Słodkie odmiany truskawek
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Słodkie odmiany tuskawek
To jakby kto chciał, to ja latem chętnie się podzielę sadzonkami (nie sprzedaję, ale chetnie się powymieniam, albo po prostu oddam w dobre ręce). Teraz to nie mam, bo wszystko uprzatnięte
Ale co roku wyrzucam z 30 sztuk sadzonek które włażą mi w kwiaty.

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli ktoś szuka truskawki baaardzo słodkiej to polecam odmianę Senga Precosa.
Jest to odmiana wczesna,w smaku jak nawet jest niedojrzała jest słodka,a jak dojrzała to jest aż mdląca.Jest to truskawka jasno czerwona,średniej wielkości,jest miękka ale owoce nie rozsypują się przy płukaniu wodą.Na handel raczej nie nadają się ze względu na mniejszą wielkość od innych wielkoowocowych.
Jest to odmiana wczesna,w smaku jak nawet jest niedojrzała jest słodka,a jak dojrzała to jest aż mdląca.Jest to truskawka jasno czerwona,średniej wielkości,jest miękka ale owoce nie rozsypują się przy płukaniu wodą.Na handel raczej nie nadają się ze względu na mniejszą wielkość od innych wielkoowocowych.
-
Re:
Truskawki pokazane na tym zdjęciu są bardzo podobne do moich-odmiana Senga Precosa.Z tym ,że u mnie trafiają się większe.Takie jak tu na zdjęciu to są u mnie pod koniec zbiorów.Są bardzo słodkie nawet wtedy jak jest mało słońca podczas dojrzewania.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U Sengi Precosy działki kielicha nie przylegają do owocu , a owoc ma nieco ścięty wierzchołek .
Na pierwszy rzut oka Senga Precosa i Mieze Schindler są podobne .
Pozdrowienia , kozula .
Na pierwszy rzut oka Senga Precosa i Mieze Schindler są podobne .
Pozdrowienia , kozula .
-
Chylę czoło przed wiedzą,nie zwracałam uwagi na kielich.
Pozdrawiam
Suzana
Pozdrawiam
Suzana
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Witajcie,
od roku mam przydomowy ogródek i posadziłam sobie truskaweczki (Dukat, Honeoye i Selva). Niewiele bo tylko 30 krzaczków ale najważniejsze, że dzieci (alergicy) mogą podjadać zdrowe owoce bez chemi.
Najsmaczniejszy Dukat a selva drobniutka (średnia w smaku) ale owocuje do przymrozków.
od roku mam przydomowy ogródek i posadziłam sobie truskaweczki (Dukat, Honeoye i Selva). Niewiele bo tylko 30 krzaczków ale najważniejsze, że dzieci (alergicy) mogą podjadać zdrowe owoce bez chemi.
Najsmaczniejszy Dukat a selva drobniutka (średnia w smaku) ale owocuje do przymrozków.
- Berry
- 100p
- Od: 22 lip 2010, o 14:39
Ohhh widziałam zdjęcia Selvy (znalazłam) i są piękne, wysłałam wiadomość na PW (moja pierwsza
_ )
Czy wrzesień nie będzie za późno na sadzenie?
Mam pytanko jeszcze jedno bo w ogródku (w części której będę sadzic) na razie rosną kosaćce i inne różne różności, czy mam czymś naiweźć ją po przesadzeniu, przkopaniu i odchwaszczeniu, będe dysponowała gnojówką z pokrzywy - czy to wystarczy, czy przed sadzeniem lepiej nie nawozić? I czy w jakiś specjalny sposób się przygotować (kupić jakies prpearaty czy nawozy aby się udało - no i mam ograniczony budżet). Gleba podobno jest bardzodobra ale dość wilgotno i gliniasto (tak twierdzi znajoma ogródkowa) czy to Ok dla truskaweczek?
Jak zwykle z jednej wątpliwości pojawia się następna, z jednego pytania powstaje 500
Pzodrawiam

Czy wrzesień nie będzie za późno na sadzenie?
Mam pytanko jeszcze jedno bo w ogródku (w części której będę sadzic) na razie rosną kosaćce i inne różne różności, czy mam czymś naiweźć ją po przesadzeniu, przkopaniu i odchwaszczeniu, będe dysponowała gnojówką z pokrzywy - czy to wystarczy, czy przed sadzeniem lepiej nie nawozić? I czy w jakiś specjalny sposób się przygotować (kupić jakies prpearaty czy nawozy aby się udało - no i mam ograniczony budżet). Gleba podobno jest bardzodobra ale dość wilgotno i gliniasto (tak twierdzi znajoma ogródkowa) czy to Ok dla truskaweczek?
Jak zwykle z jednej wątpliwości pojawia się następna, z jednego pytania powstaje 500

