficie? litr? 5 litrów?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Kupiłam tuję w donicy i postawiłam na balkonie. Zamierzam o nią dbać, ale proszę o pomoc:
- ile (ile litrów/szklanek wody itp.)
- jak często (co ile dni)
- i o jakiej porze dnia
należy podlewać drzewko?
Jestem zielona, jeśli chodzi o pielęgnację roślin, zawsze albo ususzałam albo przelewałam kwiatki

Ale bardzo bym chciała miec ładną zieloną tuję na balkonie.
Balkon wychodzi na zachód,, od 14 do 19 świeci na nim słońce, tuja ma jakieś 50cm wysokości i jest w doniczce takiej o średnicy 20cm.
Kiedy powinnam przesadzić ją do większej donicy?
Wyczytałam, że na wiosnę należy iglaczki nawozić, a przed zimą obficie podlać. A ile to obficie? litr? 5 litrów?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A wiec tak:
Nie podlewa sie roślin z zegarkiem w ręku i o ustalonych datach.Podlewa sie jak bardzo mocno podłoże przesycha lub nie pada długo.Iglaste można podlewać o każdej porze dnia.Kiedy przesadzić? Za rok wyjmiesz roślinę z donicy i ocenisz czy bryła korzeniowa jest przerośnięta.Wtedy do nowej donicy.O ile przetrwa zimę na tym balkonie.O ile w ogrodzie daje rade to na balkonie ma spotęgowane niekorzystne warunki zwłaszcza zimą.
Nie podlewa sie roślin z zegarkiem w ręku i o ustalonych datach.Podlewa sie jak bardzo mocno podłoże przesycha lub nie pada długo.Iglaste można podlewać o każdej porze dnia.Kiedy przesadzić? Za rok wyjmiesz roślinę z donicy i ocenisz czy bryła korzeniowa jest przerośnięta.Wtedy do nowej donicy.O ile przetrwa zimę na tym balkonie.O ile w ogrodzie daje rade to na balkonie ma spotęgowane niekorzystne warunki zwłaszcza zimą.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lip 2011, o 12:29
za płytko posadzone thuje ?
Dzisiaj odkryłam agrowłókninę wyłożoną wokół thuj smaragd i zobaczyłam, że w kilku miejscach korzonki wyszły na wierzch. Były sadzone jesienią - wrzesień 2011 r. Zastanawiam się co teraz dosypać wokół nich ziemię czy lepiej na nowo wykopać i wkopać, choć ta opcja trochę mnie przeraża. Jest ich około 30, ale mają 1,5 metra wzwyż.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: za płytko posadzone thuje ?
Przykryj je agrowłókniną i daj im spokój , pod agrowłókniną to częste zjawisko.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lip 2012, o 13:46
tuje przesadzanie co mogę zrobić?
Witam dostalem paredziesiat sztuk tuj (odmiana ksiazkowa) z powodu likwidacji ogrodu wiec postanowilem je wziac z mysla ze posadze sobie je u mnie na dzialce tuje maja okolo 50-80 cm wysokosci i tu moje pytanie czy te tuje mi sie przyjmna jak na ta pore roku? lub co moge zrobic aby jak najwiecej tuj przetrwalo caly czas je podlewam rano i wieczorem ale co jeszcze?
- PiotrekP
Re: tuje przesadzanie co moger zrobic?
Jaka to jest odmiana książkowa? kilka razy przesadzałem w lecie żywotniki nawet kilkumetrowe. Nic nie padło ale zabierz solidną bryłę korzeniową i podlewaj obficie 1-2 razy na dzień .
To jak chwast powinna się przyjąć w 100 %. I postępuj tak jak Piotrek pisze.Upały są najgorsze.Przyjdzie pora deszczowa podlewanie z głowy i mniej odchoruje.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- PiotrekP
Nawet przy opadach wypadało by podlać , oczywiście kontrolując glebę przed podlaniem.robertP2 pisze:To jak chwast powinna się przyjąć w 100 %. I postępuj tak jak Piotrek pisze.Upały są najgorsze.Przyjdzie pora deszczowa podlewanie z głowy i mniej odchoruje.

No w sumie zależy jakie te opady.Ostatnimi czasy te skromne 60-100 l na m 2 to aż nadto
aha paradox lepiej zraszać niż wiadro wody na łeb ,bo to nic nie da.

aha paradox lepiej zraszać niż wiadro wody na łeb ,bo to nic nie da.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- Napoleon
- 500p
Odmiana książkowa to nazwa potoczna.Kiedyś używano nazwy Thuja Wschodnia.PiotrekP pisze:Jaka to jest odmiana książkowa? kilka razy przesadzałem w lecie żywotniki nawet kilkumetrowe. Nic nie padło ale zabierz solidną bryłę korzeniową i podlewaj obficie 1-2 razy na dzień .
-- 27 lip 2012, o 11:06 --
To zapewne Thuja Wschodnia wiec na duży żywopłot sie nie nada.Jak to odmiana konkretnie? Aurea Nana? Lubi czasem przemarznąć.paradox2604 pisze:Witam dostalem paredziesiat sztuk tuj (odmiana ksiazkowa) z powodu likwidacji ogrodu wiec postanowilem je wziac z mysla ze posadze sobie je u mnie na dzialce tuje maja okolo 50-80 cm wysokosci i tu moje pytanie czy te tuje mi sie przyjmna jak na ta pore roku? lub co moge zrobic aby jak najwiecej tuj przetrwalo caly czas je podlewam rano i wieczorem ale co jeszcze?
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lip 2012, o 13:46
sam slyszalem pierwszy raz o takiej nazwie ksiazkowa ale ona wyglada praktycznie tak jak ta w linku
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... wAQ&dur=38
posadzilem je przy plocie z mysla ze troche urosna i będę mial darmowy zywoplot
bo plot mam dlugosci okolo 65 m jedna strona wiec troche kasy bym zaoszczedzil jezeli cos by z nich bylo i by urosly do 2m mam taka nadzieje
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... wAQ&dur=38
posadzilem je przy plocie z mysla ze troche urosna i będę mial darmowy zywoplot

- Napoleon
- 500p
Re: tuje przesadzanie co mogę zrobić?
Nie wyobrażam sobie ogrodu bez Brabanta i Smaragda.Jeden szybko rośnie a drugi zachowuje zielony kolor zimą.robertP2 pisze:Niskie toto rośnie ,bardziej rozchodzi się na boki i jako soliter a nie na żywopłot,chyba,że niski i lubi toto wymarznąć.Na żywopłot :
-niewymagająca ,niechorująca bezobsługowy - thuja ,,Smaragd ''
-lub też thuja ,,Brabant ''bardzo szybko rośnie,ale wymaga cięcia.
- an_mat
- 10p - Początkujący
- Od: 5 cze 2005, o 10:38
Tuje- przesadzanie i nawożenie
Witam.Musze przesadzić tuje ( tuje mają około 50-60 cm wysokości). Jaki termin jest odpowiedni na takie przesadzanie ?
Ps.
Jakim nawozem najlepiej zasilać tyje?
z góry dzięki za wszelkie informacje
Pozdrawiam.
Ps.
Jakim nawozem najlepiej zasilać tyje?
z góry dzięki za wszelkie informacje
Pozdrawiam.