Dąb Turnera (Quercus x Turneri) pseudo turneri

Drzewa ozdobne
reichel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 mar 2019, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dąb Turnera (Quercus x Turneri) pseudo turneri

Post »

@Ros
takie uszkodzenia to niestety przy młodych roślinach częsta sprawa. Coraz częściej to właśnie najgorszy moment - szybka zmiana temperatury (roślina wygląda niby OK, ale ładne liście to często oznaka niemal całkowitego uszkodzenia). Nie ma się co poddawać, ja celowo kopczykuje młode dęby. One świetnie w większości odradzają się z szyjki korzeniowej. Czasami po kilku latach takiego byle jakiego wzrostu roślina postanawia wystrzelić w górę. Ważna aby zadecydować czy da radę odbić. Zdarzyło się przy słabiej rosnących roślinach, że było widać młode pędy z szyjki korzeniowej ale potem obumarły. Albo było to spowodowane - niestety coraz częstszymi -- suszami wiosennymi albo przemarzła cała bryła korzeniowa i bło to ostatnie tchnienie/próba ... (ale w szklarni mogło by się udać pod kontrolą doprowadzić do życia taką roślinę zapewne). Też nie należy "przepędzić" rośliny, lepiej niech rośnie wolno i szybciej drewnieje.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

U mnie ta 'maya' rośnie w półcieniu, ale ranem przez chwilę pada na nią słońce, to pewnie doprowadziło do pęknięcia, bielenie pnia jak u drzew owocowych prawdopodobnie by mogło temu zapobiec. Drugi okaz w zupełnym cieniu jest bez spękań, ale tam i miejsce cieplejsze. Ostrolistne i turneri rosną na bardziej słonecznych stanowiskach i koło południa trochę słońca na nie pada.. No cóż zobaczymy jak to dalej z nimi będzie - obecnie zauważyłem, że na jednym z ostrolistnych część liści usycha. Drugi jest na razie cały zielony, za jakiś czas umieszczę go w mini szklarence. Poddawać się nie będę :) temat dębów wciągnął mnie dosyć mocno i pojawiło się kilka różnych pomysłów. Obecnie trenuję rozmnażanie dębów: odkłady powietrzne z zeszłego roku nie wytworzyły korzeni, w tym roku próbuję szczepień, a później spróbuję odkładów zwykłych płaskich.
Odnośnie turneri z Wrocławia, tej zimy mogło tam być dosyć mroźno, w Opolu było - 18 stopni, to i tam mogło być podobnie, a słaby przyrost można wytłumaczyć ubiegłoroczną silną suszą.
Roman
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden z dębów ostrolistnych, turneri i 'maya' po zimie musiały być przycięte przy ziemi. Ostrolistny i 'maya' odbiły, turneri niestety nie. Drugi ostrolistny stracił kilka odnóg, ale jeden pęd sie ostał, jednakże rośnie słabo. Korkowy także coś tam odbija, ale bardzo słabo i rokowania są takie sobie. Myrsinifolia, który przetrwał mrozy -14 stopni w stanie bezlistnym po przeniesieniu do mieszkania wypuścił zielone listki, jednakże chyba zbyt długo trzymałem go w mieszkaniu i po kilku miesiącach uschnął z powodu zbyt dużej przerwy miedzy podlewaniami. Dęby wodne (nigra) trzymają się dobrze.
Roman
duszek82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 paź 2024, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć, jestem nowy na forum. Od kilku dni zainteresowałem się tematyką dębów zimozielonych i ich szansy na przetrwanie w naszym klimacie. Mieszkam we Wrocławiu (w dość gęstej zabudowie) i zastanawiam się czy jest sens ryzykować i zainwestować w zakupy takich roślin. Druga kwestia gdzie w kraju można nabyć takie dęby, możecie coś doradzić?? Klika odmian o których już pisano na forum znalazłem w pewnej szkółce w okolicach Gogolina i nawet mają sprzedaż internetową. Dęb Turnera też znalazłem w Polsce na Bielanach Wrocławskich w astronomicznej cenie od 1100 do 1500 pln za drzewko, ale udało mi się znaleźć tą odmianę także na ebay i w szkółce we Francji za jakieś 100 EUR. Taniej ale jeżeli ryzyko że nie przeżyje jest duże to szkoda pieniędzy. Widziałem wpisy i zdjęcia użytkowników ze stycznia / lutego 2024, czy teraz już po sezonie możecie pochwalić się (także zdjęciami) co faktycznie przeżyło. pozdrawiam
reichel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Akurat Wrocław jest wyjątkowy jeśli chodzi o dęby, miasto bardzo dużo ich posadziło na skwerach i w parkach (pisałem o tym na baza drzew na FB -zdjęcia). W parku szczytnickim posadzono nawet zimozielone (turnera,myrsinaefolia ) Jeden okaz myrsinaefolia nawet kwitł w tym roku i miał zawiązki owoców ale był osłonięty. Chyba zachęcone tym miasto posadziło kolejne ale widać było na nich uszkodzenia mrozowe (popękana kora w okolicy szyjki).

