PTASIE MLECZKO
5 jaj, 50g żelatyny, słodzik wg uznania, aromat waniliowy, aromat cytrynowy, 2 łyżeczki chudego kakao kakao
Żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl. wody, przestudzić
1. warstwa: 2 białka ubić na sztywno, dodać słodzik, aromat cytrynowy i żelatynę, wylać do formy i poczekać godzinkę
2. warstwa: 2 białka ubić na sztywno, dodać słodzik (ja dawałam rozkruszone tabletki), kakao i żelatynę
3. warstwa: 4 żółtka i jedno całe jajko ubić, dodać słodzik, aromat waniliowy i żelatynę, wylać na warstwę kakaową i wstawić do lodówki.
Ja zaczęłam od ubicia 4 białek, po wmieszaniu żelatyny dodałam aromat, połowę przelałam do szklanej miski, do drugiej połowy dodałam kakao dokładnie mieszając. Galaretka szybko tężała postawiona na zewn. parapecie, nie trzeba było czekać aż godzinę. Smakuje każdemu

W Internecie znalazłam też przepis, który na pewno też wypróbuję

Galaretka "Pepsi Twist"
Szklanka pepsi max/light/coli light/zero
Pół szklanki wody z 3 łyżeczkami żelatyny
Gdy woda z żelatyną ostygną należy połączyć delikatnie oba płyny, wlać do pucharków i do lodówki. Potem gdy cześć dolna zacznie tężeć zajmujemy się górą:
Mały kubek jogurtu naturalnego, 1/3 szklanki wody z 2 łyżeczkami żelatyny, słodzik do smaku, Cytrynowy aromat (kilka kropel)
Gdy żelatyna z wodą ostygną to łączymy mikserem wszystkie składniki i wlewamy na warstwę pepsi.
Dziś zostało mi trochę rozpuszczonej żelatyny, więc zrobiłam malutką miseczkę galaretki z pepsi. Smakowała dziwnie, za mało słodka, śmieszne jest to, że było czuć w smaku bąbelki z napoju