Paphiopedilum i inne

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem czemu z falkami mam problemy, tym bardziej, że często można usłyszeć, że to najłatwiejsze w uprawie storczyki :? Może czują, że nie są moimi ulubieńcami i dają mi to do zrozumienia :oops: Dobrze, że chociaż sabotki i cymbidium nie narzekają na warunki; to jeden z moich bardziej jaskrawo ubarwionych sabotków - niamalże czysta cytrynka :P

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Agnieszko :)
Piękności u Ciebie ;:215
Mało kto może pochwalić się tu na Forum własnym kwitnieniem Cymbidium, więc ;:138 ;:138 ;:138
Panuje przekonanie, że to trudne storczyki.
Tym bardziej jestem ciekawa, na czym polega Twój "brak porozumienia" z falenopsisami ?
Przecież masz kilka ładnych okazów z tego rodzaju...
Cytrynowe Paphiopedilum śliczne - lekarstwo na obecną szarzyznę - aż się chce do niego uśmiechnąć :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Agnieszko, wspaniała kolekcja :shock:
Bardzo lubię cymbidium, ale niestety ze swoim nie poradziłam sobie :cry: Piszesz o obniżeniu temperatury w domu jesienią i zimą...czy mogłabyś podać, do ilu stopni ją obniżasz. Interesuje mnie też sprawa nawozu...czy stosujesz przez cały rok ten sam, czy zmieniasz go jesienią na nawóz o większej zawartości potasu i fosforu?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nawet ładne to Paphiopedilum. w sumie to nie przepadam za tymi storczykami (bo nie chcą u mnie rosnąć ani kwitnąć), ale niektóre mają piękne kwiaty. moimi ulubieńcami były, są i będą Phalaenopsisy i Vandy. ale każdy lubi co innego. jest bardzo dużo pięknych storczyków, niestety nie każdy będzie się u nas dobrze czuł.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Z czego się biorą problemy z falkami - pojęcia nie mam :( Mam kilka sztuk, ale kilka straciłam i tak naprawdę nie wiem dlaczego (podobnie nie potrafię się dogadać z roślinką, którą uprawia z powodzeniem mnóstwo osób - grudnikiem; i też niby bardzo prosty w obsłudze :? ). Z cymbidiów nie padło żadne, silnie się rozrastają, nie chorują, nie miały szkodników (odpukać!); jedyny problem to to, że im się liście łamią, bo są zbyt długie, ale łącze je gumką i udaje mi się opanować problem, a ponadto mniej miejsca zajmują (kiedy stoją na balkonie są związane tylko na tyle, by się nie łamały, a miały mnóstwo powietrza). Podlewam je najczęściej wodą z źródełka (mam "studzienkę", a raczej kranik 20m od domu), ale zdarza się, że i kranówką. Nawożę głównie nawozem dla storczyków, w okresie wzrostu bogatszym w azot, a od września bogatszym w fosfor (różnice w stosunku NPK nie są bardzo duże, ale staram się dobrać korzystniejszy dla danego okresu). Na wiosnę zdarza się, że dam nawóz dla roślin o zielonych liściach, a jesienią dla kwitnących (ale sporadycznie). Z obniżaniem temperatur w okresie zimowym nie ma większego problemu, bo po prostu podczas dnia nastawiam kaloryfer na 4, a na noc całkowicie zakręcam. Cymbidium stoją na parapecie i na podłodze pod oknem balkonowym - w dzień trochę odsuwam od szyb, a na noc przysuwam; na szybach okiennych zainstalowałam termometry i zazwyczaj pokazują różnice temperatur ok. 7*C (kiedy na dworze jest bardzo zimno to w nocy tem. przy samym oknie spada nawet do...14 stopni) W doniczkach mają raczej ciasno, nawet jak się je przesadzi, to zaraz wykorzystują okazję i szybko się rozrastają.
Pierwsze moje paphiopedila to przecenione mizeroty z hipermarketów, niezbyt efektowne jeśli chodzi o kwiaty, ale też niezbyt wymagające - kwitły co roku, kilkoma niedużymi kwiatkami, ale to zachęciło do poszukiwania trochę bardziej oryginalnych sabotków - gdyby nie ograniczone terytorium i ceny to miałabym ich chyba ze sto, a tak muszę się zadowolić kilkunastoma, a to kolejny z nich (podobny do tego z poprzedniej strony):

ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękny... to dużo masz paphiopedilów. nie wiem, dlaczego padają ci Phalaenopsisy. może nie pasują im warunki? u mnie pasują Phalaenopsisom, a Paphiopedilom nie. jakie warunki zapewniałaś Phalaenopsisom?

