Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja z serca Górnego Śląska piszę, że "Moczka" to super słodka i pyszna zupa wigilijna , u mnie bardziej jako deser spożywana , bo króluje zupa grzybowa!!! Siemieniotkę znam z dzieciństwa . Mama we wczesnym moim dzieciństwie przyrządzała ją (jako tradycyjną) na wigilijną wieczerzę. Podawała z komentarzem, że w czasie Jej młodziutkich lat (lata dwudzieste XX wieku) obowiązkowo na wigilię siemieniotka być musiała, a każdy choć kilka łyżek przełknąć musiał!!!! Mamie nie smakowała,nam też .... i tradycja w moim domu padła :D
Natomiast MOCZKA bryluje i już na salony warszawskie weszła :D :D :D
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

A no wlazła wlazła ten zakapior z Rybnika katuję nią wszystkich , ja akurat w niej nie gustuję ale są tacy co do Lidki specjalnie na moczkę zaglądają (mój mąż naprzykład). Z warszawskich tradycji to jeszcze może pierogi , ale pieczone w piecu, i kompot z suszu . Z dzieciństwa pamiętam że babcia zawsze wiadro kompotu w sienia stawiała, bywały wtedy zimy więc kompot zamarzał , wtedy ja łyżką przerębel robiłam i lód taki jadłam ile razy ścierą zaliczyłam to tylko ja i babcia wie . Po za tym karp w galarecie, też go nie lubię , zupa grzybowa ale inna , grzyby w całości ziemiaki czysta ostra w smaku, Oczywiście kapusta z grzybami, pasztet rybny w cieście nawet ma łuski z ciasta, kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami. Moi i ja to takie kapustowe plemię :). Kutia , ale już tylko do popróbowania i kluski z makiem też po łyżeczce i barszczyk czerwony na koniec bez uszek bo musialabym chyba z tysiac zrobic by sie towarzystwo ochwaciło, i karp smażony i ryba po grecku i śledzie w smakach różnych, w białym winie , pomarańczach i tradycyjne. I czasem ryby w zalewach , ostatnio terinny, i sałatki , łosoś wędzony podany na ciepło z ziemniaczkami i sosem chrzanowym .
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Oj, dziołchy, dziołchy - a o makówkach - NIC ???! Jo je zdecydowanie wola od moczki.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak zachwalacie ten piernikowy kompot :lol: , że chyba muszę to coś zrobić i spróbować! A może jakaś dobra dusza się zlituje i podeśle mi słoiczek gotowej moczki? W zamian mogę się zrewanżować słoiczkiem podłoże :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

karpek pisze:Oj, dziołchy, dziołchy - a o makówkach - NIC ???! Jo je zdecydowanie wola od moczki.
U mnie tylko ja jem makówki.
Są pyszne...zresztą ja lubię wszystko w czym jest mak.
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

U mnie w domu makówek nigdy nie było, natomiast u mamy musi być ryba po grecku, i sałatka jarzynowa.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Elżbietko ale się tu porobiło same smakołyki widać ,że już niedługo zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy ,a makówki robi się ze zmielonego maku ,bakalii . Przekłada się tą ugotowaną masą makową sucharki albo pokrojone bułki ja osobiście wolę z sucharek .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, z sucharkami nie robiłam, ale podsunęłaś pomysł.
W tym roku będą makówki z sucharkami. :wink:
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41

Post »

