Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

:wit Witajcie!
Przymroziło i trzyma, a w nocy ma być aż osiem na minusie. Moje chryzantemy na balkonie dostaną po nosie, ale nawet nie próbuję ich zabezpieczać, niech odpoczną przez zimę. Dzisiaj ostatni raz je obfociłam i zostawiam na pastwę losu, a raczej pogody.
Nad tym, co za oknami nie będę się znęcała, powiem tylko: bez zmian. ;:222

Danusiu - marzył mi się kolorowy hipeastrowy spektakl. :D
Będę musiała pogodzić się z ich kwitnieniem na raty. ;:131 Tak zarządziły i nie mam wyboru. ;:7
Płock to miast kościołów, których u nas jest bardzo dużo. Samo miasto nie jest wielkie, należy do średniej wielkości, a i to dzięki Orlenowi (na początku to były Mazowieckie Zakłady Rafineryjne i Petrochemiczne). Dzięki powstaniu MZRiP niewielkie miasteczko rozrosło się mocno, co mnie wcale nie cieszy, bo ja zakochałam się w tamtym niewielkim, ale zabytkowym i pięknie położonym miasteczku. ;:108 Choć muszę przyznać, że dzięki kombinatowi zostałam tu na stałe z uwagi na to, że M się w nim zatrudnił i już po półrocznym oczekiwaniu dostaliśmy mieszkanie, które teraz znajduje się w samym centrum miasta. ;:333
Dziękuję pięknie za dobre życzenia ;:180 ,zdrowie przytulam z wdzięcznością i odwzajemniam z całego serca. ;:167

Obrazek

Halszko - śniegiem tylko poprószyło, a dzisiaj w nocy ma porządnie przymrozić. Słońce się na mnie pogniewało na amen i nie wiem, kiedy się odgniewa. :lol:
Na moich wysokościach ptaszków nie ma, jedynie chmary wron codziennie przelatują rano i przed zachodem słońca.
Natomiast na panoramę starego miasta z lubością sobie popatruję. ;:333
Pozdrawiam wzajemnie gorąco, dziękuję ślicznie za dobre życzenia, ;:180 które również odwzajemniam z całego serca. ;:167

Obrazek

Dorotko - nawet nie pomyślałam, że tak sprawnie działa poczta przed świętami. :shock:
Na szczęście ja nie mam lęku wysokości i okna myłam stojąc na parapecie, ale to było w czasach, gdy trzeba było je rozkręcać, by dobrze wypucować. Po wymianie okien ich umycie to już bułka z masłem. :tan
Kochana, ja też nienawidzę chodzenia do sklepów, ale jeść trzeba, w związku z czym do marketów spożywczych chodzić muszę, a tam nie tylko spożywcze stoiska. ;:306 Gdy muszę zrobić jakiś konkretny zakup, wchodzę do pierwszego butiku i zawsze wychodzę z pożądanym zakupem. Nie biegam od butiku do butiku, nie porównuję cen, bo szkoda mi na to czasu i atłasu.
A mam koleżankę, która chodzi od sklepu do sklepu, przymierza co się da, choć nie po to, by coś kupić, a dla samej przyjemności przymierzania. Mnie to dziwi i śmieszy. ;:7 Nieraz próbowała mnie na takie wycieczki wyciągnąć. Nigdy jej się ta sztuka nie udała. ;:185
Pogodę mamy podobną, a mróz skrada się i nocą ma mi się dać we znaki. No, może mnie on nie dotknie, w domku cieplutko, ale chryzantemy na balkonie zakończą pokaz. ;:108