ja nic specjalnego im nie robię, stoją sobie na oknach, w pokoju jest zimą 18-23 stopnie, latem 24-35, nie wietrzę pokoju ani nie otwieram okien, nie wynoszę latem na zewnątrz (zresztą Phal. nie powinno się wynosić), podlewam gdy korzenie są srebrno-szare (czyli co 10-14 dni). podlewam przez wlewanie wody butelką do doniczki tak, by wyciekła na podstawkę. jak po kilku godzinach lub na drugi dzień woda jeszcze jest w podstawce to wylewam.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Moje stoją jakieś 2m od okna południowo - zachodniego, na półce naściennej, wieczorem (zimą) tem. jest trochę niższa niż u Ciebie ok. 17-19*C, w ciągu dnia o jakieś 6-7*C więcej; latem za dnia tem. dochodzi nawet do...38*C (ale przy wszystkich oknach na pd.-zach. to norma); podlewam co ok. 10dni, woda nie zalega w podstawkach; ostatnio przeniosłam je do sphanganum, ale liście są jakieś wiotkie i pojęcia nie mam o co chodzi :cry: Żadnych robali, żadnych plam na liściach, korzenie wyglądają zdrowo, a jednak coś jest nie tak :cry:
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Cymbidium masz takie piękne,za dech zapiera :wink: W ogule nasz same sliczności.
Terytorium i cena to problem,który blokuję niejednego miłośnika tych cudownych roślin,ale jakoś sobie z tym radzimy.
Nie od razu Rzym zbudowano! Ja systematycznie co miesiąc 1-2 storczyki przywlekę do domu. ;:215
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Agar pisze:...ostatnio przeniosłam je do sphanganum, ale liście są jakieś wiotkie i pojęcia nie mam o co chodzi :cry: Żadnych robali, żadnych plam na liściach, korzenie wyglądają zdrowo, a jednak coś jest nie tak :cry:
Może po prostu mają za mało światła. W końcu 2m i to jeszcze zimą, to jest duża odległość, nawet na południowo-zachodnim oknie :roll:
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Elizabett, u mnie jest podobnie, 1-2 w miesiącu musi być, ale jak odwiedzę OBI w czasie przeceny, to trudno mi się dotłuc z tym całym majdanem do domu :wink: Anusska,pewnie masz rację, tylko że miejsca przy samym oknie zarezerwowały cattleye, cymbidium i sukulenty. Od wiosny do jesieni, jak "parapetowce" idą na balkon, falki wędrują na parapety, ale zimą nie jestem w stanie zmieścić wszystkiego dostatecznie blisko okien :( Kilka falków oddelegowałam na parapet klatki schodowej (okno wschodnie) i co dziwne część ma się świetnie, a część jest przyklapnięta...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agar pisze:Moje stoją jakieś 2m od okna południowo - zachodniego, na półce naściennej, wieczorem (zimą) tem. jest trochę niższa niż u Ciebie ok. 17-19*C, w ciągu dnia o jakieś 6-7*C więcej; latem za dnia tem. dochodzi nawet do...38*C (ale przy wszystkich oknach na pd.-zach. to norma); podlewam co ok. 10dni, woda nie zalega w podstawkach; ostatnio przeniosłam je do sphanganum, ale liście są jakieś wiotkie i pojęcia nie mam o co chodzi :cry: Żadnych robali, żadnych plam na liściach, korzenie wyglądają zdrowo, a jednak coś jest nie tak :cry:
jak są tak daleko od okna to może im za ciemno. z tego co zauważyłam Phalaenopsisy to storczyki światłolubne. moje trzymam na oknach wsch., płd i kilka na stole tuż pod oknem. latem muszą być cieniowane. nie wiem, czemu twoje są takie marne...
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Najgorsze jest, że chociaż z falkami mam problemy niektórym nie potrafię się oprzeć; ostatnio widziałam białe w bordowe łaty, bordowe w białe i miniaturkę niemalże jak Mini Mark, chodziłam nad nimi z pół godziny, ale wyszłam z tego zwycięsko - kupiłam tylko paliki do podpórki :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja jak widzę pięknego Phalaenopsisa to nie umiem się powstrzymać, nie pomaga nawet tłumaczenie sobie, że nie mam miejsca. jak spotkam coś wymarzonego to musze to mieć i już. może kiedyś nauczysz się radzić sobie z nimi. wg mnie są bardzo łatwe w uprawie, nie trzeba nic z nimi robić by zakwitły, jak chcą puścić pędzik to puszczają, a wiele storczyków musi mieć obniżanie temperatur, okres spoczynku itp. Phal. tego nie potrzebują.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

To jeden z moich sabotków, o najciekawszych listkach - paphiopedilum micranthum - występuje w chińskiej prowincji Yunnan i północnym Wietnamie; gatunek został opisany w roku 1951. Ma niewielkie (5-12cm) listki i zazwyczaj pojedynczy, duży kwiat :P Nie tworzy nowych rozet tuż przy starej, tylko na kłączu ( podobnie jak np. truskawki) (tak kwitnie: http://farm4.static.flickr.com/3109/270 ... 68d7_o.jpg ) Już się nie mogę doczekać tych kwiatów ;:42

ObrazekObrazek ObrazekObrazek

A to moje "sabotkowe" marzenie: http://www.flasksbychuckacker.com/image ... CE%202.jpg , ta fotka świetnie obrazuje gabaryty tego paphiopedilum: http://www.enlightenedorchids.com/img/G ... 0Ernie.jpg
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Agnieszko przepiekne te twoje Paphiopedila, nawet bez kwiatów. Marzenia też niczego sobie, ale trzeba na nie sporo miejsca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”