Pierwsze storczyki- co dalej z uprawą?
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gigantem to on jeszcze nie jest. Bez paniki. Przeczytaj porady na forum jakie ma być podłoże i doniczki. Ja niektóre phaleanopsis mam posadzone w specjalnym podłożu dla storczyków (kupione w profesjonalnym sklepie). Dokładny adres znajdziesz na forum. Niektóre mam posadzone w samym keramzycie. Jedne i drugie rosną i kwitna tak samo. Doniczki oczywiście przeżroczyste. Poradzisz sobie z przesadzeniem. Poczytaj i bierz się do pracy. Powodzenia i trzymam kciuki.
Mój pierwszy storczyk
jaki to storczyk??

dzięki

madzik powiedz mi co ile mam podlewać co 3tyg.? co 2tyg? wyczytałam że daje się doniczke do wody np. do wiadra i się moczy od 15min do godziny nawet i teraz nie wiem czy mam tylko podlać co jakiś czas czy robic takie eksperymenty dawać go do wiadra z wodą i moczyć. Niechce jej ani przesuszyć ani zabardzo przemoczyć co mi radzisz?
pozdr.

- madzik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie da się niestety odpowiedzieć, że masz podlewać co 2 lub 3 tygodnie. Zależy to od podłoża, w jakim rośnie Twoja roślina ( czy przesycha szybko czy dłużej ), od wilgotności otoczenia, od pory roku ( zimą rzadziej) itd itp.
Ja po prostu podlewam jak doniczka robi się dużo lżejsza, a dodatkowo sprawdzam wilgotność w doniczce wtykając palec
Generalnie, lepiej podlać trochę rzadziej niż zbyt często.
Sposób myślę się sprawdza, bo dwa dendrobia phalaenopsis zbierają się do kwitnienia
Ja po prostu podlewam jak doniczka robi się dużo lżejsza, a dodatkowo sprawdzam wilgotność w doniczce wtykając palec

Sposób myślę się sprawdza, bo dwa dendrobia phalaenopsis zbierają się do kwitnienia