Obrazek

W oczekiwaniu na jasne słoneczne dzionki życzę Wam dobrej, spokojnej nocki. ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładne te zdjecia z miasta; takie malarskie tematy :D Ja się zraziłam do hiperastrów bo mi rosły jak palmy i ani jednego kwiatka;wyrzuciłam je po 2 sezonach. Wyjątkowo długo masz tyle pięknosci kwitnących na działce i w domu. U mne też ogromna szarość dominuje ale troche przyprószyło i jest ciut jaśniej przynajmniej.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Lucynko, ja nawet nie zauważam pogody za oknem. Wychodzę z domu po ciemku i wracam po ciemku, a że siedzę do okna tyłem, to nie wiem co się za tym oknem dzieje.
Czekam na święta, może trochę odpocznę, mimo, że musze się najpierw napracować, bo święta u mnie. W bardzo licznym gronie o ile nic nie wypadnie.
Musimy odrobić poprzedni rok
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
Piękniśne twoje chryzantemki.
Widok z okien na renifery i choinkę sprawia, że klimat świąteczny jest coraz bliżej.
Zachód słońca bajkowy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ooo widzę, że Lucynka zapada w sen zimowy i nawet chryzantemom odpuściła ;:306
Powiem Ci szczerze Kochana, że mam biało za oknem i ziemia z lekka zamarznięta a ja się ucieszyłam, bo wreszcie przestanie mnie kusić...kupowanie, sadzenie i nawet wyrywanie trawy dla kur. Po co im trawa jak żadnego jajka nie niosą :( a ja sobie odpocznę :D
Trzeba się skupić na domu, jeszcze trochę i pierniki trza piec, zdobić :D
Dzisiaj po dość długiej przerwie zaświeciło słońce i chociaż prognozy nie są optymistyczne to jest przyjemnie.
Miłego weekendu Lucynko, trzymaj się cieplutko, noś czapeczkę i dbaj o siebie i mężusia ;:4 ;:167 ;:4
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nareszcie i ja doczekałam się bielutkiej zimy. Aż żal, że nie mam teraz czasu na spacery, choć mimo wszystko ociupinkę wygospodarowałam i nawet zdjęcia przyniosłam z tergo spacerku.
Najpierw jednak fotki wczorajsze zrobione z wysokości dziewiątego piętra.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iguniu - zobaczymy, na ile moje zwartnice zechcą współpracować. Na razie widać pąki, które zostaną rozwinięte, choć nie u wszystkich egzemplarzy. Co będzie później... Sie okaże. ;:218
Na działce już dawno nic nie kwitnie, natomiast chryzantemy na balkonie mają się całkiem przyzwoicie, mimo że mróz ich nie oszczędził. ;:108
A za oknami bielusieńko, co ogromnie lubię. ;:303

Obrazek

Gosiu - ja już nie pamiętam czasów, gdy wychodziłam z domu po ciemku i o późnej szarówce wracałam. ;:131 Tyle już lat minęło.....
Mam podobnie. W tym roku nareszcie będziemy świętować w bardzo licznym gronie, ale na szczęście dużo pomaga mi płocka synowa i powoli zdążymy przygotować wszystko, co trzeba ;:333 . Wczoraj spędziłam u niej (i u syna oczywiście) całe popołudnie i kawał wieczoru, gdzie oprócz smakowania latte dużo czasu spędziłyśmy na szyciu nowych zasłon zarówno dla nich i dla nas.
Stare już obu nam się znudziły, choć każdej inne. :lol:

Obrazek

Ewuniu - święta zbliżają się wielkimi krokami, co mnie ogromnie cieszy, bo przekonałam rodzinkę do spędzenia ich u nas w domku przy wspólnym świątecznym stole. ;:215 .
Gdyby słonko zechciało jeszcze w ciągu dnia poświecić... ;:204 Dzisiaj pokazało się na chwil kilka, by ponownie skryć się za chmurami.
A chryzantemy na balkonie nie tylko ładne, ale i mocarne. Nawet mróz im niestraszny. Jedynie czerwonym kwiatki zmarzły.

Obrazek

Marysiu - nie, Kochana, nie zasypiam, tylko jakoś dni mi się kurczą, a to za sprawą przygotowań do świątecznego spotkania z całą rodzinką. ;:108 Ponieważ taka przyjemność spotka nas po długiej przerwie, robię, co w mojej mocy, by było wyjątkowo pięknie. :heja
Za moimi oknami też nareszcie się cudownie zabieliło, a ja kocham takie widoki. ;:303 Mróz trzyma już kilka dni, dzięki czemu biel trzyma się dobrze i drzewa obleczone w bielutkie sukieneczki prezentują się baśniowo. ;:138
Słońca u mnie tyle co kot napłakał, ale nic to. Najważniejsza jest ta czyściutka biel! ;:215
Dziękuję pięknie za dobre fluidy i rady, wszystkie przytulam i ze szczerego serca odwzajemniam. ;:167

Obrazek

Tak dzisiaj prezentuje się deptak, którym od czasu do czasu piechotką na działeczkę chodzę.

