Brzoskwinia - cięcie
I prawidłowo, sam mam też nektarynkę i staram się prowadzić ją raczej nisko, gałązek nie odginam sama się kształtuje, po owocowaniu (u mnie już owocowała drugi rok z rzędu) wycinam tylko gałązki jakie idą wewnątrz korony niepotrzebnie ja zagęszczając oraz krzyżujące się, przewodnik ściąłem na wysokości 2 metrów i wyżej nie pozwalam mu rosnąć a za to krzewię koronę w szerz co roku odpowiednio ją tnąc i wyprowadzając gałęzie które sam uważam za prawidłowe, zbędne wycinam. 

Cięcie brzoskwini
Witam serdecznie,
mam pytanie dotyczące sposobu cięcia brzoskwini, drzewo ma wysokość koło 5 metrów i 6 odnóg. Dodam, że owocuje bez zastrzeżeń, ale wydaje mi się że konieczne jest już cięcie.
Pozdrawiam
Jarek
mam pytanie dotyczące sposobu cięcia brzoskwini, drzewo ma wysokość koło 5 metrów i 6 odnóg. Dodam, że owocuje bez zastrzeżeń, ale wydaje mi się że konieczne jest już cięcie.
Pozdrawiam
Jarek
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia - cięcie
Na dzień dzisiejszy wygląda na duże zaniedbanie w prowadzeniu formy.emeryt pisze:Witam p Agnieszkę .
W jaki sposób uformować to drzewko brzoskwinii,proszę o wskazanie co wyciąć.
Duża powierzchnia jest zainfekowana, chociaż można jeszcze ratować wiosną wycinajac 2 konary blisko pnia. z nowych odrostów można wyprowadzić formę prawidłową dla brzoskwini.
Cała sztuka w prowadzeniu formy to aby wszystkie odrosty prowadzić pod kątem prostym.

- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trochę mało precyzjne zdanie...mam wątpliwościwaw pisze:Cała sztuka w prowadzeniu formy to aby wszystkie odrosty prowadzić pod kątem prostym.

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- ---
Czyżby?judyta pisze: Trochę mało precyzjne zdanie...mam wątpliwości
We wszystkich rozgałęzieniach gromadzą się zastoiska wodno- mrozowe które powodują uszkodzenia kory, a to już bardzo blisko do rozwoju patogenów, grzybów, na co brzoskwinia jest szczególnie podatna,a co za tym idzie do częstego wypadania z uprawy.
W suchym środowisku grzyby się nie rozwijają - prawda?.

- judyta
Cały ten wykład o chorobach to racja, racja, chodziło mi o to, że z zacytowanej wypowiedzi nie wynika co z czym ma tworzyć ten kąt prosty..ale myślę, że chodziło o przewodnik i gałęzie odchodzące od przewodnika-pnia...bo odrosty na konarach rosnące pod kątem prostym to już chyba nie za bardzo dobrze

Witam.
Pani Agnieszko to dzrewko tak sobie rośnie,takie kupiłem ja mu nic nie obcinam jak dotąd i były piękne owoce dwa razy z tym że w ubiegłym roku za dużo zostawiłem kwiatów i musiałem podpierać .
pozdrawiam
Pani Agnieszko to dzrewko tak sobie rośnie,takie kupiłem ja mu nic nie obcinam jak dotąd i były piękne owoce dwa razy z tym że w ubiegłym roku za dużo zostawiłem kwiatów i musiałem podpierać .
pozdrawiam
-
- ---
emeryt pisze:Witam.
pozdrawiam
Brzoskwinia jak i winorośle potrzebują corocznego silnego cięcia. Z tym, że brzoskwinia owocuje na pędach wyrastających w danym roku, a winorośle na pędach (łozach) ubiegłorocznych.
W obu roślinach corocznie wycina się 80% przyrostów.

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Jak to brzoskwinia na tegorocznych?
Paki kwiatowe zawiazuja sie jeszcze w lecie ub.r.

- judyta
Kłuuurde, a ja byłam przekonana, że winorośl owocuje na pędach jednorocznychwaw pisze:brzoskwinia owocuje na pędach wyrastających w danym roku, a winorośle na pędach (łozach) ubiegłorocznych.

-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Oczywiściedominikams pisze:Jak to brzoskwinia na tegorocznych?Paki kwiatowe zawiazuja sie jeszcze w lecie ub.r.

Pozdrawiam