Sundaville (-, Dipladenia) - Cz. 1
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja tez zimowałam swoją po raz pierwszy - w bardzo trudnych warunkach - na budowie, trochę w zimnej piwnicy bez światła, później w jasnym, ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu, zapomniałam o niej nawet
ale jakoś przeżyła, straciła co prawda wszystkie listki ale odbiła ładnie - jak mi się uda to cyknę fotkę i wstawię
ciekawa jestem czy zakwitnie...

ciekawa jestem czy zakwitnie...
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agaxkub..........ja na jesieni strałam się ukorzenić 5(pięć) szczepek,przezyla tylko jedna.Nie wiem dlaczego.Rosnie zdrowo aż boje się zapeszyć bo chwalę sie nią każdemu
Jezeli chcesz ją zobaczyc zerknij na mój post z 15kwietnia.Obiecalam ęe jak zawitnie wyslę zdjecia.Awlasciwie to moge przeslac jeszcze raz

Pozdrawiam Teresa

Pozdrawiam Teresa

Mam obecnie 2 sundaville (białą i czerwoną) każda z nich po przywiezieniu ze sklepu do domu miała po 1 kwiatku, kwiatki przekwitły i teraz nic, cisza 
Roslinki tylko wypuszczają kolejne listki na długim pędzie, mają się "na moje oko" dobrze, nie widzę żadnych zmian chorobowych, do podlewania stosuje polecany nawóz PLANTON K, co więc jest nie tak ? kiedy będę miała dane cieszyć się choć 1 własnym kwiatkiem na tej roślince. dodam, że stoją na tarasie od strony płd-zach.

Roslinki tylko wypuszczają kolejne listki na długim pędzie, mają się "na moje oko" dobrze, nie widzę żadnych zmian chorobowych, do podlewania stosuje polecany nawóz PLANTON K, co więc jest nie tak ? kiedy będę miała dane cieszyć się choć 1 własnym kwiatkiem na tej roślince. dodam, że stoją na tarasie od strony płd-zach.
Tego na co za późno, tego szkoda...
Ja w zeszłym roku miałem trzy dipladenie na balkonie północno-zachodnim. Ładnie kwitły i rosły, a nawet zaczęły piąć się po barierce. Na zimę przeniosłem do piwnicy, tam (zgodnie z zaleceniem gdzieś tam wyczytanym) przyciąłem je i utrzymywałem w temperaturze ok. 8 stopni. I teraz mam mało efektowne suche badyle
Ale jak widzę z powyższych postów, nie tylko ja nie potrafiłem przezimować dipladenii 

to ja, Wojtek 

Małe sprostowanie, ja nie mam doświadczeń z zimowaniem tych kwiatów, gdyż są to zakupy tegoroczne (akupione obecnej wiosny), tylko dlaczego nie mają pączków kwiatowych, a tylko wciąż rzowijają się kolejne liście ? Czy to tak ma być ? a jak Wasze sundaville, kwitą już ?
Tego na co za późno, tego szkoda...
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Betix,moze twoja sundaville ma za mało słońca,moze ją za duzo podlewasz? Ja od 4 lat trzymam ja na balkonie południowym. Rosły zawsze pieknie i cudnie kwitły.Niestety ani raz nie udało mi sie przezimować
W tym roku znów kupiłam nowe
i wygladaja tak
tak wygladaly 2 miesiace temu
tak teraz
.
Badz dobrej mysli podlewaj tak jak dotąd tzn. do kazdego podlewania PLANTON.K,na pewno odwdzieczy sie kwiatami
Pozdrawiam Teresa Zapraszam
-------------------------------------------------------------------
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16

Badz dobrej mysli podlewaj tak jak dotąd tzn. do kazdego podlewania PLANTON.K,na pewno odwdzieczy sie kwiatami
Pozdrawiam Teresa Zapraszam
-------------------------------------------------------------------
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16