Obrazek

Niech Wam niedziela upłynie w dobrej atmosferze i ze słoneczkiem za oknami. ;:4 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, śliczne masz zimowe widoczki, iście bajkowe ;:215 Lubię ten czas, kiedy zima wysprząta wszystkie zakamarki i okryje świat białą kołderką. Zwłaszcza drzewa wyglądają malowniczo.
Twoje chryzantemki mają świetne warunki toteż pięknie jeszcze się prezentują ;:63.

Życzę Ci Lucynko pięknej niedzieli i niech upragnione słoneczko ozłoci Twój świat :D
Zdrówka Kochana dla Ciebie i Rodzinki ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wprawdzie słoneczko nie przedarło się przez chmury, ale po wczorajszej popołudniowej i nocnej mgle świat za oknami jawi się przecudnie baśniowy. Kocham takie obrazki, taką czyściutką biel. Taka właśnie powinna być zima. Taką zimę zapamiętałam z dziecinnych lat, kiedy to po szyję zanurzaliśmy się w śniegowe zaspy w drodze do i ze szkoły.
Co prawda dzisiaj trudno o zaspach marzyć, zbyt niska pokrywa śnieżna, ale wystarczy, by sprawić trochę radości podczas krótkich grudniowych dni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Codziennie podglądam swoje hipeastra, niewiele się z nimi dzieje, ale dzisiaj zauważyłam, że jeden już zbliża się do rozwinięcia pąka, a cztery ciągle w powijakach, przy czym wydaje mi się, że wypuszczają jedynie liście.

Obrazek

Obrazek

Dwa ostatnie najbardziej leniwe.
Obrazek Obrazek

Dla poprawy humoru biały grudnik pochwalił się pierwszym kwiatuszkiem.

Obrazek

Dobrego tygodnia, Kochani, niezbyt mroźnego, ale bez odwilży, z bielutką śniegową kołderką i słoneczkiem wędrującym po
błękicie nieba. ;:3 ;:3 ;:3 ;:79 ;:cm

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko, pierwszy z prawej ma pąka ;:168
U mnie wczoraj lekki mrozik i słońce , dziś mgła ze świata nie widać.
Widoczki z okna super ;:215
Trzymajcie sie zdrowo ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko, ale Ci pobieliło świat za oknem :roll: U mnie jedynie posypane lekko ale mrozik trzyma i rano było -6. W dzień słoneczko i ciepło w nim...kurki się cieszą!
Cebule już się budzą do życia ;:138 z mojej wychodzi listek, ale zgrubienia na razie nie czuję.
Cieszę się razem z Tobą na święta z rodziną, bo pamiętam jak ubolewałaś w ubiegłym roku na brakiem wszystkich dzieci. To trzymam kciuki żeby wszyscy w zdrowiu przybyli i radowali się razem z Wami z Narodzin Dzieciny!
Miałam poszukać innych kolorów grudników dzisiaj w Ldl, ale skończyło się na gwieździe betlejemskiej.
Trzymaj się cieplutko i nie przemęczaj się, bo czy zrobisz 12 dań czy mniej to Święta i tak się odbędą, Ściskam ;:4 ;:167 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko no nareszcie doczekałaś się pięknej zimy.Na prawdę jest cudownie u Ciebie.
Piękny bielutki grudnik.Takiego jeszcze nie mam. ;:306
Moje hipeastrum jednak oszukane.Jest czerwone,ale i tak podoba mi się .Ma trzy kwiaty.
Trzymaj się Lucynko ciepło. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

;:138 Witajcie!
Baśniowy świat wyprowadził mnie z cieplutkiego mieszkanka i w towarzystwie M pomaszerowałam piechotką na działeczkę, po drodze zachwycając się przepięknymi widokami drzew, krzewów tudzież wszelkich innych roślinek spowitych w cudownej bieli.
Aparatu fotograficznego praktycznie nie wypuszczałam z rąk, dokumentując te baśniowe klimaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Monumentalne fontanny zapadły w zimowy sen.

Obrazek
Ogromna rabata lawendy została okryta agrowłókniną zimową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Najpiękniej prezentowały się pobielone brzozy.

ObrazekTutaj maszeruje mój ślubny.

Obrazek

Była to fotorelacja z deptaka, który prowadzi w stronę działek.

Potem idzie się na skróty między blokami, by wyjść na uliczkę prowadzącą do bramy ogrodu.

