Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja teściowa ma 3 Phal. wszystkie dostała od mojego P., a ja je wybierałam, więc siłą rzeczy mi się podobają :)
Pierwszy dostała na Dzień Matki zeszłego roku i ten okaz właśnie wypuścił nowy pęd (wrzucę fotki jak mi się uda zrobić)!
W tym roku w maju kupiliśmy jej w bordowym różu, dość ciemnym i ten kwitnie nieprzerwanie do dziś. Ma dwa pędy, a jeden z nich wyrasta ze stożka wzrostu, jak liść! Jestem ciekawa jak później będzie rósł ten Phal.
Jest u niej też storczyk z maleńkimi kwiatkami, liczę, ze przedłuży pęd.
No i na końcu będzie ten prezentowany przeze mnie wcześniej. Mam nadzieję, że się teściowej spodoba :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
rozagaik
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 10:25

Post »

:D śliczne storczyki ,a ten dla teściowej super ;:215
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne storczyki!!! wszystkie. tego w kropki tez by mi było żal oddawać (tym bardziej, że ja nie lubię się dzielić i nikomu nie daję storczyków)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

On już był kupiony z myślą o mamie narzeczonego, więc trudno tu mówić o oddawaniu. Po prostu jest u mnie na przechowaniu, by w urodziny teściowej dać jej Phal. i zrobić niespodziankę :)

A swoich nie oddałabym za nic w świecie, są moje i już! ;)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka pisze:On już był kupiony z myślą o mamie narzeczonego, więc trudno tu mówić o oddawaniu. Po prostu jest u mnie na przechowaniu, by w urodziny teściowej dać jej Phal. i zrobić niespodziankę :)

A swoich nie oddałabym za nic w świecie, są moje i już! ;)
aha. ja swoich też bym nie oddała. co jest moje to już zawsze musi pozostać moje.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doskonale Cię rozumiem!
Jednego kupionego po przecenie dałam mojej mamie, był u mnie ze 3 tyg. zdrowy po kwitnięciu, całkiem OK. Jakież było moje zdziwienie, gdy po tygodniu pobytu u mamy Phal. zgubił liście (został jeden). Okazało się, że zapleśniał stożek wzrostu, liście opadły, a kwiatek nadaje się tylko do reanimacji. Mam nadzieję, że odbije, bo ma piękne korzonki. Zobaczymy jak będzie...
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponury dziś dzień, prawie cały spędzony w trasie, jesień robi się coraz zimniejsza i szarzeje z dnia na dzień. Ale dzięki Wam znalazłam sposób na jesienną chandrę.
Oto on:
Obrazek
Mój kwitnący parapet!!

Rudy rozwinął wszystkie pąki, przeżył przesadzanie z zapleśniałego podłoża i teraz wygląda mniej więcej tak:

Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Rudy jest piękny! Natomiast moje kwiatki powoli szykują się do odpoczynku. Dwie Cambrie- Jasmin i Odeta, zaczynają przekwitać.
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam kilka w spoczynku, trzy z nich, kupione z wyprz. nie miały kwiatków i nawet nie wiem jakie będą miały kolorki. Ale mam nadzieję, że zakwitną i pokażą to co najpiękniejsze :) Nie wrzucam ich fotek na forum, bo uznałam, że bez sensu jest pokazywanie samych liści. Wyjątkiem jest ten z nakrapianymi listkami, który był na liście moich chciejstw. Stoją u mnie też takie z gołymi pędami, chciałabym by je przedłużyły, ale poczekam zobaczę. :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Z wyprzedaży bez kwiatków mam trzy sztuki. Nie mogę się doczekać, aż coś zacznie się dziać. Póki co , jeden wypuszcza mnóstwo nowych korzonków. Zawsze to jakiś sygnał, że mu dobrze :)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A moje zupełnie stoją w miejscu, chodzę wokół nich, zaglądam w doniczki, może to źle? Jeden tylko "zdechlaczek", mimo braków w korzonkach i zupełnie opadniętych listkach jakoś bierze się do rośnięcia i pokazuje, że mu się chce żyć. Cieszę się, że nie spisałam go na straty. Cały czas mam nadzieję, że wróci do lepszej formy :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

prześliczne masz te Phalaenopsisy... twój storczykowy parapet wygląda cudnie.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję! A jest to tylko jeden z czterech :) Z tym, że ten najbardziej "rozkwitnięty" . Na innym mam poczekalnię dla tych nowo zakupionych tzw. kwarantanna, na kolejnym te odpoczywające przed zakwitnięciem, w końcu parapet u mamy, gdzie są dwa kwitnące (wkrótce fotki) i jeden w spoczynku. Kwiatki czasem zmieniają miejsce pobytu, bo muszą dzielić miejsce z innymi roślinkami (głównie kaktusami), których raz ubywa, raz przybywa.
Pozdrawiam! Kamila
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Ostatni piękny! Taki jakby letni zachód słońca...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja mam 2 parapety, chyba dość duże, ja bym się na długośc zmieściła w całosci gdybym się położyła na nim na boku. na każdym z nich jest 15-20 storczyków, kilka jest na stole, 3 na podłodze. storczyki mają swoje miejsce i nie dzielę ich na kwitnące i niekwitnące, tzn. nie trzymam kwitnących osobno, wszystkie są pomieszane. a poza tym storczyki zmian miejsca raczej nie lubią, przyzwyczajają się do jednego miejsca i na zmianę reagują np. zrzucaniem pąków.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”