Mój Azyl - aneczkkaa

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczko, czy możesz odebrać pw (prywatną wiadomość)? Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś przeczytała nasz regulamin, skróciła stopkę i zaczęła pisać nieco bardziej uważnie, poprawiając literówki PRZED wysłaniem postu. Bardzo dziękuję :wink:

A działkę masz "perspektywiczną" :lol: tzn. strasznie jeszcze dużo roboty w perspektywie, ale za to jakie wyniki będą i jaka satysfakcja! A co to jest ta konstrukcja metalowa w tle, czy to jakaś pergola, drabinka dla dzieci, altanka?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Ja też zauważyłam tę pergolę. Czy nie rosło przy niej żadne pnącze? Może je skosiliście?
x-a-a
100p
100p
Od: 9 lip 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ewab123 Nie rosło przy pelargoli nic :( w ogóle bedziemy przesuwać dróżkę więc tej pergoli już nie bedzie.
x-a-a
100p
100p

Post »

Nalewka pisze:Aneczko, czy możesz odebrać pw (prywatną wiadomość)? Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś przeczytała nasz regulamin, skróciła stopkę i zaczęła pisać nieco bardziej uważnie, poprawiając literówki PRZED wysłaniem postu. Bardzo dziękuję :wink:

A działkę masz "perspektywiczną" :lol: tzn. strasznie jeszcze dużo roboty w perspektywie, ale za to jakie wyniki będą i jaka satysfakcja! A co to jest ta konstrukcja metalowa w tle, czy to jakaś pergola, drabinka dla dzieci, altanka?
Chodzi ci o 1 zdjęcie ? Jak tak to nie jest już moja działeczka tylko ogrodowy plac zabaw :)
x-a-a
100p
100p

Post »

Dziś juz byliśmy na działeczce. Trochę krótko ale tak wyszło :) Wycinaliśmy drzewa których nie chcieliśmy ! Wycieliśmy zdziczałą śliwę węgierkę i wiśnie. Zostawiłam młodziutką wisienkę, dużą śliwę, czereśnie i pare innych.

Zrobiłam parę fotem postaram się je opisać.

Lewy róg końca działki

Obrazek

Lewy róg nieco w prawo

Obrazek

Tył dzałki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gałęzie ze ściętej śliwy

Obrazek

Widok po ścięciu wiśni !

Obrazek

Uważam że działka wygląda już coraz ładniej.

Proszę o radę co mamy zrobić z tą trawą ścinać czy przekopać calą działkę ? Bo nie wiemy co robić w przyszłym tygodniu.

Dzięki
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

aneczko - w tym stanie nie dacie rady przekopać nawet 1m2. Trawa jest bardzo rozrośnięta i na pewno ciężko jest choć wbić szpadel. To niestety niepotzebny wysiłek by był. Macie dwa wyjścia - zgrabić jąnajpierw ile się da i potem ją ściąć, albo od razu potraktować wszystko chemią i dopiero jak ta zadziała, to założyć trawnik od nowa. Ale to tak na mój rozum, może niech ktoś bardziej doświadczony się jeszcze wypowie. Temat trawnika był wielokrotnie poruszany, wystarczy wrzucić hasełko w wyszukiwanie.
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
x-a-a
100p
100p

Post »

Dziękuje ci za odpowiedz i rady na pewno sie przydadzą faktycznie zajrze do wyszukiwarki . Wielkie dzięki
Awatar użytkownika
zygmaasia
100p
100p
Od: 7 lip 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Powiem czy Aneczko co my zrobiliśmy. Najpierw mąż cały trawnik przekopał /to była ciężka orka/ później potraktowaliśmy tą przekopaną glebę rundapem i założyliśmy nowy trawnik. :D
Mój wąteczek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=14941" onclick="window.open(this.href);return false;
x-a-a
100p
100p

Post »

Aha no my chyba też bedziemy kopać ;:110 Ciężko bedzie ale jakoś trzeba sobie radzić

Ale czy zastosujemy jakieś środki chemiczne tego nie wiem ??
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak to? Przekopane dopiero chemią? Po co?

Roundap zawsze zdążysz użyć, na razie poczekaj z tym trochę. Najpierw ostrzyż trawę, prawdopodobnie trzeba to zrobić kosą, albo nawet nożycami do trawy, bo widzę, że jest bardzo długa i pokłada się na ziemi, prawdopodobnie kosiarka tego nie złapie, może podkaszarka... Potem sprawdź, czy to co zostało, to trawa, czy chwasty.