Gabrysiu!! Ja makówki robię z biszkoptami!!! Na górze bita śmietana oczywiście przed podaniem :D
Przepis teściowej z Krotoszyna !! Nie zalewam mlekiem tylko wodą! Łatwiej w lodówce przechować , a bita śmietana bezpośrednio przed podaniem!!! :D
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Makówki ,moczka ,jeszcze kapka ponad tydzień ,i wszystkie będziemy robić te nasze dobroci . :P
Makówki robia waszpek, bo jak sie familio zjedzie to bydą jeść ,że aż bydzie pyrskać naokoło ,a moczki to pisałam ,że garniec na pranie,o karpiu nie wspomna --cały stawek :;230
I tak rok w rok ,bo we wigilio mi się najmłodszo córa urodziła i rodzina mo pretekst ,żeby mi się zwalić :;230 :;230
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Ależ smakołykami "operujecie" aż mi ślinka cieknie.
Musza sie przyznać, że makówek z sucharkami czy biszkoptami żech jeszcze nie jod. Po za tym - też bardzo uwielbiam mak (w ciastach, nie mylić z czym innym).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witam Was w mojej kuchni i miło mi, że tak sobie przedświątecznie rozprawiacie. :D

Właśnie skończyłam pieczenie i chętnie się do Was przyłączam.
Oto moje wczorajsze i dzisiejsze wypieki.
Obiecane rożki orzechowe (naprawdę są pyszne.....dobre parę lat temu znalazłam ten przepis w książce i już zawsze bedę je robiła). Są bardzo proste i nieskomplikowane i szybko się robią.
Obrazek wyszły 3 blachy :wink:

No i kruche wykrawane i już ozdobione ,,,,wyszły dwie duże blachy i jedna mała.
Obrazek Obrazek

Obrazek

No i kokosanki.
Obrazek

Teraz ułóżę je wszystkie w kartonie i dobrze zapakuję :wink: i będą czekały świąt.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizabetka pisze:

Teraz ułóżę je wszystkie w kartonie i dobrze zapakuję :wink: i będą czekały świąt.
Elżbietko, a czemu Ty je chcesz dobrze zapakować, chyba nie myślisz że Ci je ktoś będzie podjadał ;:112

Gdyby były u mnie, też bym musiała je zapakować, a na dodatek dobrze schować. ;:113
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

JAKUCH pisze:Witam Elżbietko . Nie ma to jak śląski niedzielny obiad.Aczy któraś z Was gotuje na święta siemieniotka?

Witaj Jadziu :D w mojej przedświątecznej gar -kuchni.
Masz rację nie ma to jak śląski niedzielny obiad...a wiesz... niestety w moim domu nigdy nie robilo się siemionotki ani konopiotki. Za to makówki i moczka są bardziej popularne. Pisałaś, że zamiast bułki dajesz sucharki.....a wiesz, że zrobię jedną miskę z sucharkami a jedną z bułkami.....ale myślę, że trzeba dać więcej mleka.
Do gotującego się mleka dodaję mak....chwilkę gotuję i odstawiam i gdy nieco przestygnie dodaję zamiast cukru miód sporo migdałów pomielonych i rodzynki.
Na misce układam bułeczki/sucharki i polewam masą makową....ostatnia warstwa to masa makowa.
Makówka jest pyszna nieprawdaż?

Oj ale się zrobiła przemiła atmosfera świąteczna w mojej kuchni....dzięki i pozdrawiam Jadziu. :P
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nalewka pisze:Tak zachwalacie ten piernikowy kompot :lol: , że chyba muszę to coś zrobić i spróbować! A może jakaś dobra dusza się zlituje i podeśle mi słoiczek gotowej moczki? W zamian mogę się zrewanżować słoiczkiem podłoże :)
Nalewko bardzo chętnie ale powiedz Ty mi kiedy Ci to wysłać bo przecież bez święta poczta jest nieczynna.
A jaki robisz podłoże....staropolski na powidłach i winie czerwonym? też taki robię. :roll: jest przepyszny. :wink:
Ale chetnie spróbujęTwojego. Tak więc jak masz jakiś pomysł na pocztę to daj znać. W wigilię idę do roboty więc rano mogę wysłać bo robię moczkę we wtorek..
A siemionotki nie robiyłach i nie jadłach ale ponoć to nie jest dobre. :o
Pozdrawiam cieplutko i pa :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”