Głogownik (Photinia)
Re: Głogownik - Photinia davidiana
Jeśli przezimuje to będę obserwował,te wżery pojawiły się w drugiej połowie lata.
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi troche to przypomina żer gąsienic, albo podobnie jak na różanecznikach może opuchlaki .
No niech żyje wasze forum. Wczoraj w szkółce chciałam kupić krzewuszkę o ciemnych liściach. nie było, ale pani mnie skierowała na głogownik. Dorodne okazy rzeczywiście były piękne. Ale mąż przerobił mnie na budleję Dawida. I całe szczęście, bo głogownik jak piszecie jest siedliskiem paskudnych chorób. dzięki za info
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2020, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Głogownik Frasera Red Robin choruje
Dzień dobry,
od dwóch lat w moim ogrodzie rośnie Głogownik Frasera Red Robin i wciąż choruje. Przesadzałam go dwa razy, nawoziłam. Nic nie pomaga. Liście są pokryte brązowymi plamami, popalone, odpadają. Nie widzę żadnych szkodników, które powodowałyby taki stan. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Bardzo proszę o pomoc, dziękuję.

od dwóch lat w moim ogrodzie rośnie Głogownik Frasera Red Robin i wciąż choruje. Przesadzałam go dwa razy, nawoziłam. Nic nie pomaga. Liście są pokryte brązowymi plamami, popalone, odpadają. Nie widzę żadnych szkodników, które powodowałyby taki stan. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Bardzo proszę o pomoc, dziękuję.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Głogownik Frasera Red Robin choruje
Może poczytaj ten wątek?
viewtopic.php?p=784764#p784764
viewtopic.php?p=784764#p784764
Re: Głogownik Frasera Red Robin choruje
Nie wiem jaka gleba, ale jeśli z rodzaju gliniastych, zwięzłych to może być przyczyna.Głogownik wymaga gleby przepuszczalnej.