Phalaenopsisy Dysiaczka
Witaj Orionko
ogladalam Twoja gromadke i jest cudowna nie masz naprawde czego zazdroscic
tak tak moja kolekcja sie powieksza z czego jestem bardzo dumna.Tak sie zastanawiam jak to jest do konca z tymi doniczkami?jedni pisza ze mozna przesadzac drudzy ze nie
ja osobiscie przesadzilam dwa moje pierwsze storczyki do szklanej doniczki z taka szklana wkladka na ktorej stawia sie korzenie obsypuje ta kora i wrazie przelania woda opada na dno a korzenie nie sa w niej zamoczone, póki co kwitna jak szalone i wypuszczaja nowe oczka, jestem skolowana nie wiem co zrobic z reszta Phal?moze mi cos doradzisz
serdecznie pozdrawiam
Piszcie prosze jak to jest z tym przesadzaniem?

Piszcie prosze jak to jest z tym przesadzaniem?
Edi
Ja jeszcze za mało wiem, żebym mogła radzić w temacie storczyków.
Niby się nie przesadza, ale warto sprawdzić korzenie ( delikatnie wystukać z doniczki ), sprawdzić podłoże czy nie za bardzo rozłożone.
Ja prawie wszystkim moim phalaenopsisom wymieniłam podłoże ( oprócz dużego i żółtego z jednym pędem). Ale czy dobrze zrobiłam? Sama nie wiem
Najważniejsze, że po przesadzeniu nie straciły ani jednego pąka 
Niby się nie przesadza, ale warto sprawdzić korzenie ( delikatnie wystukać z doniczki ), sprawdzić podłoże czy nie za bardzo rozłożone.
Ja prawie wszystkim moim phalaenopsisom wymieniłam podłoże ( oprócz dużego i żółtego z jednym pędem). Ale czy dobrze zrobiłam? Sama nie wiem

- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nowe nabytki są naprawdę wspaniałe.
Jeżeli chodzi o przesadzanie to ja zawsze po zakupie sprawdzam stan korzeni. Nie zawsze oznacza to przesadzanie, czasami w środku wszystko jest dobrze i po prostu wkładam storczyka do doniczki. A czasami sytuacja wymaga interwencji i wtedy przesadzam. Zdarzyło mi sie przesadzać w pełni kwitnące okazy - chodziło o wyciągnięcie spagnum.
Jeżeli chodzi o przesadzanie to ja zawsze po zakupie sprawdzam stan korzeni. Nie zawsze oznacza to przesadzanie, czasami w środku wszystko jest dobrze i po prostu wkładam storczyka do doniczki. A czasami sytuacja wymaga interwencji i wtedy przesadzam. Zdarzyło mi sie przesadzać w pełni kwitnące okazy - chodziło o wyciągnięcie spagnum.
Dysiu!
Proszę zapoznać się sie z Regulaminem Forum:
Obowiązki użytkownika są określone:
§ 2. Użytkownik zobowiązany jest w szczególności do:
r) bezwzględnie wymagane jest używanie polskich liter w postach.
-dostosuj pisanie.
Tym razem to uwaga ustna , przed otrzeżeniem regulaminowym.
mod. JOVANKA
Proszę, otwórz pocztę na pw!!
Proszę zapoznać się sie z Regulaminem Forum:
Obowiązki użytkownika są określone:
§ 2. Użytkownik zobowiązany jest w szczególności do:
r) bezwzględnie wymagane jest używanie polskich liter w postach.
-dostosuj pisanie.
Tym razem to uwaga ustna , przed otrzeżeniem regulaminowym.
mod. JOVANKA
Proszę, otwórz pocztę na pw!!
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Dorotko
dziękuje za komplementy
przekazałam Oskarowi te miłe słowa
bardzo mnie cieszy fakt ze masz taką gromadkę persiaków jak i egzotyków, koty są wspaniałe wbrew pozorom jak inni mówią!! Nasz Oskar to naprawde wdzięczne kocisko, jest jeden a czasami w domu jak dostanie szwonga i zacznie biegać z prędkościa światła wydaje się że przebiega stado słoni, persy to cudowne kociaki
serdecznie pozdrawiam Ciebie i Twoich pupili 

Edi