A u Henryka ,jak zwykle już kolorowo . Sesja zdjęciowa roślin Kol.Janusza pięknie pokazana ,myślę że niedługo sam zobaczę kolekcję Janusza D.na własne oczy ,a jak widać jest na co popatrzeć
Szybko ci kwitną te rebucjowate. U mnie dopiero na etapie małych bazi. Pewnie dlatego, że przesadzane i odbudowywały podziemie, bo w zeszłym roku wegetacja była co najmniej o cały miesiąc wcześniej.
Cuuudo , prawdziwy tygrys . Już miałam pytać, czy kwitną u Ciebie epi, bo u mnie na jednym maleństwie od Ciebie pąki są, ale się nie rozwijają i ciemno to widzę . Pogoda zwariowana.
Dziękuję.
Pąków różnej wielkości na epi u mnie dużo. Niestety rośliny te wiszą już na odkrytym balkonie przy temperaturach obecnie lekko minusowych nocą - i na pewno nie jest to dla nich dobre.
Jeśli wytrzymają - fotki kwiatów oczywiście pokażę.
Brak słońca i niskie temperatury niestety sprawiają, że nie zobaczyłem wielu kwiatów. Nie rozwinęły się i już nie rozwiną... Ale inne jakoś dają radę. To czas rebucjowatych i tych kolorów u mnie najwięcej.
Mediolobivia haagei var. orurensis HS 170
Mediolobivia haagei var. mudanensis WR 689
Mediolobivia pygmaea var. nova HJ 537
Mediolobivia pygmaea var. gracilispina FR 1118
Mediolobivia pygmaea var. nova RH 931
Rebutia senilis var. siepardaiana
Próbują kwitnąć sulkorebucje ale te akurat do otworzenia kwiatów potrzebują pełnego słonka:
Sulcorebutia tiraquensis var. longiseta G 083
Sulcorebutia albissima LH 1828/5
Jest za to sporo kwiatów na moich rebucjowych hybrydach - ale to już następnym razem.
Piękna "wiązanka" kwiatów na Rebutia senilis var. siepardaiana, jednak różnorodność kolorystyki na roślinach Mediolobivia, coś wspaniałego, wyjątkowej urody kwiaty .
Nie zobaczyłeś wielu kwiatów, ale zobaczyłeś! Ja ciągle czekam, aż mi się jakiś kwiatek otworzy, bo pąki są, ale pogody ani trochę
Twoje kaktusy oczywiście kwitną oszałamiająco