Pzodrawiam
-
Tutaj można poczytać
http://truskawka.pl/zobacz-jak-uprawiac ... wek/2.html
http://truskawka.pl/zobacz-jak-uprawiac ... wek/2.html
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Odmiana 'Elkat' jest bardzo dobra w smaku i aromatyczna, ale przy dostępie słońca. Kiedy owoce ukryte są pomiędzy liśćmi, zacienione - traci na smaku.
Bardzo dobra na mrożonki (duże owoce), dżemy wychodzą mi też słodkie.
Bardzo dobra na mrożonki (duże owoce), dżemy wychodzą mi też słodkie.
Tomek
Niezupełnie. Na ilość cukrów w owocach truskawki i nie tylko, poza pogodą, wpływ ma zawartość zarówno potasu jak i fosforu w glebie. Fosfor przyspiesza równiez dojrzewanie.suzana pisze:Na jakimś forum wyczytałam zdanie, że truskawki nawożone potasem są słodkie.
Potas: http://www.kali-gmbh.com/plpl/fertilise ... ssium.html
Fosfor: http://www.kali-gmbh.com/plpl/fertilise ... horus.html
Są pewne reguły, według których można określić w przyblizeniu odczyn gleby . Zazwyczaj kwaśne są gleby o szkielecie piaskowym i gleby podmokłe. Można pH określić również wg gatunków chwastów
Żeby nie byc gołosłownym :
http://www.info-ogrody.pl/artykul,id_m- ... snych.html
Pozdrawiam
Jeżeli pehametr, to koniecznie z roztworem KCl. W wodzie destylowanej odczyn może byc dobry a w KCl- zły. Dzieje sie tak na glebach posiadających tzw. kwasowość hydrolityczną tj zawierających związki glinu.
Żeby nie byc gołosłownym :
http://www.info-ogrody.pl/artykul,id_m- ... snych.html
Pozdrawiam
Jeżeli pehametr, to koniecznie z roztworem KCl. W wodzie destylowanej odczyn może byc dobry a w KCl- zły. Dzieje sie tak na glebach posiadających tzw. kwasowość hydrolityczną tj zawierających związki glinu.
-
Co wpływa na to, że truskawki są słodkie albo kwaśne?
Może podyskutujemy tu na ten temat.
Na jakimś forum wyczytałam zdanie, że truskawki nawożone potasem są słodkie.Radzono więc tej osobie nawieżć ich siarczanem potasu.Co o tym myślicie? Czy rzeczywiście potas ma wpływ na to?
Zauważyłam, że ta sama odmiana nie zawsze jest tak samo słodka, dużo zależy od słońca ale sądzę, że to za mało.
Co to roztwór KCl, widziałam tylko z płynem Heliga. Ja mam ciężkie gliny klasy IV, nie ma u mnie piasku.
Już jestem skłonna kupować wodę destylowaną do robienia próbek roztworu glebowego.
ps. KCl-sól chlorkowa potasu, ale mi to nic nie mówi.
Może podyskutujemy tu na ten temat.
Na jakimś forum wyczytałam zdanie, że truskawki nawożone potasem są słodkie.Radzono więc tej osobie nawieżć ich siarczanem potasu.Co o tym myślicie? Czy rzeczywiście potas ma wpływ na to?
Zauważyłam, że ta sama odmiana nie zawsze jest tak samo słodka, dużo zależy od słońca ale sądzę, że to za mało.
Co to roztwór KCl, widziałam tylko z płynem Heliga. Ja mam ciężkie gliny klasy IV, nie ma u mnie piasku.
Już jestem skłonna kupować wodę destylowaną do robienia próbek roztworu glebowego.
ps. KCl-sól chlorkowa potasu, ale mi to nic nie mówi.
Suzana, wartości pH gleby podaje sie mierzone w 1 normalnym / 1 mol na litr/ roztworze chlorku potasu/ KCl/ . Płyn Helliga- to mieszanina dwóch barwnych wskażników. Do określenia potrzebnej ilości wapna nawozowego oznaczenie pH w samej wodzie nie wystarcza. Kwaśny odczyn wielu gleb spowodowany jest nie tylko kwasem humusowym lecz równiez występowaniem kwaśnych związków glinu i żelaza i kwasowość pochodząca z tych właśnie związków ujawnia się dopiero w roztworze KCl.
Trochę to skomplikowane.
Gleby gliniaste ciężkie z reguły tez są kwaśne i do tego zwięzłe. Wapnowanie , jak równiez dodatek torfu rozlużnia te gleby.

Trochę to skomplikowane.
Gleby gliniaste ciężkie z reguły tez są kwaśne i do tego zwięzłe. Wapnowanie , jak równiez dodatek torfu rozlużnia te gleby.

By do końca wyjaśnić zagadnienie pomiaru odczynu gleby- cytat :
Pozdrawiam
Myślę suzana, że przybliżyłem Ci temat pomiaru pH gleby.W glebie można wyróżnić dwa rodzaje kwasowości: aktywną i potencjalną. Przez pojęcie kwasowości aktywnej rozumie się ilość zdysocjowanych wolnych jonów wodorowych występujących w roztworze glebowym; ich miarą jest pH oznaczone w zawiesinie wodnej.
Kwasowość potencjalna obejmuje niezdysocjowane jony wodorowe związane z kompleksem sorpcyjnym gleby czyli bardzo drobnymi cząsteczkami i fazy stałej gleby. Jony te mogą być ujęte przy pomiarze pH po uprzednim ich przeprowadzeniu z kompleksu sorpcyjnego do roztworu glebowego przy użyciu roztworu chlorku potasowego.
Dla charakterystyki gleb z punktu widzenia gleboznawczego mierzy się pH w zawiesinie wodnej. Natomiast dla celów rolniczych oznacza się pH w roztworze chlorku potasowego.
Pozdrawiam
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Suzano, o wapniowaniu gleb możesz poczytać pod tym linkiem :
http://www.wapno-info.pl/_files/38f6d9d ... 251703.pdf
http://www.wapno-info.pl/_files/38f6d9d ... 251703.pdf
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .