Rącznik pospolity - jak uprawiać?
Re: Rącznik
mam szklarnię, więc będą miały fajne mieszkanko później. Do gruntu sadzę dopiero po 15 maja
wykiełkowały szybko, między 7 a 10 dni.
Dziś świeciło mocne słońce i urosły bardzo dużo. Na razie stoją w pokoju na półce przy oknie.
Dziś świeciło mocne słońce i urosły bardzo dużo. Na razie stoją w pokoju na półce przy oknie.
- ilona2715
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, ja też co roku zbieram swoje nasiona i co roku robię sadzonki, moje wysiane 12 lutego, zobaczymy ile czasu zajmie im kiełkowanie.
Nie sądziłam, że jest tyle odmian kasztanowca, ja mam tylko czerwonego, kiedyś miałam też zielonego, ale czerwony bardziej nam się wszystkim podobał.
pozdrawiam
Ilona
Nie sądziłam, że jest tyle odmian kasztanowca, ja mam tylko czerwonego, kiedyś miałam też zielonego, ale czerwony bardziej nam się wszystkim podobał.
pozdrawiam
Ilona
-
- 100p
- Od: 5 lis 2010, o 10:02
Też posiałam w sobotę rącznika. W opakowaniu było 6 nasion, jedno zgniecione a jedno poczerniałe do połowy.Nasiona moczyłam wcześniej w wodzie kilkanaście godzin.
Oczywiście teraz zastanawiam się, czy to jednak nie za wcześnie, bo na opakowaniu było napisane, że wysiew dopiero marzec - kwiecień. Ale przez to forum....
Oczywiście teraz zastanawiam się, czy to jednak nie za wcześnie, bo na opakowaniu było napisane, że wysiew dopiero marzec - kwiecień. Ale przez to forum....

Pozdrawiam
Magdalenka
Magdalenka
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje posieje na początku marca w domu potem jak się zrobi trochę cieplej przeniosę je z doniczkami do szklarni a w połowie maja wysadzę je na pole
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- ilona2715
Wydaje mi się, że połowa lutego to tak akurat, kilka lat wcześniej, gdy kupowałam jeszcze nasionka to pamiętam, że na opakowaniu pisali, by siać w styczniu i kiedyś tak robiłam, ale mieszkałam w innym miejscu, gdzie nie miały tak dogodnych warunków jak teraz.
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje rączniki właśnie wschodzą - zajęło im to tylko 11 dni.
- ilona2715
Super duże, mam nadzieję, że moje też niedługo wyjrzą na świtło dzienne.
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
moje dwa rączniki z dziesięciu posianych 12 lutego pokazały "kolanka". Jutro pewnie rozwiną sie liścienie ...czekam cierpliwie... 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
ładne te wasze Rączniki
a rzeczywiście w ich pobliżu nie pojawiaja się krety czy to tylko bajka 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje nasionka dzisiaj trafiły do doniczek. Część pozyskanych z własnej rośliny w ubiegłym roku (nie wiem czy wyrosną) oraz cała paczka (zaledwie 5 sztuk) kupionych. Oba communis: zeszłoroczny zielony, o czerwonawych młodych liściach i tegoroczny, na opakowaniu ciemno- purpurowy (zapewne w pełnym nasłonecznieniu). Zobaczymy co z nich wyrośnie.