Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
Koniec lutego to ostatni gwizdek na te zrazy. Teraz zostaje letnia okulizacja.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Szczepienia próbuję od czterech lat i nigdy mi jeszcze się nie udało. Zawsze jednak było to szczepienie przez stosowanie. Dwa lata temu kupiłem przyrząd do szczepienia też się nie udało. W tym roku spróbuję w klin, kożuchówkę i przez stosowanie. Natomiast okulizacja słyszałem ma największy procent przyjętych oczek. Więc w lipcu lub sierpniu startuję z okulizacją. To, że mi nie wychodziło nie znaczy, że koniec już prób. Teraz od was się dowiedziałem ,że można w styczniu i lutym szczepić. Zawsze czekałem do kwietnia. Więc startujemy.
Od kolegi seedkris otrzymałem zrazy więc będę próbował aż do skutku.
Od kolegi seedkris otrzymałem zrazy więc będę próbował aż do skutku.
Dużo zależy od drzewa, od dokładności ... Najłatwiej chyba na jabłoniach, najtrudniej na brzoskwiniach, nektarynach... ale nie zdarzyło mi się by wszystkie zrazy wypadły. Względnie fajnie szczepi się czereśnie, wiśnie i śliwy. Podobno całkiem fajnie szczepi się iglaki oraz cytrusy - to jeszcze przede mną. Winorośl próbowałem z takim sobie skutkiem (szczepienie na istniejącym krzewie), o dziwo nieźle się zrosły szczepione zrazy na kawałkach nieukorzenionej podkładki (czyli patyk x patyk i do wilgotnego piasku w ciepełku celem zrośnięcia i ukorzenienia) - w przypadku winorośli bardzo istotne jest to ciepełko.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dziś poszczepiłem moje jabłonie , nie wytrzymałem dłużej , zrazy świeże pobrane i z jednego na drugie poszły , zastanawiam się jeszcze nad śliwami bo w pobliżu fajne śliwy nie znam nazwy ale chyba zaszaleję bo mam jedną śliwę której nazwy nie pamiętam ale w roku to ona ma może z 5 śliwek i albo wykopać i raus albo zaszczepić innymi .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Tak zaszczepiłem wczoraj sześć zrazów, wszystkie w szparę. Ale popatrzyłem na kalendarz księżycowy i tam okres szczepienia wypada dopiero od poniedziałku. Ale zobaczymy, teraz jestem dobrej nadziei. Tutaj trafiłem i widzę, że inni też w tym terminie szczepią. Zdam relację.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
eldo spróbuj w szparę wystarczy podkładkę rozsczypać na pół wcisnąć zaostrzony zraz, tak by był kontakt kory zraza z podkładką i porządnie owinąć folią, wtedy ładnie się zrasta, mi też nie wychodzi za nic przez stosowanie.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
Ja zamiast foli używam taśmy do izolacji kabli tzw scot bezproblemowo fajnie ściska obie części do siebie ,klej w niczym nie przeszkadza a przynajmniej na jabłoniach tego nie zauważyłem bo 100/100 proc przyjęć .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Tak zrobiłem. Teraz od poniedziałku do soboty wg kalendarza księżycowego korzystny okres na szczepienie. Więc będzie następna tura.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Cześć. Mam pytanie do bardziej doświadczonych odnośnie szczepienia. Co roku trzymałem zrazy do maja w lodówce i było ok, w zeszłym roku zmieniłem lodówkę i zrazy mi ruszyły (pąki są nabrzmiałe niektóre zaczynają pękać). Czy da się jeszcze je zaszczepić czy raczej już do wyrzucenia? Domyślam się że część z nich nie ruszy ale nawet jak będzie 50/50 że jest opcja przyjęcia muszę spróbować. Jaka metoda przy takich pędach będzie najskuteczniejsza, szpara, przystawka boczna (chip budding) czy stosowanie?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Rosynant Moje efekty szczepienia brzoskwinia nie wiem
, czereśnia wczesna jeden zdechł, jeden poprawaka od razu była, a jeden mozliwe, że będzie, różowa jeden poprawka od razu pozostałe dwie chyba będą, biała chyba wszystkie 3 będą. Rossynant złapał, reneta złapała, teraz czekać tylko na stabilizację pogody i wszystko z tego wiadra na szkółkę
kreska czerwona złapało, żółta nie wiem, czarna zdechło 

-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Pierwszy raz szczepiłem i sukces umiarkowany

Z 6 odmian śliwy japońskiej chyba z 2 odmianami się udało. Wydawało się że wszystkie zrazy zaczęły wypuszczać z oczek ale jak widać na zdjęciu ładnie rośnie Putieszestnienica, trochę wypuścił Ozark Premier ale dalej nie rośnie. Pozostałe 4 odmiany zaczęły wypuszczać listki ale po pewnym czasie zaschły.
Na przyszły rok czeka mnie kolejna próba.

Z 6 odmian śliwy japońskiej chyba z 2 odmianami się udało. Wydawało się że wszystkie zrazy zaczęły wypuszczać z oczek ale jak widać na zdjęciu ładnie rośnie Putieszestnienica, trochę wypuścił Ozark Premier ale dalej nie rośnie. Pozostałe 4 odmiany zaczęły wypuszczać listki ale po pewnym czasie zaschły.
Na przyszły rok czeka mnie kolejna próba.
Pozdrawiam Paweł
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
U mnie też poczynione pierwsze szczepienia. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Na podkładkę poszła nasza stara papierówka ( nie ogarnęłam na czas kwestii podkładek więc tak próbnie) a w szpary poszły gałęzie pozyskane z nieużytków. Są 4 szczepienia - Spartan i Szara Reneta. No zobaczymy.
Na następny rok na pewno się lepiej do tego przygotuję i postaram się wyprodukować jakieś sadzonki na podkładki. Teraz to tak na wariata, ale bym się cieszyła z przyjęcia choć jednego bo te drzewa idą do ścięcia i szkoda odmian.

Na podkładkę poszła nasza stara papierówka ( nie ogarnęłam na czas kwestii podkładek więc tak próbnie) a w szpary poszły gałęzie pozyskane z nieużytków. Są 4 szczepienia - Spartan i Szara Reneta. No zobaczymy.
Na następny rok na pewno się lepiej do tego przygotuję i postaram się wyprodukować jakieś sadzonki na podkładki. Teraz to tak na wariata, ale bym się cieszyła z przyjęcia choć jednego bo te drzewa idą do ścięcia i szkoda odmian.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33