Ranczo Nokły cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ASKO- dziękuję za odwiedziny, kwitnienie tulipanów botanicznych poprzedza kwitnienie tulipanów zwykłych , co w konsekwencji wydłuża okres kwitnienia tulipanów.
ELU- dziękuję za odwiedziny, nie można pokazywać tylko wiosny i lata, bo ktoś z innej strefy klimatycznej pomyśli że u nas nie ma zimy, co prawda co to za zima jak było( jak na razie) tylko - 15 .
Dalszy ciąg zdjęć z 2007 Roku

ELU- dziękuję za odwiedziny, nie można pokazywać tylko wiosny i lata, bo ktoś z innej strefy klimatycznej pomyśli że u nas nie ma zimy, co prawda co to za zima jak było( jak na razie) tylko - 15 .
Dalszy ciąg zdjęć z 2007 Roku

- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tadeuszu, jaka piękna wiosna. Jak miło teraz pocieszyć oczy taką młoda zielenia i takimi widokami ;)
Ten krzew na biało kwitnący, to magnolia? jeśli tak, czy mógłbyś napisać ile już u Ciebie rośnie? I jaki ma przyrost roczny, mniej wiecej
Bo szukam jakiejś odpowiedniej magnolii do siebie...
Ten krzew na biało kwitnący, to magnolia? jeśli tak, czy mógłbyś napisać ile już u Ciebie rośnie? I jaki ma przyrost roczny, mniej wiecej

Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Tadeuszubardzo fajnie że prezentujesz wcześniejsze zdjęcia swojej działki . Dobrze powspominać w te zimowe dni minione sezony, no i można porównać jak wszystko się zmienia.Na jednym zdjęciu zobaczyłam szachownice kostkową/Fritillaria Meleagris/. No i małe drzewko magnoli nie wiem czy białej czy bladoróżowej bota druga jak się kwiaty rozwiną to podobnie wygląda
Genia
Genia
-
ZYTO- dziękuję za odwiedziny, te zdjęcia są robione w 2007 roku, wtedy roślinki były dużo mniejsze niż widziałaś je będąc na naszym ogrodzie w 2008 roku , dopiero patrząc na ogród z perspektywy kilku lat widać jak szybko rosną.
ALANO, GENIU - dziękuję za odwiedziny,nie ma to jak wiosna, dobrze że chociaż do niej już blisko. Magnolię o białych kwiatach posadziłem w 2002 roku, była to malutka sadzonka, rocznie rośnie 10- 15 centymetrów.
EWO,KRZYSIU, dziękuję za odwiedziny,zima jest piękna, ale za zimno by coś na działce robić, a dla mnie nie ma nic gorszego niż bezczynność, dobrze że chociaż to Forum jest.
EWO- dziękuję za odwiedziny, ławek jest kilka na działce, ta którą na zdjęciu niesiemy z synem( i wnukiem na ławce) stoi nad stawem, jest tam też druga ,wbita na stałe w grunt. Ławeczki są przy domku oraz oczywiście na "cypelku" pod zadaszeniem razem ze stołem. Oczywiście mamy czas na wypoczynek ( również na drzemkę w letnim pokoiku na tarasie( osłoniętym firankami przed komarami czy muchami), chociaż ja najlepiej odpoczywam " zawsze coś robiąc" , oczywiście nie męcząc się za dużo. Nasz ogród bezpośrednio przylega do rzeki o nazwie Biała Łada, która wypływa z Roztocza Zachodniego, zaraz za Biłgorajem łączy się z Czarną Ładą i już jako ŁADA wpada do Tanwi.
Dalszy ciąg zdjęć z 2007 Roku tym razem wszystkie zdjęcia z dnia
28 kwietnia, w dniu 2 maja przymrozek do - 6 stopni, zniszczył wszystkie kwiaty na drzewach.

