Pigwowiec(Chaenomeles )odmiany i inne dyskusje
Witam.
Powtórne kwitnienie gatunków sadowniczych to "normalna żołnierska rzecz".Nie ma jednej przyczyny tego zjawiska.Są natomiast odmiany szczególnie podatne np Pinova(jabłoń) zawsze kwitnie wtórnie.U odmian zwykle tego nie robiących zjawisko wywołują różne czynniki fizjologiczne ...nie będę się tu zagłębiał.Jednak generalnie szczególnie niekorzystnego wpływu :czy to na przezimowanie,czy to przyszłoroczne owocowanie -raczej ,to zjawisko ,nie ma.
Pozdrawiam,Krzyś.
Powtórne kwitnienie gatunków sadowniczych to "normalna żołnierska rzecz".Nie ma jednej przyczyny tego zjawiska.Są natomiast odmiany szczególnie podatne np Pinova(jabłoń) zawsze kwitnie wtórnie.U odmian zwykle tego nie robiących zjawisko wywołują różne czynniki fizjologiczne ...nie będę się tu zagłębiał.Jednak generalnie szczególnie niekorzystnego wpływu :czy to na przezimowanie,czy to przyszłoroczne owocowanie -raczej ,to zjawisko ,nie ma.
Pozdrawiam,Krzyś.
Sadzonki pigwowca japońskiego powinny być dostępne w każdym centrum ogrodniczym przy dużych sklepach typu Auchan ,Castorama itp.Można posiać pestki z owoców. Jest ich dużo. Jednak lata trzeba czekać na kwitnienie. Mnie bardziej zachwyca jego kwitnienie.Nalewka i konfitura owszem owszem ale jest z tym wiele zachodu (mozolne dłubanie).Kwitnie tylko na starszych pędach więc nadmiar młodych trzeba wycinać. Widziałem jednak odmianę o zdecydowanie większych owocach i grubszych pędach niż moje.

- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Mam w ogrodzie pigwowiec japoński z kolcami i pigwowiec wyniosły bez kolców. Kwitną podobnie, wzrost wyniosłego jest inny. Rośnie jak typowy krzew z wyprostowanymi pędami, do 2 m wys. Owoce znacznie większe, wielkości średniego jabłka. Nasion jest mało w owocu. Kwitnie na kolor różowoczerwony. I tu moje pytanie - czy to właściwa nazwa? Pod taką dostałem roślinę przed laty.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pigwowiec japoński, krzewuszka
Ad. 1.
Parę postów wyżej
Ad. 2.
Nie. To dwa odrębne gatunki.
Parę postów wyżej
jokaer pisze:przycinanie (...):
co 2 lata cięcie prześwietlające i regulujące pokrój bryły, termin- po kwitnieniu wg mnie najlepiej
Ad. 2.
Nie. To dwa odrębne gatunki.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy pigwowiec ma duże wymagania jeśli chodzi o glebę i światło? Czytałam, że należy go sadzić w pełnym słońcu, w miejscach cienistych źle mu się rośnie. A mój właśnie rośnie w miejscu cienistym, prawie pozbawionym światła.. W słonecznym miejscu lepiej kwitnie i rośnie?
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Woli półcień.A urosnąć urośnie na każdej glebie nawet na piasku.U mnie tak miał.Rzecz jasna jak się odwdzięczysz jakimś krowiakiem
on też się odwdzięczy.Ilością kwiatów i pędów.

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam a co może być przyczyną że pigwowiec zrzuca pąki?
A co do krzewuszek aby lepiej rosły polecam mocne ścięcie rośliny,przez mróz moja krzewuszka w ubiegłym roku dość znacznie ucierpiała i na zasadzie a spróbujemy co będzie, obcięłam ją prawie po ziemi zostawiając może z 5 pędów które miały małe uszkodzenia mrozowe i jak się okazało roślinka bardzo ładnie odbiła i o wiele lepiej się rozrosła niż do tej pory,u mnie rośnie z 7 lat mam różową i bordową nazw dokładnych nie pamiętam.Ale nawet kwitnienie po cięciu było dużo lepsze.
A co do krzewuszek aby lepiej rosły polecam mocne ścięcie rośliny,przez mróz moja krzewuszka w ubiegłym roku dość znacznie ucierpiała i na zasadzie a spróbujemy co będzie, obcięłam ją prawie po ziemi zostawiając może z 5 pędów które miały małe uszkodzenia mrozowe i jak się okazało roślinka bardzo ładnie odbiła i o wiele lepiej się rozrosła niż do tej pory,u mnie rośnie z 7 lat mam różową i bordową nazw dokładnych nie pamiętam.Ale nawet kwitnienie po cięciu było dużo lepsze.
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco