Działka ROD Moja radość na emeryturze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze

Post »

Danusiu kalie bo tak z polskiego miałam posadzone w tym roku w gruncie w ogrodzie, mój ogród jest nasłoneczniony i sobie radziły . W tym roku część cebul planuję wsadzić do dużej donicy i postawić na tarasie...mam wrażenie, ze słabo mi kwitły. Myślę że potrzebują zasilania dla kwitnących kwiatów a wgruncie jak podlewam to nawóz rozmydla się wkoło i stąd taka moja decyzja.
Moje kalie też już widzę, że kiełki puszczają ale uważam że to jeszcze za wcześnie żeby wsadzac do gruntu czy donicy.....wstrzymaj sie do marca.
Ja część wsadzę do gruntu a pewną ilość w jedną dużą donicę na taras i zobaczę czy będą obficiej kwitły.
Zyczę radości z działki i obfitych kwitnień i plonów.

:wit
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Wielkie dzięki za informację.Na razie się wstrzymam z sadzeniem.Moje dalie w piwnicy blokowej wypuściły długie ,cienkie pędy i tak myślę,
żeby je wyłamać bo i tak nic z nich nie będzie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

W piwnicy blokowej jest znacznie cieplej i dalie już Tobie ruszyły...trochę za wczesnie. Ja bym na twoim miejscu opatuliła je w gazety w karton i postawiła na balkonie bo takie wypedzopne to chyba nie będzie dla nich dobrze.
Ale takie to są uroki piwnic blokowych, zagladałam dzisiaj do swoich karp daliowych i nadal śpią głębokim snem.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu, czytam, że też już siejesz co nie co. ;:63
Ja się tak rozpędziłam, że jeśli wiosna nie przyjdzie wcześniej, to ja zginę w gąszczu swoich siewek. :;230 :;230
Kalle też kiedyś miałam w gruncie, a ponieważ mam guano gołębie, to nawozu im nie brakowało i bardzo obficie kwitły. ;:303 Niestety, nie wykopałam cebulek na czas i przepadły. ;:222 Więcej na razie nie kupowałam, stosuję płodozmian ;:306 , a ściślej mówiąc wymianę jednych roślin na inne, by nudno nie było. ;:306
Śliczną masz tę różową krzewuszkę. ;:138 A na widok bocianiego gniazda zamieszkanego przez parę bocianią, aż mi serce mocniej zabiło, :tan już myślałam, że u Ciebie wiosna. ;:108
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu dobrze mi radzisz.Zrobię jak piszesz i postawię karton z daliami na balkonie.Muszę tylko poszukać taki większy
karton.Co prawda nie mam takich pięknych dalii,ale szkoda zmarnować.Calle też myślę posadzić do gruntu
i doniczek.Moje calle chyba będą żółte.Zobaczymy co mi wyrośnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko dziś faktycznie jak wiosna.Słońce pięknie świeci wróble ćwierkają tylko bocianów brak ;:306 Musiałam,żaluzję zaciągnąć bo szczawik "zemdlał".
Wysiewam co nie co.Wysiałam trochę nasion tego pierwiosnka omszonego teraz,a resztę w kwietniu na razsadniku (tak pisze na torebce).Tych nasion od (Leg.) jak na lekarstwo,ale ceny uważam wygórowane.
Ja się nie martwię o rozsady byle rosły.Jak Ci pisałam kupię te pudła i postawię na balkonie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

danuta z pisze: Obrazek
Danusiu, czy ta piękność to jakiś ciemiernik? Cudo! ;:138 ;:138
Wiosenne kępki kwiatowe bardzo ozdobne! ;:215
Masz rację co do cen nasion. ;:108 Na szczęście ja w tym roku kupiłam wyłącznie nasiona maciejki i starca mrozy, pozostałe miałam a to z zebranych na działce, a to takie, których w minionych latach nie siałam ze względu na niedostatek miejsca na działce. Teraz dostały szansę, byleby tylko dały z siebie wszystko. ;:303
Podreptałam dzisiaj na działkę i wyobraź sobie, że wiosna pcha się drzwiami i oknami, :tan a w perspektywie jeszcze ma u nas przymrozić. ;:222 Oby tylko niezbyt mocno. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko.Miło,że mnie odwiedziłaś.Tak to ciemiernik.Nawet rosły koło niego siewki,tylko jakoś powoli rosną,może powinnam była posadzić
osobno?Ciekawe też czy miały by taki sam kolor? Ten ciemiernik rośnie na słońcu i tak kwitnie.
Ta różowa krzewuszka o której pisałaś rośnie w donicy już kilka lat.Teraz jej nie ruszam,nie przecinam donicy bo korzenie mogą zostać na
wierzchu.

