Wszystko o pomidorach cz. 17
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
witam
wczytałem się co nieco w wypowiedzi i napisze tak : ten rok to był pierwszy w ogóle raz gdy uprawiam pomidorki w 10m szklarence , posadziłem różne w rozmaitej ziemi jednej ze sklepu inne w "krecikowej" na grządkach podwyższonych szczerze niczym je nie nawożę no może raz suchym nawozem bydlęcym marketu . i o dziwo ROSNĄ i nawet maja owoce i przede wszystkim są "MOJEJ WŁASNEJ " produkcji i smaczne
wczytałem się co nieco w wypowiedzi i napisze tak : ten rok to był pierwszy w ogóle raz gdy uprawiam pomidorki w 10m szklarence , posadziłem różne w rozmaitej ziemi jednej ze sklepu inne w "krecikowej" na grządkach podwyższonych szczerze niczym je nie nawożę no może raz suchym nawozem bydlęcym marketu . i o dziwo ROSNĄ i nawet maja owoce i przede wszystkim są "MOJEJ WŁASNEJ " produkcji i smaczne
A ja mam wiedzę na temat nowych odmian pomidorów o których nie miałam do tej pory pojęcia.Mirek19 pisze:Niestety, pomidory z genem twardości, a mamy ich coraz więcej na rynku...nie powalają smakiem.
Tego typu pomidory nie leżą w kręgu moich zainteresowań ...
...
Teraz już tak łatwo nie dam się nabrać sprzedawcom.
Witam, mam problem z pomidorami. Kwiaty usychają i odpadają zanim się rozwiną. Poza tym takie objawy niezależnie od odmiany pomidora są podobne. Jaka może być przyczyna?
Dziękuję za pomoc.
Tutaj są wszystkie zdjęcia:
https://imgur.com/gallery/3GlEv91

Dziękuję za pomoc.
Tutaj są wszystkie zdjęcia:
https://imgur.com/gallery/3GlEv91

- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wirtual82
Sądząc po nicku to łatwo poruszasz się w "wirtualnym świecie".
Pewnie umiesz zmniejszać zdjęcia.
A one same nie wystarczą do udzielenia Ci odpowiedzi.
Wypadało by napisać, jaką drogę przeszły od początku do takiego stanu w jakim są.
Pozdrawiam Maria.
Sądząc po nicku to łatwo poruszasz się w "wirtualnym świecie".
Pewnie umiesz zmniejszać zdjęcia.
A one same nie wystarczą do udzielenia Ci odpowiedzi.
Wypadało by napisać, jaką drogę przeszły od początku do takiego stanu w jakim są.
Pozdrawiam Maria.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
Koniec lata. wracamy do kompa.
Na moich "kanapkach" ładnie pomidory się uchowały bez dodatkowego dokarmiania,
mam Perłę Małopolski i na smak i plenność oraz jakość nie mogę narzekać, zrobione jest już ponad 20 litrów przecieru na zimę, następne zbiory przerobi rodzina.
ps.
mimo że uprawiam tylko tę odmianę i zbierałem nasiona z uprawy w szklarni to miałem w tym roku 2 rośliny "obce",
były zapylone krzyżowo przez trzmiele?
ps. 2
nie widzę tu "twórcy " tej odmiany,
czy ktoś wie co z nim ???
Na moich "kanapkach" ładnie pomidory się uchowały bez dodatkowego dokarmiania,
mam Perłę Małopolski i na smak i plenność oraz jakość nie mogę narzekać, zrobione jest już ponad 20 litrów przecieru na zimę, następne zbiory przerobi rodzina.
ps.
mimo że uprawiam tylko tę odmianę i zbierałem nasiona z uprawy w szklarni to miałem w tym roku 2 rośliny "obce",
były zapylone krzyżowo przez trzmiele?
ps. 2
nie widzę tu "twórcy " tej odmiany,
czy ktoś wie co z nim ???
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
Moje pomidory nie maja lekko w tym roku. Rozsady przenawoziłam ,potem zimne noce zahamowały ich wzrost, gdy się już podniosły i kwitły jak szalone to nie wiązały owoców. Teraz kolejny problem
nie chcą dojrzewać w całości. Jedna trzecia pomidora jest zielona, reszta miękka i do zbioru. Czas wywiesić białą flagę 

- calka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
karolamba
Zasil potasem, zielone piętki to oznaka niedoboru tego pierwiastka.
Zasil potasem, zielone piętki to oznaka niedoboru tego pierwiastka.
Ewa
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Nie zawsze winny jest potas...