Z zimozielonymi jest różnie są takie, które lepiej rosną w cieniu bo nie lubią suchego klimatu (a ten bywa we Wrocławiu) i zalicza się do nich właśnie myrsinaefolia. Niestety zależy to też od gleby, ciężkie gleby są dobre dla niektórych gatunków z sekcji białych. Ale np czerwone mają się dobrze na piaszczystych i kwaśnych. W mieście mam okaz quercus affinis, który w tym roku załapał już 3m.

Co do dostępności no cóż jest coraz trudniej bo nikomu nie chce się sprowadzać nasion bo drogo bo papierologia UE. dziwne, że nawet z europy ciężko a też mamy kilka roślin i na pewno mniej inwazyjne niż rubra. Duże drzewa najczęściej są sprzedawane w małych kontenerkach, sugeruję przeszkółkować z rok czy nawet dwa aby rozbudowały system korzeniowy. Zawsze pytanie czy 100EUR to dużo ... kiedyś kosmos dziś zakupy ... patrząc po cenach szkółek powoli polskie zaczynają być droższe niż niemieckie, francuskie ... szczególnie jeśli chodzi o coś innego.
duszek82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hej reichel,

Już odnalazłem i FB i twoją stronkę z bazą drzew, imponujące :) wielki szacunek :)
Myślę że sam zostanę uważnym obserwatorem i dodam kilka pozycji z Wrocławia.

Jak mi spadnie z nieba jakieś 800 EUR to może kupię te odmiany dębów jak poniżej dla przetestowania :) a na razie na próbę kupiłem dąb nigra za 70 PLN.

1. QUERCUS X turneri ‘Pseudoturneri’
https://www.vallonchene.fr/en/product/q ... doturneri/

2. QUERCUS x hispanica ‘Waasland Select’
https://www.vallonchene.fr/en/product/q ... nd-select/

Jeszcze raz pozdrawiam
martin79
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 17:25

Post »

Ale dlaczego od razu z takiego wysokiego C. Zaraz pod Wrocławiem turneri kupisz za 1100 złotych. Na pewnym portalu aukcyjnym dostaniesz rhysophylla maya za 130 zł z przesyłką. No i jeszcze są nasi bracia Czesi. Od Ciebie to niedaleko. Znalazłem w tym roku x hispanica Ambrosiana w przeliczeniu na nasze 170 zł. Tylko że nie wysyłają do Polski. A dla mnie to trochę za daleko.
To i owo opuncjowo Marcina
duszek82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Hej martin79

Jestem finansistą a mylą mi się waluty, miało być 800 PLN za 2 drzewka, czyli koło 90 EUR za 1szt. A możesz podesłać namiar na szkółkę w Czechach?
Pozdrawiam
reichel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Na ebay nawet taniej, są też polskie szkółki ale wymagają cierpliwości ...

Co do nigra on jest pół zimozielony. Powoli zaczyna u nas rosnąć jak chwast. Ciekawe czy zmieniający się klimat spowoduje, że inwazyjny rubra przestanie nim być (będzie dla niego za ciepło).

Strona echhh nie mam na nią czasu a warto by odnowić (bo się technologie za szybko zmieniają).
martin79
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 17:25

Post »

https://www.rajflory.cz/dub-spanelsky-a ... hispanica/
Tu masz link do strony czeskiej szkółki
To i owo opuncjowo Marcina
reichel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jeszcze ostatnio dostałem info o https://eshop.tropik.cz