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, u mnie wszystkie ciemierniki mają za dużo słońca. ;:108 Sadziłam je w półcieniu, a właściwie w miejscu, w którym przeważały chwile zacienione, ale z czasem drzewa musiały zostać usunięte i cienia jest mało. Wprawdzie posadziłam obok krzewuszki, dwie już ładnie się rozrosły, ale cienia zbyt wiele nie dają. ;:131 Mimo wszystko ciemierniki jakoś się trzymają, a biały w ogóle nic sobie z tego nie robi i każdego roku bardzo ładnie kwitnie i sieje się na potęgę. Gdybyś nie miała białego, to tylko napisz. Siewki ciemierników nie przyrastają w ekspresowym tempie, więc spokojnie czekaj na swoje, ale gdybyś mogła się podzielić tymi ciemnymi, to ja na to jak na lato. :tan
Pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć!
Lucynko u mnie ten ciemny jest na słońcu tylko obok rośnie różowa piwonia.
Oczywiście dam Ci sadzonki tylko pozapisuj sobie,żeby pamiętać.
Białego ciemiernika mam i też cienia za bardzo nie ma.Siać też się nie nasiewa.
Dziś u nas marnie z pogodą,wieje i pada.
A takie nasiona kupiłam.Lipka wschodzi ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Danusiu! ;:196
Za oknami dudni wietrzysko ;:222 , na niebie chmury na zmianę ze słońcem, więc siedzę w domku i tylko po zakupy spożywcze wychynęłam z dziury. ;:306
Dzięki za gotowość podzielenia się swoimi roślinkami. ;:180 Zapisałam, bo z pamięcią u mnie bywa w kratkę. ;:7
Podziwiam Twoją kolekcję różyczek ;:138 ;:138 i coraz bardziej cieszę się, :tan że mogę zaglądać do Twojego wątku, bo naprawdę masz piękne roślinki do pokazania. ;:433
Miłego dnia. ;:196

Ps. Gratuluję wschodów lipki. ;:63 ;:63 ;:63 Trzymam kciuki za powodzenie w jej uprawie. ;:333 To śliczna roślinka, pamiętam ją jeszcze z pokoju mojej babuni. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO! Dobrze,że zapisałaś,bo szczególnie moja pamięć jest zawodna.
Pogoda nas nie rozpieszcza.U nas w nocy musiał być mróz.Samochody białe.Dziś mamy niebo zaciągnięte,ale jest lepiej niż wczoraj.
Widzę,że pogodę miałyśmy taką samą.

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

U mnie powrót zimy. Rano polatywał śnieg, teraz wieje lodowaty wiatr, a temperatura -4.
Na działce okryłam dzisiaj kwitnące rośliny. Na jutro prognozy zapowiadają nawet w dzień temperatury na minusie. A było już tak wiosennie i cieplutko.
Nie pochwaliłam jeszcze Twoich róż, są przepiękne.
Teraz pewnie wysiewasz zakupione nasiona. Oj będzie się działo...
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki,że mnie odwiedziłaś.
Mam wysiane lobelie i szałwie .Rosną sobie w tej chwili w szklarence.
Wzeszła też lipka pokojowa.Wysiane pierwiosnki.Jedne mrożą się w lodówce bo wtedy było ciepło,a dziś w nocy wyskoczył mróz.
Po przesadzeniu zakwitły mi dwa grudniki po jednym kwiatku :heja
Wczoraj odwiedziłam sklep ogrodniczy i od razu po wejściu dostałam oczopląsu.Nie wiedziałam na co mam patrzeć.Lilie,irysy,ciemiernik,piwonie,mieczyki,funkie,trawy,cyklameny i jeszcze inne piękności.Nie mogłam oderwać się od półek.
Kupiłam irysa,cyklamen i jedną dalię ,to tak na razie. ;:124 Mam chęć na dalie,ale może gdzieś będą tańsze,chociaż nie wiem czy to drogo4,90.?
Dziś otrzymałam regulamin ROD i zaproszenie na zebranie.Na odwrocie napisano 0,80 za 1 ar.Rozbój w biały dzień.W tamtym roku było 0,60
a w tym już 0,80.Czy u Was tak samo?
Wczoraj u nas sypał śnieg,a dziś biało i mrożny wiaterek sobie powiewa.
Róże jak przypomnę pryskam mlekiem z biohumusem lub nie.Chyba im na to jak na lato? :;230 ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”