Paliki do pomidorów / i ogórków/
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Paliki do pomidorow
Mam na działce od kilkudziesięciu lat a dokładnie od 1985 roku, pręty żebrowane (chyba 9 mm) 2m, 2.5m i nawet 3 metrowe do fasoli. Co roku dokupowaliśmy jeszcze po parę sztuk. Z drewnianych palików dawno zrezygnowałyśmy. Bez problemu taki pręt wchodzi naokoło 50cm w glebę. Nawet przy największej wichurze pręt się nie złamie, nie ma obawy. Co najwyżej lekko się chwieją pod naporem wiatru ale tylko te wysokie i obrośnięte fasolą. Te najstarsze były malowane, po farbie już nie ma śladu, są lekko zardzewiałe, sądzę jednak że mnie przeżyją. Do wbijania trzeba koniecznie wkładać rękawiczki. W składzie z prętami potną na odpowiednie długości wg życzenia.
Pozdrawiam! Gienia.
Ależ się uwzieliście na tą 9. Jak już pisałem takiego wymiaru nie ma. A że jest to pręt że stali kutej jego wymiar może się wahać, ale na pewno jego nominalny wymiar to 10.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Karolku, nie mierzyłyśmy. Pojechałyśmy z siostrą do składu i palcem pokazałam sprzedawcy które pręty nas interesują i na jakie odcinki nam mają pociąć. Może to i są 10-tki. Mamy jeszcze kilka prętów cieńszych i gładkich (ze złomowiska), ale zupełnie nie zdają egzaminu. Sznurek zjeżdża, trzeba owijać wokół druta kilka razy i takie jakieś miękkie są. Gdy krzak pomidora duży i obciążony na maksa owocami, podwiązany aż do końcówki prętu długimi troczkami , to ten cienki drut się jednak nagina.
Pozdrawiam! Gienia.
Ja osobiście proponuję forumkom drut fi 10 żebrowany lub grubszy. Gładkie pręty odpadają właśnie na problem z pdwiązywaniem.
Czy nie przeszkadza Wam że po malowaniu farbą po pewnym czasie farba łuszczy się i spada do gruntu ?
Względy estetyczne ?
Względy estetyczne ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
2m - 50 cm wchodzące w glebę - wychodzi na to że górny koniec będzie na wysokości krtani lub okagienia1230 pisze:pręty żebrowane (chyba 9 mm) 2m, 2.5m i nawet 3 metrowe do fasoli. Co roku dokupowaliśmy jeszcze po parę sztuk. Z drewnianych palików dawno zrezygnowałyśmy. Bez problemu taki pręt wchodzi naokoło 50cm w glebę.

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Artur1968 a jaki masz na to pomysł?
Założyć na górę butelkę plastikową - odstrasza kretyBozenkaA pisze:Artur1968 a jaki masz na to pomysł?

lub zawinąć pakułami końcówkę. W obu przypadkach względy estetyczne mizerne

Pozdrawiam Tomek
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Witam.Ja stosuję różne podpory, jednak pręty zbrojeniowe wg.mnie są najlepsze.U mnie znalazły też zastosowanie jako podpory do winogron i jeżyny bezkolcowej,ponieważ część prętów ma dospawane pod kątem wąsy dookoła pręta. Na tych wąsach zawieszam zwisające gałęzie,jak trzeba podwiązuję.
Udanych plonów w 2013 życzę wszystkim
Udanych plonów w 2013 życzę wszystkim

pozdrawiam
Alicja
Alicja
Np. drewniana kulka 5cm średnicy z otworem w środku o średnicy pręta.BozenkaA pisze:Artur1968 a jaki masz na to pomysł?
Albo pianki które są wykorzystywane do ocieplania rur miedzianych CO.
- kalanchoespec
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 mar 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mojej znajomej zniknęły wszystkie nocą
-- 11 sty 2013, o 12:55 --
oczywiście metalowe
-- 11 sty 2013, o 12:55 --
oczywiście metalowe
`Życie byłoby nieskończenie szczęśliwsze, gdybyśmy mogli rozpocząć je w wieku lat osiemdziesięciu i stopniowo zbliżać się do osiemnastu. `
pozdrawiam
Kazik
Kazik