Sundaville (-, Dipladenia) - Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam! Z zainteresowanie przeczytałam wszystkie posty dotyczące Sundaville.
Zakupiłam roślinkę o czerwonych kwiatach.Na razie boję się ją wystawić na balkon, noce są jeszcze zimne.
Ciekawa jestem czy ona lubi zraszanie?
Czy jak kwitnie to mogę ją przesadzić? Ma trochę ciasną donicę.
Jagoda

:P
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie masz wyjścia, MUSISZ, bo ona już teraz będzie pewnie bez przerwy kwitła aż do późnej jesieni, a w za małej doniczce może Ci zmarnieć.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ja też kupiłam w ubiegłym roku sandavillę i przez lato pięknie kwitła, trzymałam ją na południowym parapecie, potem zaczęła wypuszczać nowe pędy i raptem uschła, ale teraz też mam zamiar kupić ponownie.Dzisiaj dostałam ofertę z Makro i są sadzonki jak będą przyzwoite to nabędę a co tam!
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I tutaj nikt nie zgląda :( .....a ja czekam na wiadomość jak potoczyly sie losy Waszych sundavilli.Moja niestety padła.Pozostalo mi jej dziecko które pieknie rośnie.Jak zakwitnie wyślę zdjecie.Trzymajcie kciuki.

Pozdrawiam ;:1
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

ja tez zimowałam swoją po raz pierwszy - w bardzo trudnych warunkach - na budowie, trochę w zimnej piwnicy bez światła, później w jasnym, ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu, zapomniałam o niej nawet :oops: ale jakoś przeżyła, straciła co prawda wszystkie listki ale odbiła ładnie - jak mi się uda to cyknę fotkę i wstawię :)
ciekawa jestem czy zakwitnie...
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

a moje dwie szczepki w wodzie
opadły im dolne listki ale reszta wygląda zdrowo
czekam cierpliwie

jakie są optymalne warunki dla ich ukorzeniania?
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agaxkub..........ja na jesieni strałam się ukorzenić 5(pięć) szczepek,przezyla tylko jedna.Nie wiem dlaczego.Rosnie zdrowo aż boje się zapeszyć bo chwalę sie nią każdemu :) Jezeli chcesz ją zobaczyc zerknij na mój post z 15kwietnia.Obiecalam ęe jak zawitnie wyslę zdjecia.Awlasciwie to moge przeslac jeszcze raz :)
Obrazek

Pozdrawiam Teresa Obrazek
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

paskuda z niej.....

czytałam że to się ukorzenia najlepiej wczesną wiosną
dziś chyba postawie ją na słonko
może w kuchni jej się nei podoba?

no i będe czekała mając nadzieje że i ja sie za jakiś czas pochwalę takim paskudztwem jak to twoje :lol:
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Post »

Mam obecnie 2 sundaville (białą i czerwoną) każda z nich po przywiezieniu ze sklepu do domu miała po 1 kwiatku, kwiatki przekwitły i teraz nic, cisza :(
Roslinki tylko wypuszczają kolejne listki na długim pędzie, mają się "na moje oko" dobrze, nie widzę żadnych zmian chorobowych, do podlewania stosuje polecany nawóz PLANTON K, co więc jest nie tak ? kiedy będę miała dane cieszyć się choć 1 własnym kwiatkiem na tej roślince. dodam, że stoją na tarasie od strony płd-zach.
Tego na co za późno, tego szkoda...
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p
Od: 12 kwie 2008, o 15:33

Post »

Ja w zeszłym roku miałem trzy dipladenie na balkonie północno-zachodnim. Ładnie kwitły i rosły, a nawet zaczęły piąć się po barierce. Na zimę przeniosłem do piwnicy, tam (zgodnie z zaleceniem gdzieś tam wyczytanym) przyciąłem je i utrzymywałem w temperaturze ok. 8 stopni. I teraz mam mało efektowne suche badyle :? Ale jak widzę z powyższych postów, nie tylko ja nie potrafiłem przezimować dipladenii :)
to ja, Wojtek :)
Betix75
50p
50p

Post »

Małe sprostowanie, ja nie mam doświadczeń z zimowaniem tych kwiatów, gdyż są to zakupy tegoroczne (akupione obecnej wiosny), tylko dlaczego nie mają pączków kwiatowych, a tylko wciąż rzowijają się kolejne liście ? Czy to tak ma być ? a jak Wasze sundaville, kwitą już ?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Żeby tworzyły pąki kwiatowe potrzebują potasu i fosforu, czyli Planton K, lub nawóz do pelargonii albo datur :-)
Żarłoczne są :-)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Jak postanowiłam tak zrobiłam i zakupiłam jedną, już była kwitnąca i kwitnie nadal ale trzymam ja na parapecie okiennym w domu.Myslęże w tym roku odważę się i wystawię ją na balkon.
Betix75
50p
50p

Post »

Ale ja, mimo, że do każdego podlewania dodaje wspomnianego nawozu "Planton K" to nie widzę, żadnych zawiązków pączków, wciąż tylko pojawiają się młode listki, a ja chciałabym kwiaty.... Co powinnam jeszcze zrobić, tylko nie piszcie, że ciewrpliwie czekać :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Betix,moze twoja sundaville ma za mało słońca,moze ją za duzo podlewasz? Ja od 4 lat trzymam ja na balkonie południowym. Rosły zawsze pieknie i cudnie kwitły.Niestety ani raz nie udało mi sie przezimować :cry: W tym roku znów kupiłam nowe :D i wygladaja tak
Obrazek tak wygladaly 2 miesiace temu
Obrazek tak teraz
Obrazek.

Badz dobrej mysli podlewaj tak jak dotąd tzn. do kazdego podlewania PLANTON.K,na pewno odwdzieczy sie kwiatami

Pozdrawiam Teresa Zapraszam
-------------------------------------------------------------------
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”