Moje zacisze.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To tyle na temat moich ulubionych Dalii, teraz coś o malwach równie ulubionych jak dalie ;o) Tu też wszystkie malwy są z nasion, samosiejek. Z doświadczenia wiem, że właśnie te są najzdrowsze i najpiękniejsze. Szkoda , że aparat nie oddaje w pełni ich barw...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I kolejne ulubienice... Niestety to już ostanie, byłem na wakacjach jak kwitły najobficiej. Ale jakieś zdjęcia są :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A to mój tegoroczny nabytek, są jeszcze trzy odmiany ale póki co w pąkach, jak zakwitną to dokleję.
Obrazek Obrazek
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witaj Grzesiu....jak się domyślasz fotki się spodobały, masz mnóstwo pięknych roślin. Zaciekawiła mnie ta podpora na kwiaty zrobiona z grubych gałęzi :roll: super wygląda i fajny miałeś pomysł ;:109

Grzesiu to moje gratulacje...z nasionek dochować się takich okazów to nie lada wyczyn ;:80
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Witaj Grześ !!
Ja pooglądałem sobie dziś Twój ogród, chciałbym mieć w tych moich zaroślach trochę Twojego porządku... :roll:
Ale jak by Ci było mało to masz jeszcze to ...

Witaj Jolla500
A ja tak chciałem żeby nie było jej widać... Musiała taka być, bo te dalie ważą chyba tonę. Tak czy inaczej zrobiłem ją dziś z moim bratem w kwadrans. Stąd tak ją widać, nie zarosła jeszcze ;o) Ale dziękuję za uznanie...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Grzesiu przepięknie jest u Ciebie........... lubię jak jest tak sporo roślinności, wiesz taka dzicz...wygląda cudownie

Grzesiu a jak tam Twoja Gunera ?
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

A to na zakończenie, bardziej z bliska.
Zacznę od Gunnery
Obrazek Obrazek
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

c.d.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Grzesiu, kiedy napisałem tu, że u mnie róże poza dwiema , nie chcą wcale rosnąć. Jedną już pokazałem, teraz ta druga...
Obrazek
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, że zaszalałeś z ilością zdjęć ;) Czy to znaczy, że masz już lepsze łącze?
Zdjęcia super, kasztan jadalny wypadł bardzo ciekawie, o i owocuje Ci kalina koralowa, ja mam mały krzeczor, ale jeszcze mi nawet nie zakwitł (może w przyszłym roku, taką mam nadzieję) :D
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

:shock: Pięknie!! A obok słonecznika to co za drzewko? Mamutowiec może? :D
Katarzyna, zapraszam
Zolinka
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 13:12

Post »

Grzesiu piękna gunnera !!! napisz proszę coś o niej - gdzie rośnie, ile ma lat, jak o nią dbasz ....

pozdrawiam serdecznie
Zolinka
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 13:12

Post »

SIELSKI klimat !! cudny !!!
grzech77 pisze:
Obrazek
pozdrawiam gorąco
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Witam Was !

Dziś miałem ciężki dzień walki z ogrodzeniem, tzn kiedyś ta sterta próchna była ogrodzeniem, 15 letnim zaniedbanym żywopłotem z ligustru i sąsiadką.... największy opór materii stawiała sąsiadka. Ale już niedługo będzie nowe , solidne ogrodzenie i Thuje... i święty spokój. Rośnie ich sobie 230 szt. i czekają na swój czas. A stary ligustr już wycięty i ścięty rozdrabniarką do gałęzi, będzie dobry do rozsypania pod thujami. Muszę tylko dodać, że w czasie trwania akcji "żywopłot" nie ucierpiała żadna sąsiadka !

A teraz odpowiem ;

GRZESIOWI
Jak szaleć to szaleć. A łącze to samo tylko trochę zmniejszyłem fotki, wiesz jak się jest blondynką komputerową..... . Ja swoje kaliny zbieram co roku od paru lat, na majówce w Mogilanach. Dają więc biorę... i tak mam ich kilka, każda w innym wieku ale zwykle na drugi rok już kwitną. Więc na pewno i Tobie zakwitnie.

KATARYNCE
Tak , to mamutowiec, znamy się od nasionka, teraz ma 2m... i chyba 5 lat?

ZOLINCE
Dziękuję, przekazałem gunnerze :wink: A ta roślinka rośnie u mnie 4. albo 5. rok. Przetrwała pierwszą zimę z mrozami do 30 stopni ale padła w tę ciepłą dwa lata temu...? I odbiła w z trzech pąków i dlatego teraz jest taka ... rozwleczona. Ale powoli się zabiera. Rośnie w pełnym słońcu ale między 11 a 13 cień od brzóz, ma ciągle wilgotno i dużo jedzonka. Na wiosnę solidna porcja nawozu mineralnego, a potem gnojówka z pokrzyw. A na jesień dostaje kompost . Jak liście zważy mróz wtedy je ścinam i robię z nich daszek nad gunerrą (gdzieś to widziałem) obsypuję liśćmi i nakrywam starym linoleum. Zwykle starcza.
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Właśnie dojechała, wprost ze słonecznej Italii. Kupiłem ją w kwietniu ale lepiej było poczekać na transport samochodowy niż ładować ją do samolotu. Napisali, że ta oliwka ma 3. lata... Zobaczymy jak sobie poradzi w naszych szerokościach geograficznych..

Obrazek

Obrazek
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Obiecane zdjęcia lilii, wreszcie rozwinęły swe wdzięki... ale niestety to już ostatnie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oliwka :shock: , latem O.K. ale zimą światełka troszkę mało, ale czego nie robimy dla naszych kochanych roślin, na pewno będzie git :!: :wink:
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Czyli pewnie ograniczenie temperatury i podlewania powinno wystarczyć.... Ciekawe jak będzie z oleandrem. Ten z którego wziąłem sadzonki na szczęście rośnie w górach, cały rok na zewnątrz w temp. do -10stopni C. Na razie są badylki i zaczątki korzonków.
Moje zacisze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”