ALANO, GENIU - dziękuję za odwiedziny,nie ma to jak wiosna, dobrze że chociaż do niej już blisko. Magnolię o białych kwiatach posadziłem w 2002 roku, była to malutka sadzonka, rocznie rośnie 10- 15 centymetrów.
EWO,KRZYSIU, dziękuję za odwiedziny,zima jest piękna, ale za zimno by coś na działce robić, a dla mnie nie ma nic gorszego niż bezczynność, dobrze że chociaż to Forum jest.
EWO- dziękuję za odwiedziny, ławek jest kilka na działce, ta którą na zdjęciu niesiemy z synem( i wnukiem na ławce) stoi nad stawem, jest tam też druga ,wbita na stałe w grunt. Ławeczki są przy domku oraz oczywiście na "cypelku" pod zadaszeniem razem ze stołem. Oczywiście mamy czas na wypoczynek ( również na drzemkę w letnim pokoiku na tarasie( osłoniętym firankami przed komarami czy muchami), chociaż ja najlepiej odpoczywam " zawsze coś robiąc" , oczywiście nie męcząc się za dużo. Nasz ogród bezpośrednio przylega do rzeki o nazwie Biała Łada, która wypływa z Roztocza Zachodniego, zaraz za Biłgorajem łączy się z Czarną Ładą i już jako ŁADA wpada do Tanwi.
28 kwietnia, w dniu 2 maja przymrozek do - 6 stopni, zniszczył wszystkie kwiaty na drzewach.

- Zyta
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
[quote="tadeusz48"]
Tadeusz, drzewa nie miały już powtórnego kwitnienia
Ja słyszałam o takich przypadkach właśnie.
Tulipany i inne wiosenne kwiaty też ucierpiały na tym mrozie
Mnie zainteresowała ta roślinka wspinająca się na suchy pień - co to jest za cudeńko
Tadeusz, drzewa nie miały już powtórnego kwitnienia

Ja słyszałam o takich przypadkach właśnie.
Tulipany i inne wiosenne kwiaty też ucierpiały na tym mrozie

Mnie zainteresowała ta roślinka wspinająca się na suchy pień - co to jest za cudeńko

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Tadeuszu Twoja żona ma piękne kwiaty też chciałabym wiedzieć jak się nazywa to pnącze czy to jakiś rodzaj klematisu .Bardzo mi się podoba ta rabata z wrzosami .Ten okrągły klomb przypomina mi tamtą starą działkę miałam takie 2 okrągłe klomby pod koniec z nich zrezygnowałam bo były pod czereśniami i denerwowało mnie jak szpaki nazrzucały czereśni a dzieci rwąc czereśnie zawsze zdeptały mi wszystkie kwiaty.
Genia
Genia
-
EWO- dziękuję za odwiedziny, po rozeznaniu trasy i zdobyciu kajaka zapraszam szlakiem wodnym do NOKŁÓW. Tytułem zachęty do takiej wycieczki pokazuję zdjęcia moich dzieci podróżujących w ubiegłym roku po Tanwi.

ZYTO, GENIU - dziękuję za odwiedziny, po suchym pniu wspina się powojnik, kwitnie on bardzo wcześnie, kwiaty ma koloru jasnoniebieskiego .
EWO, KRZYŚKU - dziękuję za odwiedziny, z kwiatów cebulowych lubię tulipany i mieczyki, ale że tulipany są kwiatami wiosny, wolę je od mieczyków.
Kolejna porcja zdjęć z 2007 roku

ZYTO, GENIU - dziękuję za odwiedziny, po suchym pniu wspina się powojnik, kwitnie on bardzo wcześnie, kwiaty ma koloru jasnoniebieskiego .
EWO, KRZYŚKU - dziękuję za odwiedziny, z kwiatów cebulowych lubię tulipany i mieczyki, ale że tulipany są kwiatami wiosny, wolę je od mieczyków.
Kolejna porcja zdjęć z 2007 roku