Obrazek

A teraz już spacer działkowymi alejkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazekhosting za darmo
Aleja liliowa.
Przy tej alejce znajduje się moja działka.

Obrazek

Obrazek

Już na działce, ale pełną fotorelację z działki zaprezentuję w późniejszym terminie, by Was dzisiaj nie zanudzić.

Juleczko - myślisz, że to jest pąk? Taki cieniutki?
U mnie mgła codziennie i lekki mrozek, dzięki czemu szadź z drzew nie opada, a świat jawi się iście baśniowy. ;:138 ;:138
Właśnie te baśniowe klimaty skusiły mnie do spojrzenia na nie z dołu, co sprawiło mi ogromnie dużo radości. :tan
Dziękuję.Kochana za dobre życzenie ;:196 , które z całego serca odwzajemniam. ;:167

Marysiu - mróz u mnie co najmniej o połowę lżejszy, ale za to widoki zachwycające! ;:215
Słoneczka już dawno nie widziałam, ale za to mam inne piękności do oglądania. Nie można mieć wszystkiego, toteż cieszę się tym, co mam. ;:303
Pogadaj trochę ze swoimi cebulkami, zachęć je, a odwdzięczą się kwiatkami.
W tym roku nareszcie rodzinka będzie prawie w komplecie na wieczerzy wigilijnej. Prawie, bo najstarszy syn wyjeżdża z żoną do Gdyni, ponieważ po śmierci taty synowej, jej mama została zupełnie sama. Do nas przyjadą w Nowy Rok. Nie mam żalu, wyobrażam sobie bowiem samotność teściowej i bardzo jej współczuję. ;:167 Niech i jej będzie weselej podczas świąt.
Tez planuję kupić sobie ze dwie gwiazdy betlejemskie, ale jeszcze odkładam ten zakup na okres bliżej świąt. Chcę też kupić malutką choineczkę, by zapachniało jodełką w mieszkaniu. :lol:
Dania wigilijne mam już w części gotowe i mrożą się w oczekiwaniu na wieczerzę, a w ogóle to synowa się włączyła i wspólnie przygotowujemy potrawy. Dobry z niej dzieciak. Cieszę się, że mam ją tak blisko. ;:333
Dziękuję, Kochana, za troskę ;:196 i zdrówka życzę wszystkim Twoim domownikom. ;:167

Danusiu - oj, tak! Jest przepięknie! Jest taka zima, jaką uwielbiam! ;:215
Ciekawa jestem, jak zakwitną moje zwartnice. Skrupulatnie zapisałam, jakimi kolorami powinny zakwitnąć. ;:131 Zobaczymy, na ile się sprawdzą.
Dziękuję, Kochana ;:196 i wzajemnie dbaj o siebie. ;:167

Śpijcie dobrze. Dbajcie o siebie. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, fantastyczne zdjęcia zrobiłaś w drodze na działeczkę ;:138 Uchwyciłaś wspaniałe baśniowe widoki, drzewa i krzewy pokryte szadzią - cudowne! Szkoda, że słońce poskąpiło Ci swojego blasku, bo świat wyglądałby jeszcze piękniej. U mnie wczoraj przez część dnia było słonecznie, tak, że mogłam nacieszyć oczy zimową scenerią, niestety z powodu pilnych spraw do załatwienia nie udało mi się utrwalić na fotkach tego ulotnego piękna :wink:

Wspaniale, że spędzicie święta w rodzinnym gronie i przy tym masz pomoc ze strony synowej ;:167

Kwiat grudnika przecudnej urody ;:215

Miłego dnia i zdrówka dla Was ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

LUCYNKO piękne zdjęcia,szczególnie właśnie te brzozy są czarujące.
Piękne widoki alei prowadzącej na działkę,szczególnie to pierwsze zdjęcie .
U nas niestety jak na razie tylko smętne reszki śniegu.
Moje hipeastrum zakwitło na czerwono.
Miłego dnia,trzymaj się ciepło. ;:168
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Lucynko ;:oj !
Taką zimą to nawet ja jestem gotowa się zachwycić! Zaiste, bajkowa.
Te oszronione brzozy, piękne aleje, piękne miasto ;:oj .
Drogi na działeczkę tylko pozazdrościć!
Co się mieści pod tą kopułą?

Buziaki zimowe ;:196 - Jagi
PS. Szczerze? Tylko biały grudnik wart jest grzechu. Wszystkie inne kolory - do cyrku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”