Storczykowe początki karpka.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

karpek pisze:Bierze mnie z tymi storczykami na całego...
Dzisiaj trafiłem w Auchan na świeżą dostawę. Stałem tam chyba z godzinę i przebierałem... Chyba już się zaraziłem ta chorobą...
Wybrałem jednego (chciałem 3...), bardzo skromniutkiego, tylko z jednym rozwiniętym kwiatem. Ale za to był jedyny w takim kolorze, dla mnie niepowtarzalny:
Obrazek Obrazek
Mam nadzieję, że pozostałe pąki na moim "cytrynku" też się rozwiną. Były jeszcze dendrobium o białych kwiatach, ale o ich hodowli nie mam pojęcia.
:lol: Fajny widok to musi być ;:228 ... facet przebierający w storczykach ;:333 ... prawdę powiedziawszy z reguły widzi się znudzonych, udręczonych :wink: :lol: panów, towarzyszących paniom z roziskrzonymi oczami :lol:
Karpku, kolorek, kształt i kropki kwiatka wybrałeś ... co tu gadać ... śliczne :!:
Życzę długiego kwitnienia "cytrynka" :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Januszu ja widzę, że chyba Cię faktycznie,, bierze na całego,, :lol: świetne nowe zakupy, przepiękne kolorki, całkowicie różne, a i czas zakupu bliziuni :lol: :lol: :lol:
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Piękne storczyki :) zwłaszcza Twój cytrynek,teraz to juz poleci 5,6,7.....i już nigdy nie ma się dosyć.
Oby Ci wszystkie pięknie rosły i kwitły :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzeczywiście, już mi "wali" z tymi storczykami. Dzisiaj znowu żona wybrała jednego, i znowu właśnie taki był tylko jeden. Storczykowa zachęcała o jakimś "mazańcu", mnie to gdzieś tam utkwiło i wybraliśmy takiego:
Obrazek
Kwiaty są delikatnie żółte (cytrynowe) z fioletowymi plamkami. Ma tylko trzy kwiaty (i jeden pączek) ale za to każdy inny:
Obrazek Obrazek Obrazek

Cambria ma nową psb (chyba dobrze napisałem) ale jest jeszcze cienka, niezgrubiała. Być może za jakieś 2 miesiące się doczekam.
Pozostałe 3 storczyki przemroził mi któryś z synów i wszystkie pączki, które miały się rozbić, zamarły i opadły (bardzo malutkie ostały się).
Teraz już chyba będę szukał innych gatunków - chociaż brakuje mi jeszcze białego (właściwie wybór jest duży) i czerwonego.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Bardzo, bardzo, bardzo ładny ten nowy phalaenopsis :lol:
Ale najślicznej wyszedł chyba na ostatnim zdjęciu ;:226
Taki budyń waniliowy z konfiturą wiśniową ;:152
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny Phalaenopsis. ale to nie jest ten z mazami. biały z mazami to zupełnie co innego, ty masz białego w bordowe plamy. piękny jest, mam podobnego.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Januszu, śledzę od początku, jak rozwija się krok po kroczku Twoja storczykowa choroba :D
Najpierw - to dążenie do posiadania różnych kolorów falenopsisów, potem chęć sprawdzenia się w innych
gatunkach, aż dochodzimy do konfrontacji z jakimś botanicznym egzemplarzem.
Ja jestem na etapie chęci znalezienia (podobnie jak Ty) czerwonego falenopsisa i zaczyna mnie "kręcić"
jakieś botaniczne maleństwo. No i jeszcze nie mam na koncie własnych kwitnień Dendrobiów...
Widzisz, zawsze jest do czego dążyć :) :) :)
A Twoja dotychczasowa kolekcja bardzo ciekawa i piękna ! :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Tiaaa.... pomalutku, po jednym ..... i robi się ciasno na parapetach, półeczkach, szafeczkach. A apetyt na więcej nie ustaje.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zajrzałam i widzę, że powoli Ci Januszku przybywa storczyków, fajnie znaczy choroba postępuje.
Ten ostatni z mazami śliczny, ja mam podobnego ale w tej chwili jest po kwitnieniu. Powodzenia i czekam na następne zdjęcia Twoich zdobyczy. ;:11