Ebay scholl tu Maya, konieczko w polsce

Jest generalnie smutne że te rośliny pochodzą w zasadzie od dwóch może trzech dostawców nasion z USA i nie stety nie zawsze jest pewność co do gatunku. Natomiast meksykańskie to głównie z francuskich/brytyjskich arboretów I najczęściej to mieszance. A wśród właśnie meksykańskich widzę największy potencjał. Jest jeden człowiek, który skutecznie szczepi i czasami można dostać te rośliny w innych szkółkach (widać to po asortymencie). Chiny che che ... Jeszcze czasami inne rejony Azji.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tych u mnie, dwa ostrolistne niestety nie przeżyły. Jeden nawet zakwitł, ale nie zauważylem, że w wyniku spękania szyjki korzeniowej nie było połączenia miedzy korzeniem, a częścią zieloną- w rezultacie korzenie z braku substancji odżywczych obumarły i całość rośliny również. Można było ściąć go wiosną przy ziemi jak radził Reichel, wtedy byłaby szansa na jakies odbicie. Drugi (odmiana Matteini) był scięty do żywego drewna i odbijal, ale potem zamarł, być może z powodu suszy. Został po nim odrost z korzenia/ z podkładki, ale to już jakiś inny zwykły ostrolistny, i wspominane wyżej siewki.
Obrazek
Obrazek

Dąb Turnera także nie przeżył, podkładka odbiła, podkładką okazał się dąb szypulkowy. Zmarznięty dąb Maya, odbił przy ziemi.
Obrazek
Dąb rotundifolia rośnie, ale słabo rośnie, mimo, że już trzyletni.
Obrazek
Dąb korkowy rósł do września, potem usechł, być może został zadeptany, albo psy lub dziki go wykończyły moczem. Dęby nigra rosną dobrze, ale jeden częściowo się przebarwił na jesień i część liści może zrzucić (być może wina suszy). Na zdjęciu poniżej forma o wąskich liściach, która przy pierwszym przyroście ma liście całobrzegie, drugi letni przyrost jest klapowany lub cześciowo klapowany. W tym roku zrobiłem eksperyment i mocno przyspieszyłem wegetację i roślina wydała cztery przyrosty w ciągu sezonu, ale poza wiosennym, każde kolejne liście były częściowo klapowane. Tu duża prośba do kolegów, jeśli ktoś widział lub znajdzie taki nigra o liściach wąskich nieklapowanych, o przyroscie letnim również nie klapowanym, bardzo proszę o informacje.
Liście przyrost wiosenny:
Obrazek
liście przyrost letni
Obrazek
Roman
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowe nabytki:
Quercus douglasii z Gogolina na razie słabo rośnie
Obrazek
Quercus phillyreoides z Gogolina
Obrazek
Dąb meksykański z nasion niemieckich (nasiona niemieckie z ebay bardzo słabe, nie polecam zakupu)
Obrazek
Szczepienia dębów mi nie wyszły, być może za słabo podpędzone podkladki, ale inna metoda przyniosła wyniki, udało sie rozmnożyć wegetatywnie dęby nigra i dąb Maya
Obrazek
Obrazek
Roman
reichel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Quercus douglasii i ta sekcja ogólnie ma specyficzne warunki siedliskowe. Ja na razie próbuje przygotować dla nich stanowisko. Niestety u mnie zbyt piaszczysto. On się może udawać na ciepłych siedliskach jak dla winorośli. Podobnie z gleba nie koniecznie kwaśna.

Nigra ... każdy inny ale uwaga on typowych liści dostaje po 10-20 latach. Niestety zmienność duża a i miesza się dobrze. Ja mam jakieś mieszance z tej sekcji właśnie o liściach w stylu phellos ale polzimozielone. Pytanie na czym bardziej zależy (bo phellos u mnie rośnie jak rubra w ostatnich latach).

Spodziewam się że ten sprzedawca to 'guru' no cóż niestety nie ma lepszej drogi chyba z Meksyku łatwiej narkotyki ściągnąć niż żołędzie (teoretycznie starczyło by znaleźć kogoś kto wystawi certyfikat ale jak widać po Europie wszystko leci podziemiem, durne przepisy - one realnie niewiele wnoszą a infrastruktura do obsługi słaba - poczta polska, duży plus dla wiorin za pomoc, bo na Islandię nie trzeba ich mieć ...)
reichel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Mniej wcięte liście
Obrazek

Obrazek

bardziej wcięte (ale specyficznie)

oba co roku mają inny trochę kształt !! jeszcze nie sa w pełni, najbliżej ten z pierwszych zdjęć całkiem inne niż za młodu

Obrazek

https://i.postimg.cc/d08GkdbS/20231112- ... -nigra.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”