Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Post »

Koniec lutego to ostatni gwizdek na te zrazy. Teraz zostaje letnia okulizacja.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Szczepienia próbuję od czterech lat i nigdy mi jeszcze się nie udało. Zawsze jednak było to szczepienie przez stosowanie. Dwa lata temu kupiłem przyrząd do szczepienia też się nie udało. W tym roku spróbuję w klin, kożuchówkę i przez stosowanie. Natomiast okulizacja słyszałem ma największy procent przyjętych oczek. Więc w lipcu lub sierpniu startuję z okulizacją. To, że mi nie wychodziło nie znaczy, że koniec już prób. Teraz od was się dowiedziałem ,że można w styczniu i lutym szczepić. Zawsze czekałem do kwietnia. Więc startujemy.
Od kolegi seedkris otrzymałem zrazy więc będę próbował aż do skutku.
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dużo zależy od drzewa, od dokładności ... Najłatwiej chyba na jabłoniach, najtrudniej na brzoskwiniach, nektarynach... ale nie zdarzyło mi się by wszystkie zrazy wypadły. Względnie fajnie szczepi się czereśnie, wiśnie i śliwy. Podobno całkiem fajnie szczepi się iglaki oraz cytrusy - to jeszcze przede mną. Winorośl próbowałem z takim sobie skutkiem (szczepienie na istniejącym krzewie), o dziwo nieźle się zrosły szczepione zrazy na kawałkach nieukorzenionej podkładki (czyli patyk x patyk i do wilgotnego piasku w ciepełku celem zrośnięcia i ukorzenienia) - w przypadku winorośli bardzo istotne jest to ciepełko.
berthold61
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 15:07

Post »

Ja dziś poszczepiłem moje jabłonie , nie wytrzymałem dłużej , zrazy świeże pobrane i z jednego na drugie poszły , zastanawiam się jeszcze nad śliwami bo w pobliżu fajne śliwy nie znam nazwy ale chyba zaszaleję bo mam jedną śliwę której nazwy nie pamiętam ale w roku to ona ma może z 5 śliwek i albo wykopać i raus albo zaszczepić innymi .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

Tak zaszczepiłem wczoraj sześć zrazów, wszystkie w szparę. Ale popatrzyłem na kalendarz księżycowy i tam okres szczepienia wypada dopiero od poniedziałku. Ale zobaczymy, teraz jestem dobrej nadziei. Tutaj trafiłem i widzę, że inni też w tym terminie szczepią. Zdam relację.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

eldo spróbuj w szparę wystarczy podkładkę rozsczypać na pół wcisnąć zaostrzony zraz, tak by był kontakt kory zraza z podkładką i porządnie owinąć folią, wtedy ładnie się zrasta, mi też nie wychodzi za nic przez stosowanie.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
berthold61
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 15:07

Post »

Ja zamiast foli używam taśmy do izolacji kabli tzw scot bezproblemowo fajnie ściska obie części do siebie ,klej w niczym nie przeszkadza a przynajmniej na jabłoniach tego nie zauważyłem bo 100/100 proc przyjęć .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Ja szczepiłam w styczniu, ciekawe czy coś z tego będzie...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

Tak zrobiłem. Teraz od poniedziałku do soboty wg kalendarza księżycowego korzystny okres na szczepienie. Więc będzie następna tura.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Cześć. Mam pytanie do bardziej doświadczonych odnośnie szczepienia. Co roku trzymałem zrazy do maja w lodówce i było ok, w zeszłym roku zmieniłem lodówkę i zrazy mi ruszyły (pąki są nabrzmiałe niektóre zaczynają pękać). Czy da się jeszcze je zaszczepić czy raczej już do wyrzucenia? Domyślam się że część z nich nie ruszy ale nawet jak będzie 50/50 że jest opcja przyjęcia muszę spróbować. Jaka metoda przy takich pędach będzie najskuteczniejsza, szpara, przystawka boczna (chip budding) czy stosowanie?
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

leszkat76 pisze:Obrazek
To jest ta gałązka z bardzo starej ,może 70 letniej papierówki. Nad szczepieniem
zetnę na wiosnę ,jak mi poradził Igrom.
A o co chodzi z tą korą :?:
Ścięłam tą jabłonkę nad szczepieniem i doszczepiłam dwa zrazy na przystawkę.

Obrazek

Mam nadzieję ,że coś z tego będzie ;:3
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Rosynant Moje efekty szczepienia brzoskwinia nie wiem :roll:, czereśnia wczesna jeden zdechł, jeden poprawaka od razu była, a jeden mozliwe, że będzie, różowa jeden poprawka od razu pozostałe dwie chyba będą, biała chyba wszystkie 3 będą. Rossynant złapał, reneta złapała, teraz czekać tylko na stabilizację pogody i wszystko z tego wiadra na szkółkę :D kreska czerwona złapało, żółta nie wiem, czarna zdechło :|
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

Pierwszy raz szczepiłem i sukces umiarkowany :wink:

Obrazek

Z 6 odmian śliwy japońskiej chyba z 2 odmianami się udało. Wydawało się że wszystkie zrazy zaczęły wypuszczać z oczek ale jak widać na zdjęciu ładnie rośnie Putieszestnienica, trochę wypuścił Ozark Premier ale dalej nie rośnie. Pozostałe 4 odmiany zaczęły wypuszczać listki ale po pewnym czasie zaschły.
Na przyszły rok czeka mnie kolejna próba.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

U mnie też poczynione pierwsze szczepienia. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Obrazek
Na podkładkę poszła nasza stara papierówka ( nie ogarnęłam na czas kwestii podkładek więc tak próbnie) a w szpary poszły gałęzie pozyskane z nieużytków. Są 4 szczepienia - Spartan i Szara Reneta. No zobaczymy.

Na następny rok na pewno się lepiej do tego przygotuję i postaram się wyprodukować jakieś sadzonki na podkładki. Teraz to tak na wariata, ale bym się cieszyła z przyjęcia choć jednego bo te drzewa idą do ścięcia i szkoda odmian.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

I ja coś tam zaszczepiłem. Ok 2-3 tygodnie temu czereśnie na prasiej. 4 na 6 puszcza liście
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”