Mój mały parapetowy ogródek :)
- DieSte
- 200p
- Od: 14 wrz 2008, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trochę dzięki Basi pozmieniałam nazwy i przyporządkowalam gatunki, ale że ja pedantycznie do tego podchodzę, to dopóki nie będę znała konkretnej nazwy, to nie zmienię
A ta hawortia to jaka konkretnie? Bo szukałam i szczerze mówiąc nic mi nie pasuje

A ta hawortia to jaka konkretnie? Bo szukałam i szczerze mówiąc nic mi nie pasuje

Zapraszam do mojego spisu wątków
- DieSte
- 200p
Datownik mam, tylko że ja mam pamięć słabą i nie zawsze pamiętam, co by zdjęcie zrobić
Sklerotyczka ze mnie
A poza tym ja sobie je tutaj zapisuję i w ogóle, bo siakaś taka poukładana ostatnio jestem 

- DieSte
- 200p
Noo, przedszkole ponazywane dzięki basga i kari
Dziękuję dziewczyny bardzo i zapraszam do mojego ogródka
Mam nadzieję, że wszystko się przyjmie...

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- DieSte
- 200p
U nas po staremu - tylko anginowiec biedny zmarniał przez noc, za to żyworódki oczywiście urosły - zdziwiłabym się gdyby było inaczej 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Obejrzałam z zainteresowaniem Twoje roślinki, ale muszę przyznać uczciwie,że najbardziej zainteresowała mnie ALBIZIA... Chyba mam taką roślinkę (chyba, gdyż osoba, która mi ją podarowała nie wiedziała , jak się nazywa, a nasionka przywiozła z Turcji) . Teraz usiłuje uściślić nazwę... Zerknij i powiedz, czy mamy to samo?
Zdjęcia są tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2fae8f1961
Napisz , jeśli możesz , jak pielęgnujesz swoją Albizię : podlewanie , nawożenie, warunki świetlne , temperatura, ewentualnie cięcie?Czy ona zimą gubi liście? Czytałam w internecie opisy ale wolałabym informacje bezpośrednio od kogoś , kto tę roślinę ma
Zdjęcia są tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2fae8f1961
Napisz , jeśli możesz , jak pielęgnujesz swoją Albizię : podlewanie , nawożenie, warunki świetlne , temperatura, ewentualnie cięcie?Czy ona zimą gubi liście? Czytałam w internecie opisy ale wolałabym informacje bezpośrednio od kogoś , kto tę roślinę ma

- DieSte
- 200p
Ewelinko, prawdopodobnie jest to Albizia julibrissin - tylko w większym wydaniu niż moja
Co do gubienia liści - niektóre osobniki gubią, niektóre nie - np. u mojej babci. Nie wiem, z czego to wynika
Pielęgnuję następująco - podlewam tylko do podstawki w momencie, gdy ziemia na wierzchu jest sypka, tylko dobrą wodą mineralną - zapewnia ona odpowiednią wilgotność powietrza (dodam, że te gatunki mają zdolność absorbcji azotu z powietrza). Nie przycinam jej, bo nie widzę takiej potrzeby ;) Nawozić również nie nawożę - zwykle gatunki takie jak właśnie albicja czy mimoza same z powietrza czerpią to, co im potrzebne. Ale to tylko moje metody i moje obserwacje
Dodatkowo nie wystawiam jej na bezpośrednie słońce i codziennie obracam doniczkę o 1/4 ;) Ale to wynika z mojego bzika na jej punkcie 

- DieSte
- 200p
Aktualne - sprzed kilku dni - jest na pierwszej stronie
Jutro jeszcze jej zrobię przy rozłożonych liściach, czyli w dzień. W zimie mam ją nadal na parapecie, tak, że jest jej ciepło, ale nie bezpośrednio nad kaloryferem. Ogólnie roślinka się już ładnie przystosowała jako gatunek do naszych warunków, natomiast pochodzi z krajów cieplejszych, dlatego zwykle zapewniam jej ciepło.

-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.