Jeśli ziemia jest równa, to możesz potem trawę kosić kosiarką. jeśli to nie trawnik, a chaszcze, czy chwastowisko,. to dopiero wtedy potraktuj całość Roundapem. Odczekaj dwa-trzy tygodnie i dopiero przekopcie ziemię, - ale pamiętaj - koniecznie widłami, a nie łopatą, wyciągając ew. większe korzenie, kłącza, rozłogi itp. Potem można już zakładać trawnik zgodnie z regułami sztuki. O zakładaniu trawnika, kiedy, jak i co siać, znajdziesz wszystko w wątkach wyszukanych po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła ""trawnik".

A ta część z rozrośniętymi iglakami jest piękna, bardzo mi się podoba, cieszę się, że zostawiliście te wielkie krzewy, bo na podrośnięcie młodych czekalibyście chyba z dziesięć lat :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x-a-a
100p
100p

Post »

Nalewko Całą działkę potraktowaliśmy podkaszarką. Własnie jest problem ponieważ na stronie gdzie jest trawa jest strasznie nierówno i i tak trzeba skopać. Natomiast po drugiej stronie jest równo ale są same chwasty i też trzeba bedzie skopać. Tak czy siak.
Właśnie wszyscy o nim piszą ale czy to jest najlepsze wyjście (Roundap) ?

Miło mi że Ci się podoba część z iglakami. Nam też sie bardzo podoba ;:91 i dla tego chcemy ją troszkę odkryć bo jest śliczna. w ogóle nikt z nas nie przypuszczał że są takie ładne a tego płożącego w ogóle nie było widać w tych chaszczach !
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj aneczko.
Zaglądam do Twojego ogródeczka od początku i obserwuję zmiany jakie tam zachodzą. Naprawdę zabraliście się ostro do pracy:-). Miło jest zobaczayć jak ktoś daje szansę tym biednym krzaczkom, które tam przez lata porastały chwastami. Ja w swoim nowym ogrodzie - zarośniętym po pas po zakupie go - jeszcze w tym roku odkryłam nowe roślinki do wydłubania z ziemi:-). Zawsze jak odchwaszczamy kolejny skrawek to nie mogę się doczekać przynajmniej początkowego efektu z nowymi nasadzeniami:-). W takich zaniedbanych buszach bywają mniejsze i większe skarby. Życzę dużo wytrwałości i dużo roślinnych skarbów znalezionych w ziemi. Te, które już odkryliście są bardzo ładne.
Pozdrawiam, Ewa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
x-a-a
100p
100p

Post »

kocica pisze:Witaj aneczko.
Zaglądam do Twojego ogródeczka od początku i obserwuję zmiany jakie tam zachodzą. Naprawdę zabraliście się ostro do pracy:-). Miło jest zobaczayć jak ktoś daje szansę tym biednym krzaczkom, które tam przez lata porastały chwastami. Ja w swoim nowym ogrodzie - zarośniętym po pas po zakupie go - jeszcze w tym roku odkryłam nowe roślinki do wydłubania z ziemi:-). Zawsze jak odchwaszczamy kolejny skrawek to nie mogę się doczekać przynajmniej początkowego efektu z nowymi nasadzeniami:-). W takich zaniedbanych buszach bywają mniejsze i większe skarby. Życzę dużo wytrwałości i dużo roślinnych skarbów znalezionych w ziemi. Te, które już odkryliście są bardzo ładne.
Pozdrawiam, Ewa.
Dziękuje Kocico za miłe słowa:) Powiem Ci że nawet nie wiedziałam ze ta działka ma taki potencjał. Miło się pracuje jak widac takie zmiany. W tym tygodniu zwozimy materiał trzeba wykopać doły pod fundament i do dzieła. Mam nadzieje ze szybko postawimy altankę. Z każdym dniem bliżej celu.
x-a-a
100p
100p

Post »

Witam wszystkich :)
Wczoraj byliśmy na działeczce była próba kopania to było straszne ! Widły nie chciały wchodzić w ziemię trzyba było po nich skakać heheh. Nie wyobrażam sobie skopania całej działki. Ale jakoś trzeba będzie to zrobić :) Robiliśmy też porzadki paliliśmy dużeee ogniska :) Już jest czyściutko. Nie mam zdjęć bo nie wziełam aparatu :(

Dziś chcemy potraktować działkę Roundupem.

Najgorsze jest to że bierze nas grypa :( Oboje strasznie nie czujemy. Wczoraj gorączka i dreszcze. Dziś jest troszke lepiej .... mam nadzieje że to chwilowe i szybko nam przejdzie !
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grypa wzięła was nie w porę,ale widzę,że sobie poradzicie,bo tyle w was energii i zapału,że nie będę omijać waszego ogródeczka.Pozdrawiam i zapraszam do siebie,może coś ci wpadnie w oczko i podpatrzysz sobie hi hi. ;:79 ;:79 A tym czasem wracajcie do zdrówka szybciutko,bo szkoda czasu na chorowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”