Nadmiar azotu, szczególnie jego formy amonowej (NH4 +) hamuje pobieranie potasu, również temperatura powietrza powyżej 32°C, powoduje, że
likopen (czerwony barwnik z rodziny karotenoidów) przestaje się wytwarzać.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 200p
Moje pomidory były przenawożone na etapie sadzonek, wsadzałam do foli z mocno poskręcanymi wierzchołkami i myślę,że to uszkodziło je na tyle,że nie pobierają potasu. 

- Mirek19
- 1000p
Niektóre odmiany pomidorów mają tendencję do tzw. "zielonej piętki"... 

Pozdrawiam, Mirek
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak jak Mirek wspomina; azot w tej formie może opóźniać dojrzewanie i potas może mieć utrudnione dotarcie.
Książkowym przykładem są moje pomidory w tym roku. Na wiosnę ziemia przekopana z dużą ilością darmowego kurzeńca, plus ziemia z kompostu ubiegłorocznego, który był wspomagany saletrą amonową, aby przyspieszyć rozkład koszonej trawy i uzupełnić straty azotu podczas jej rozkładu.
Efektem tego było czekanie, i czekanie na wybarwienia. Inne rośliny też to odczuły. Po prostu -lekka przesada z nadopiekuńczością.Potas i magnez był aplikowany dwukrotnie.
W dodatku, pomidory łatwiej padały ofiarą ZZ, pomógł Revus i poprawa pogody. Najgorzej znosi to Favoryt , rośnie w donicy co prawda, ale ma dach nad głową i zaciszne miejsce.Miał 12 owoców, z tego 3 dojrzały. Sadzony najwcześniej.
W przyszłym roku duża korekta ziemi. I przede wszystkim lekcja odrobiona.
Książkowym przykładem są moje pomidory w tym roku. Na wiosnę ziemia przekopana z dużą ilością darmowego kurzeńca, plus ziemia z kompostu ubiegłorocznego, który był wspomagany saletrą amonową, aby przyspieszyć rozkład koszonej trawy i uzupełnić straty azotu podczas jej rozkładu.
Efektem tego było czekanie, i czekanie na wybarwienia. Inne rośliny też to odczuły. Po prostu -lekka przesada z nadopiekuńczością.Potas i magnez był aplikowany dwukrotnie.
W dodatku, pomidory łatwiej padały ofiarą ZZ, pomógł Revus i poprawa pogody. Najgorzej znosi to Favoryt , rośnie w donicy co prawda, ale ma dach nad głową i zaciszne miejsce.Miał 12 owoców, z tego 3 dojrzały. Sadzony najwcześniej.
W przyszłym roku duża korekta ziemi. I przede wszystkim lekcja odrobiona.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
-
- 200p
Tylko że u mnie wszystkie mają tą tendencję
nawet te które w zeszłym roku sprawowały się super. Ja też przedobrzyłam w tym roku, w przyszłym już tego nie zrobię
U mnie nawozy pomogły tylko na zawiązywanie owoców, na dojrzewanie już niestety nie.

- Mirek19
- 1000p

Może to wina wysokich temperatur ?
Pozdrawiam, Mirek
-
- 200p
wysokie temperatury faktycznie były ale już od tygodnia już nie ma, może się coś poprawi. Jak na razie problem występuje nadal na wet na koktajlówkach.
- Tomatoes_Lord
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 maja 2020, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.