Pozdrawiam Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie, fajnie - ciągle mnie coś nowego kusi. Dzisiaj w Castoramie spodobał mi się fioletowy z białymi obwódkami kwiatów i cały buraczkowy. Była tez pomarańczowa Cattleya. Ale, pozostała tylko długa dyskusja z pewna panią, też miłośniczką storczyków.
Wszystkie 3 falki (oprócz "cytrynka, który ma tylko 1 kwiat i 3 paczki) rozbiły kwiaty z pączków, które już były. Fioletowy w trochę innym świetle: Obrazek
Cambria ma nową psb, która dopiero co zaczyna grubieć: Obrazek
Ogólnie chyba jednak nie najgorzej z nimi postępuję, bo dzisiaj na dwóch dojrzałem coś takiego:
Obrazek Obrazek
I cieszę się, że coś się w końcu dzieje bo już myślałem, że będzie z nimi całkowity zastój.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Gratuluję dobrych wyników w uprawie, które są także Twoją zasługą :wink: A rozgałęzienia powinny szybko urosnąć, bo w już prawie wiosna - jeszcze tylko 9 godzin i 48 minut :lol:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje storczyki mają się chyba dobrze. 3 phalenopsisy wypuściły nowe kwiaty, które są zdecydowanie większe niż były "sklepowe". Właściwie są one już w pełni "moje". Oczywiście zastosowałem także nawóz do storczyków (na razie delikatnie tylko, na próbę).
Obrazek Obrazek Obrazek
Na czwartym rośnie nowy pędzik:
Obrazek

Pytanie: czy jest możliwe, że podłoże w tych falkach może być przez 3 tygodnie wilgotne ? Na przeźroczystych doniczkach widać osadzoną na ściankach parę.
Natomiast co ile podlewać cambrię ? Wydaje mi się, że ona potrzebuje częściej (niestety doniczka nie jest przeźroczysta).
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

U mnie niektóre storczyki tez tak maja, że blisko po 3 tygodniach od moczenia jest jeszcze rosa. Wiec odczekuje jeszcze ze 3 dni i mocze. Cambrie dopiero wtedy, gdy doniczka, jak piorko. Chyba im to służy, bo jedna rozrasta się jak szalona.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wando- dziękuję za radę.
Januszu- storczyki masz piękne, żółty trochę podobny do mojego, kocham takie słoneczka.

Mam Cambrię z przeceny za piątaka, kupiłam, by "nauczyć" się na niej uprawy Cambrii. Przesadziłam ją po miesiącu pobytu u mnie do przezroczystej doniczki i teraz już m/w wiem kiedy ją podlać.

Podobno Cambrie potrzebują większej wilgotności i bałam się, że z tym sobie nie poradzę. Ale listki rosną ładne, nie harmonijkują się, więc jest ok. Stoi w osłonce nad wodą i rośnie :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje phalenopsisy dzisiaj: Obrazek Obrazek
Rosną i kwitną bezproblemowo, chociaż "tylko" na starych pędach. Wszystkie kwiaty są nowe.
Natomiast 4-y phal - "plamiak" jak go nazwałem, stracił wszystkie kwiaty ale wypuścił nowy pędzik kwiatowy (ze starego) a i na końcówce pokazały się nowe pączki kwiatowe. Czyli będę miał całkiem nowe - "moje" już kwiaty.
No i właśnie te pączki są takie plamkowate: zielono-ciemnobrązowe: Obrazek Obrazek
Utwierdźcie mnie w przekonaniu, że to tak ma być (te plamy na pączkach) i ktoś już tak miał podobnie.
Pozdrawiam - Janusz K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”