Galeria nowicjuszki - Szamanka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Szamanko, storczyk jest naprawdę piękny, a ja jeszcze mam do tego wzorku i koloru sentyment, bo właśnie
takiego parę miesięcy temu straciłam, przez jakieś choróbsko. Napatrzę się więc u Ciebie...

Pozdrawiam, Joanna :)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo fajny on :)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Storczyk, którego zdjęcie wstawiałam ostatnio przykuł dziś moją uwagę. Postanowiłam mu zajrzeć w korzonki... Hmmm... odkąd do mnie dotarł - jeszcze go nie podlewałam, bo cały czas widziałam rosę w doniczce.
No więc zajrzałam w korzonki, a tam... wszystkie korzonki w środku kępki korzonkowej zgniłe :? Tylko zewnętrzne są ładne i zielone. Kwiatek mimo, że już od prawie 2 tyg jest u mnie - wciąż miał strasznie mokro. Pousuwałam zgniłe i puste korzonki, zasypałam cynamonem. Aktualnie kwiatek stoi w pustej doniczce, by ranki się zasklepiły. Jutro włożę go w nowe podłoże. Co prawda ciągle kwitnie, nie ma pąków, ale kwitnie. Mam nadzieję, że ten zabieg nie zaszkodzi mu za bardzo.. :( Zobaczymy.

Dziewczyny, nie wiecie gdzie (w internecie) można kupić jakieś fajne i w przystępnej cenie osłonki? Na allegro nic ciekawego nie widzę, a jak już jest fajne to strasznie drogie.. Ja mam daleko do wszelkich centrów handlowych, dlatego pytam o sklepy internetowe.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

o, masz Phalaenopsisa w kropeczki. cudny jest ;) a co do korzonków, to czasami niestety trafi się przelany storczyk... ale powinien puścić nowe korzonki.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

I zawitałam do Ciebie ;)

Jak sie ma ten biedny wysuszony, puścił coś z korzeni ?

Ja osłonki kupuję w Castoramie, takie plastikowe, półprzezroczyste - gdybyś chciała obejrzeć, to mogę porobić

Ci zdjęcia - a podejść, kupić i wysłać, to żaden problem przecież ;)
Szamanka
1000p
1000p

Post »

No więc podsumowując - jest źle. Mój choruszek nic nie wypuszcza, a jedyne co widzę to dalszy ciąg zamierania... Zaczynam sie zastanawiać czy nie wpadłam ze skrajności w skrajność i go nie przesuszyłam.. :( Bo tak wygląda. Fakt, że podlewałam go bardzo ostrożnie.. Może przesadziłam? Oto jego zdjęcia:

Tak wygląda w doniczce:
Obrazek

Tak od góry:
Obrazek

Tak od spodu:
Obrazek

Patrzę na niego i nie wiem co robić...
Czy zrobić tak jak Platynka i wsadzić go do keramzytu?
Wygląda na jakby całkiem usechł... :(
Tak mi smutno, że doprowadziłam go do takiego stanu.. :( :( :(
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Szamanko rzeczywiście wyglądają na suchutkie. Ja na Twoim miejscu wsadziłabym go do keramzytu może tam odżyje?
Szamanka
1000p
1000p

Post »

To biegnę zmienić podłoże...

Edit:
Choruszek ma zmienione podłoże. Siedzi sobie w keramzycie, podlałam go od razu, bo te jego suche korzonki napawają mnie rozpaczą..
Na razie ich nie wycinam... Zobaczymy czy to pomoże...
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Przykre, co powiem, ale dla mnie, to on już nieboszczyk. Lepiej wyrzuć i nie rób sobie nadziei.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

ja bym nie wyrzucała tak szybko...
platynka :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

według mnie on jest już uschnięty. jak storczyk straci wszystkie liście, to wg mnie już nic z niego nie będzie... bo jak nie ma łodygi, to skąd ci puści nową roślinę? z samych korzeni nie puści. wiem, że może szkoda storczyka, ale ja bym sobie nie robiła nadziei, że pare uschniętych korzonków odżyje i puści nową roślinę. znam się na storczykach na tyle dobrze, że wiem, że nic z tego nie będzie.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

:(
No właśnie... bo jemu uschły i liście, i liście sercowe, i nawet łodyga...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szamanka pisze::(
No właśnie... bo jemu uschły i liście, i liście sercowe, i nawet łodyga...
a co z nim zrobiłaś, że tak usechł? (może gdzieś o tym pisałaś, ale nie pamiętam...) . ale uważam, że niepotrzebnie go sadziłaś do doniczki gdy już usechł. gdyby miał łodygę i choćby 1 marny listek, to może by coś puścił... miałam już storczyki przelane lub przesuszone, czasem da się je uratować, czasem nie.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Co zrobiłam... hmmm... kupiłam go...i zachwycałam oczy... Ale szybko zaczął mu schnąć liść....zmarszczyły się, i jeden po drugim żółkły...
Miał pogniłe korzonki więc je pousuwałam, posypałam cynamonem i polałam je Topsinem. Stracił wszystkie listki... No i teraz jest w takim stanie jak jest...
Może najpierw go przelałam, a potem przesuszyłam...
Ehhh...sama nie wiem..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”