Ogródek osiedlowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
milka100
100p
100p
Od: 27 lip 2008, o 09:08

:)

Post »

trawa i żywopłot rosną mi jak na drożdżach, zwów trzeba będzie zrobić radykalne cięcia :D
co chce zasadzić na jesień, oczywiście wszystko co dostane "co łaska" a przede wszystkim chce kupić róże okrywowe i parkowe w rożnych kolorach, a na wiosnę zasadzę hibiskusy i azalie które mi w domu wykiełkowały, oczywiście jak dożyją i inne które wyrosły mi z nasionek
dziś sobie zasiałam sasankę i goryczkę, niestety w sklepie zielarskim nie było nasion funkii :( a tak chciałam sobie zasiać, no ale może wydębię od kogoś z rodziny szczepkę :wink:
skończyłam dziś robić grządki już nie tworze żadnych nowych w tym roku, no może jedna malutka przy skalniaku na 2 obiecane paprocie
od wiosny robiłam te grządki, ale nie polegało to na przekopaniu łopatą tylko na zdjęciu darni i wykopaniu chwastów z korzeniami :shock:
teraz tylko i wyłącznie obsadzanie, pielenie, przycinanie i ciągłe znoszenie kamieni, tak kamieni w ogrodzie nigdy dość, jak nie na skalniak do obłożenia obrzeża grządek :D
ale się zmęczyłam od tej roboty i pisania :wink:
Awatar użytkownika
milka100
100p
100p

Mam chyba jakąś chorobe

Post »

wiec chyba mam jakąś chorobę jestem roślinną kleptomanka, a co gorsze nie chodzę gdzie po obcych tylko czatuje na ogródki w mojej rodzinie.
i tak dziś znienacka nawiedziłam ogródek kuzynki i pozwoliłam sobie wykopać dwie paprocie, fiołki i rożne piękne skalniaczaki
a co gorszę jeszcze się z nią umówiła na kolejne szabrowanie
jaką ja mam wyrozumiałą rodzinę, tak patrzą z politowaniem na moją chorobę
oczywiście łopatka i worki na śmieci były jak zwykle przy mnie :D

dostałam też taką dziwną roślinę do reanimacji bo była strasznie wysuszona, już stoi w wodzie, jak ją uratuje to się nią na forum pochwale :D
samanta
500p
500p
Od: 21 lip 2008, o 20:00

Post »

Milko widzę ,że u Ciebie też pięknie kwitną kwiatki( nie narzekaj) i pokazuj zdjęcia z postępów jakie czynisz przy bloku :!: , może coś zgapię :?: :!: :lol:
Marta
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

super!! podziwiam
oby więcej takich osób!! wtedy było by pięknie i kolorowo gdzie tylko wzrok sięgnie :)
Awatar użytkownika
milka100
100p
100p

:(

Post »

I znów babo wydałaś pieniądze na te kwiatki - powiedziało milki100 sumienie.

no niestety znowu sobie coś kupiłam, ponoć jedna z tych roślin to azalia czy coś podobnego, na placu to kupiłam po 8 zł sztuka
Obrazek
Obrazek

w ramach pokuty za wydane pieniądze skosiłam trawnik i przycięłam żywopłot :oops:
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To drugie to na pewno azalia, a pierwsze hmmm wygląda jakoś pierisowato :D. Nie wypominaj sobie dwóch kwiatków! Ja ostatnio wykupuję jak szalony, to jest dopiero powód do zwartwień :D 8)

Przygotuj azalii dobre miejsce bo to dość delikatny stwór. Przede wszystkim kwaśna ziemia i sporo wilgoci!
samanta
500p
500p

Re: :(

Post »

milka100 pisze:I znów babo wydałaś pieniądze na te kwiatki - powiedziało milki100 sumienie.

