Identyfikacja iglaków różnych
Iglaki - identyfikacja
Proponuję, aby w tym temacie wszyscy forumowicze mogli zamieszczać zdjęcia swoich bezimiennych jeszcze iglaków do identyfikacji. Podobnie jak w przypadku miłośników host niech to będzie jeden temat, a nie jak do tej pory każdy z forumowiczów zakładał osobny temat do rozpoznania swoich roślin iglastych.
A jednak uważam, że powinniśmy zakładać osobne watki dotyczące identyfikacji iglaków. Jedna osoba może prowadzić swój wątek, ale pozostali forumowicze powinni tworzyć nowe wątki! Powód? Nigdy nie wygląda to tak ,że jest zdjęcie i podpis! My dyskutujemy na temat danego iglaka ,podajemy jego cechy charakterystyczne, co często ciągnie się przez klika stron. Tasiemiec uniemożliwiłby potem znalezienie poszukiwanej odmiany i trudno byłoby się zorientować którą odmianę aktualnie identyfikujemy....-aniawoj
A jednak uważam, że powinniśmy zakładać osobne watki dotyczące identyfikacji iglaków. Jedna osoba może prowadzić swój wątek, ale pozostali forumowicze powinni tworzyć nowe wątki! Powód? Nigdy nie wygląda to tak ,że jest zdjęcie i podpis! My dyskutujemy na temat danego iglaka ,podajemy jego cechy charakterystyczne, co często ciągnie się przez klika stron. Tasiemiec uniemożliwiłby potem znalezienie poszukiwanej odmiany i trudno byłoby się zorientować którą odmianę aktualnie identyfikujemy....-aniawoj
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Na dobry początek zamieszczam zdjęcie jałowca do rozpoznania.

I jeszcze jeden iglak z prośbą o rozpoznanie. Kupiony w Obi bez nazwy na wyprzedaży posezonowej za kilka złociszy.

Na 95 procent przypuszczam co to może być, ale nie chcę sugerować nazwy.

I jeszcze jeden iglak z prośbą o rozpoznanie. Kupiony w Obi bez nazwy na wyprzedaży posezonowej za kilka złociszy.

Na 95 procent przypuszczam co to może być, ale nie chcę sugerować nazwy.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Dziękuję za podpowiedź. Nie brałem pod uwagę odmiany "Split Rock" bo jest ona najbardziej niebieska z cyprysików japońskich, a nie zauważyłem wcześniej niebieskigo koloru na mojej roślinie. Muszę się przypatrzeć jej jeszcze raz na wiosnę i w pełni sezonu. Dla porównania zdjęcie tej odmiany z internetu:
http://www.girardnurseries.com/PhotoDet ... =CYPHINSPK
Dotychczas wahałem się pomiędzy odmianą "Contorta" a "Gracilis".
Co do pstrego jałowca to też waham się pomiędzy tymi odmianami, a zdjęcia z internetu są jeszcze gorszej jakości niż moje i trudno na ich podstawie ustalić coś na 100%.
Zrobię jeszcze raz dla pewności rozpoznania lepsze zdjęcia aparatem cyfrowym obu roślin bo te, które zamieściłem były z komórki.
http://www.girardnurseries.com/PhotoDet ... =CYPHINSPK
Dotychczas wahałem się pomiędzy odmianą "Contorta" a "Gracilis".
Co do pstrego jałowca to też waham się pomiędzy tymi odmianami, a zdjęcia z internetu są jeszcze gorszej jakości niż moje i trudno na ich podstawie ustalić coś na 100%.
Zrobię jeszcze raz dla pewności rozpoznania lepsze zdjęcia aparatem cyfrowym obu roślin bo te, które zamieściłem były z komórki.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nowe zdjęcia cyprysika. Niestety musiałem zmniejszyć rozmiar zdjęć bo fotosik ich nie chciał przyjąć.

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Dziękuję za pomoc w rozpoznaniu jałowca. Pozdrawiam.
Zachęcam miłośników iglaków do oglądnięcia prezentacji kolekcji Iseli Nursery do ściągnięcia ze strony
http://www.iselinursery.com/articles/SSdownload.htm
Piękne okazy.
Zachęcam miłośników iglaków do oglądnięcia prezentacji kolekcji Iseli Nursery do ściągnięcia ze strony
http://www.iselinursery.com/articles/SSdownload.htm
Piękne okazy.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Jaki to iglak?
Witam i prosze o pomoc.
co to jest ?
wydaje mi się ze jest to Cyprysik Lawsona Ellwodii ale pewny nie jestem
z góry dziękuję.

Chciałbym, się dowiedzieć do jakiej wysokości uda mi się go wychodować.
czy urośnie z tego drzewo czy drzewko czy może krzew
co to jest ?

z góry dziękuję.

Chciałbym, się dowiedzieć do jakiej wysokości uda mi się go wychodować.
czy urośnie z tego drzewo czy drzewko czy może krzew

drzewa
- Maxymilian
- 100p
- Od: 24 cze 2008, o 15:55
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 paź 2007, o 20:25