Kaskada bez oczka

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
X_Ro-a

Re: Kaskada bez oczka

Post »

Nawet nie wiesz Ewo jak bardzo się cieszę, że znalazłam ten wątek, Twoje rozwiązanie kaskady bez oczka, to jest to czego szukałam od dłuższego czasu.na 100% wiosną ruszamy z budową naszej kaskady.Podejrzewam, że nie jeden raz będę zawracała Ci głowę podczas naszej budowy ;:108
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alez proszę bardzo i cieszę się, że wątek się przydaje :wit
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ave pisze: Rura o przekroju 11 cm (kanalizacyjna) ? wybraliśmy taką, żeby w niej zmieściła się pompka.
Nie wiem po co te kombinacje i dodatkowa robota. Normalnie pompkę się wrzuca do kastry i daje wąż na szczyt kaskady. Łatwo to zamaskować a razie potrzeby zdemontować. W tym przypadku jak wysiądzie pompka albo puszczą łączenia rur jest kaplica.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
X_Ro-a

Post »

Arku, dziękuję za podpowiedź, dobrych rad nigdy za wiele ;:108
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu jaką masz różnice wysokości od kastry do kaskady?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

od górnej części kastry - do górnej częci kaskady ok 1-1,2 m
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Witam :wit
Kaskada świetna ja własnie w tym roku chcialabym taka zrobic, myślalam nad oczkiem i kaskada ale niestety oczko na obecna chwile odpada. Za to sama kaskada to swietna sprawa musze tylko pomyslec co zrobic z tyłem kaskady.
Pozdrawiam
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepiej obsadzić jakimis krzaczkami i roslinami zadarniającymi - u mnie rośnie z tyłu bluszcz (wspina sie po kamieniach) i hortensja bukietowa - w sezonie szybko zasłania tył kaskady. Podobnie zadziałała by pęcherznica.
Gosika_M
100p
100p

Post »

Wymysliłam że tył moze pełnic funkcje sklaniaka - taka obustronnna górka. Kaskade mialabym w strone ogrodu a skalniak od strony wyjscia z domu. Powiedz proszę ile mniej wiecej ta zabawa Cie kosztowała?
Pozdrawiam
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - mnie kosztowała tylko tyle, ile zakup tych plaskich kamieni na stopnie - ok. 80 zł + koszt pompki ok 30 zł - reszta z odzysku, z zapasów i darów natury - czyli kamory wykopane z mojej ziemi... i tak do tego trzeba podchodzić - zdobywać, wyprosić, co sie da, a dopiero resztę kupować :)
Fajny pomysł z tym skalniakiem z drugiej strony :)
Gosika_M
100p
100p

Post »

Witaj :wit
Dziekuje za odpowiedź, ja tak bardzo wlasnie w koszty nie chce wchodzic. Kamyki moge pozbierać z rzeki - otoczaki niestety ale moze uda mi sie znalezc cos wiekszego na brzegi. Aranzacja bedzie moja, a pomoc bedzie od meza.
Pozdrawiam ;:138
Gosia
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

U mnie jest kaskada zbudowana (za duże słowo - raczej ustawiona) na podobnych zasadach jak u Ave, tyle, że skromniej. Wąż od pompy do szczytu skalniaka zamaskowałem kamieniami. Całość się łatwo demontuje na zimę.

Będę się trzymał zasad wprowadzonych tu przez ś.p. Pawła i zamieszczam miniaturkę:

Obrazek

Pozdrawiam
Adam
Gosika_M
100p
100p

Post »

Ale świetnie wkomponowana w zieleń skalniaczkowych roślin. Właśnie też bym chciała tak ładnie je pousadzać oczywiście na poczatku bedzie pustawo ale te roślinki jak sie przyjmą to potem bardzo szybko rosna.
Oj jak bym juz chciala sie za to zabrac :) na razie mi zostaje ze skorzystania z najbliżeszej promocji na pergole :)
Gosia
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Adamie - napisz proszę z jakiego materiału masz te stopnie?, czy to kamień?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Nie jest to kamień. Jest to odpowiednio uformowany laminat, który został obsypany (chyba na gorąco, lub za pomocą kleju) granitową mączką. Rzeczywiście trudno na pierwszy rzut oka stwierdzić, że nie jest to naturalny materiał. Górna część kaskady (najmniejsza) ma zamocowaną nagwintowaną rurkę, do której bezproblemowo, szczelnie wkręca się wąż doprowadzający wodę.

Obrazek

Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”