Poniżej zdjęcia mojego storczyka o nazwie nadanej przez moją córkę "Angel", który zakwitł na początku roku jednym kwiatem, ale za to pięknym. Obecnie ma sporoa pączków, z których 3 już się rozwinęły, a oczekuje jeszcze kilkanaście
I jeszcze wczorajszy zakup biały o dużych kwiatach - szerokość 11cm, z warżką i płatkami o kolorze bladoróżowym, a właściwie bladoliliowym
To jest keiki, które nagle wyrosło po odpadnięciu stożka wzrostu.
Jeszcze kilka dni temu nic nie była, aż dziś zobaczyłam, że wyrosło takie maleństwo.
Jeszcze jedno zdjęcie
A to dzisiejszy nabytek, słodkie mini i jeszcze coś, na razie bezimienny, ale pewnie już niedługo "dorobi: się imienia. Jakość zdjęć nie najlepsza, ale dlatego, ze robione wieczorem w pośpiechu, żeby pokazać je już dziś ;:30
Wando, to keiki też mnie zaskoczyło, tym bardziej, że tak szybko wyrosło. Korzenie były zdrowe i tylko dlatego nie wyrzucałam go. Jest to u mnie pierwszy taki przypadek. Przed zdjęciem z keiki, które wyrosło po odpadnięciu stożka wzrostu jest keiki, kótre zakwitło na biało po odłączeniu od matki. Wiele pączków mu odpadło, a teraz odchorowuje te kwiatki, które stanowią dla niego pewnie duży wysiłek.
Coś niesamowitego! Jestem w szoku! Mam identycznego, kwitnie teraz po reanimacji na pędzie bocznym od bocznego od głównego i ma 9 wspaniałych kwiatów. Może i mnie zrobi niespodziank?
Platynko, nie robię nic szczególnego. Keiki na rózowym wyrosło poniżej miejsca, gdzie był złamany pęd. W takim stanie go kupiłam. Natomiast keiki z białego też wyrosło poniżej miejsca nadłamania pędu pod ciężarem kwiatów. Miejsce, w którym pęd zaczął się łamac zakleiłam plastrem opatrunkowym, bo nic innego nie przyszło mi do głowy, a cały dla wzmocnienia obwiązałam drucikiem,
Wando, podobno keiki są wynikiem błędów w uprawie. U mnie do tej pory wyrosły cztery, z czego 2 zakwitły / zdjęcia powyżej/, a dwa na jednym storczyku i nadal tam jeszcze rosną i wypuszczają nowe korzonki.
ładny storczyk. ja gdzieś 3 lata temu miałam keiki na Phal, ale nie było tak dziwne, żeby puszczać pąki spomiędzy listków. teraz jak mi puszczają keiki, to spomiędzy liści rośliny, a nie na łodyżce kwiatowej.
Mamba, masz niesamowitą rękę do tych kwiatów Jeden z moich storczyków wygląda w zasadzie jak Twój, któremu odpadł stożek wzrostu.. Może mój też mnie pozytywnie zaskoczy...