no niestety znowu sobie coś kupiłam, ponoć jedna z tych roślin to azalia czy coś podobnego, na placu to kupiłam po 8 zł sztuka
Obrazek
Obrazek

w ramach pokuty za wydane pieniądze skosiłam trawnik i przycięłam żywopłot :oops:
To witam w klubie - ja też dzisiaj poszalałam w ogrodniczym :lol: :lol:
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Widzę, że nie jestem sam...
Zawsze wiosna i jesień to straszny okres dla mojego portfela, ale za to jak przyjemny ogródkowo! Teraz każdy wyjazd na wieś będzie się kończył nową (nowymi :D) roślinką (roślinkami), bo dwa wielkie centra ogrodnicze mam po drodze...
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo mi się podoba " prawdziwy ogrodnik zawsze ubezpieczony "
podziwiam to co robisz koło bloku , nie żałujesz czasu i pieniędzy
aby i innym było ładniej , milej posiedzieć na ławeczce koło bloku,
nawet dla mnie ,bo gdy przechodzę koło takiego ukwieconego miejsca
to zwalniam aby podziwiać dzieło pasjonatów , nasze ogródki , zamknięte
enklawy służą tylko nam i naszym bliskim
Obrazek

100p
100p

Aha

Post »

zapomniałam napisać ze dziś kupiłam 10 cebulek krokusa jesiennego
wykopałam dołki, włożyłam doniczki plastikowe takie z dużymi dziurami w dnie, wsypałam ziemie, cebulki, jeszcze ziemie i podlałam
zasadziłam w doniczkach bo jak piele grządki to nie rozróżniam co chwast a co kiełkująca roślina, albo poznaje juz po fakcie :(
Awatar użytkownika
milka100
100p
100p

Post »

wyjechałam na krótkie wakacje zwiedzać sztolnie w górach stołowych, jak wróciłam wszystko w ogródku było na miejscu nawet troszkę jeszcze wszystko urosło
odratowałam ta wysuszoną roślinę która dostałam, już sprawdziłam jest to Bergenia sercowata
puściła nowe korzenie i dziś ja zasadziłam

kupiłam także środek na mniszka
i jak będę mieć chwile czasu to rozpocznę z mniszkiem wojnę o trawnik :twisted:
Awatar użytkownika
milka100
100p
100p

Nowe nasadzenia

Post »

ciocia mi dała irysów i skalniaków, i trochę innych wieloletnich, których nie znam
zdjecia robione przez okno więc są krzywe, że hey :shock:

skalniak nabiera powoli wyglądu, choć jeszcze nie nawiozłam nowych kamieni Obrazek
Obrazek

nasadziłam irysów Obrazek
Obrazek

a tu uratowana roślinka i dwie niedawno posadzone paprocie
Obrazek
Obrazek

posiane skalniaki już w ogródku a reszta zasianych roślinek sobie rośnie
Obrazek
Obrazek
samanta
500p
500p

Post »

Ooooo ..... Milko ,widzę że pracowita z Ciebie pszczółka .
Taką ilość kamieni nawieść , to nie lada sztuka. Ogród już zaczyna nabierać kształtów a i roślinek przybywa .
Pozdrawiam . Marta.
Awatar użytkownika
milka100
100p
100p

Post »

staram się jak mogę :D
wczoraj najbardziej zachwaszczoną cześć trawnika spryskałam mniszkiem, niestety godzinę później zaczął padać deszcz wiec nie wiem czy z tego opryskiwania cos będzie
w instrukcji jest napisane ze po tygodniu powinny paść chwasty, wiec zobaczymy
dziś strasznie pada wiec nie mogę skosić trawnika, a miałam moce postanowienie robić to co tydzień żeby zgęstniał
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Witaj.
Widzę ,że jesteś zapaloną miłośniczką ogrodów. Gratuluję zapału -Efekty już są widoczne. A kamienie do doskonały dodatek do pięknych ogrodów.
Pozdrowienia z tajemniczego ogrodu Joli i Adama
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”