Moje małe królestwo
Witaj Emilu!
Masz przepiękne rośliny.Czy mógłbyś podać nazwę skalniaków na zdjęciu 4 i 5 z pierwszej strony.Czy wysiałeś je z nasion ,czy były to sadzonki?
Masz przepiękne rośliny.Czy mógłbyś podać nazwę skalniaków na zdjęciu 4 i 5 z pierwszej strony.Czy wysiałeś je z nasion ,czy były to sadzonki?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu
steresa
steresa
Dziękuje za odwiedziny !!!
W ogrodzie jeszcze tyle pracy, a zaczyna pomalutku brakować czasu
Ta drobna roślinka o niebieskich kwiatach to Synthyris reniformis ( nie jestem pewny czy ma swoją nazwę w języku polskim ... ), a ostatnie zdjęcie przedstawia Sanguinaria canadensis o podziemnych kłączach z czerwonym sokiem przypominającym krew - stąd łacińska nazwa oznaczająca 'krwawiący korzeń' i jej polski odpowiednik - 'krwawnica'. Nornice tej zimy postarały się żeby została jedynaczką
Pozdrawiam ciepło!!!
Emil
W ogrodzie jeszcze tyle pracy, a zaczyna pomalutku brakować czasu

Ta drobna roślinka o niebieskich kwiatach to Synthyris reniformis ( nie jestem pewny czy ma swoją nazwę w języku polskim ... ), a ostatnie zdjęcie przedstawia Sanguinaria canadensis o podziemnych kłączach z czerwonym sokiem przypominającym krew - stąd łacińska nazwa oznaczająca 'krwawiący korzeń' i jej polski odpowiednik - 'krwawnica'. Nornice tej zimy postarały się żeby została jedynaczką

Pozdrawiam ciepło!!!
Emil
Witam serdecznie!steresa pisze: Czy mógłbyś podać nazwę skalniaków na zdjęciu 4 i 5 z pierwszej strony.Czy wysiałeś je z nasion ,czy były to sadzonki?
Jeśli sie nie myle to chodzi Ci o lewizje. Te na zdjęciach pochodzą z sadzonek pobranych z moich pierwszych roślin. Przez ostatnie 3 lata wysiewałem je, a siewki które wyrosły z nasion miały zupełnie inne kolory i odcienie niż rośliny mateczne. Teraz lewizje można bez większego problemu kupić już prawie w każdym większym centrum ogrodniczym oraz na kiermaszach roślin, a ich ceny są na każdą kieszeń

Pozdrawiam!!!
-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12
-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znów jestem w twoim ogródku i podziwiam.
Jaka szkoda, że u mnie nie ma miejsca na prawdziwy skalniak.
Emilku dzięki za paczuszkę - jak ja się cieszę..... :P :P :P
Wsadziłam roślinki na razie do doniczek, żeby się przyjęły a dopiero potem pójdą do ziemi. Teraz zajęły miejsce w szklarni i już się aklimatyzują. Wielkie, wielkie dzięki

Jaka szkoda, że u mnie nie ma miejsca na prawdziwy skalniak.

Wsadziłam roślinki na razie do doniczek, żeby się przyjęły a dopiero potem pójdą do ziemi. Teraz zajęły miejsce w szklarni i już się aklimatyzują. Wielkie, wielkie dzięki

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Haniu, to zdjęcie nie wyświetla się na moim komputerze (sprzet przedpotopowy, a chodzi jak czołg ...) Pantofelnika kupiłem jako małą sadzonkę, potem przez jakiś czas kwitły mi rośliny z samosiewów, właśnie z tej jednej roślinki
Na fotosiku zamieszczam zdjęcia w oryginalnym rozmiarze a potem zmniejszam do 960 x 1280.
Grażynko, cieszę się bardzo, że roślinki do Ciebie dotarły, bo z pocztą nigdy do końca nie wiadomo ...
Życzę Ci żeby szybko i zdrowo rosły !!!
Pozdrawiam serdecznie !
Emil

Grażynko, cieszę się bardzo, że roślinki do Ciebie dotarły, bo z pocztą nigdy do końca nie wiadomo ...

Życzę Ci żeby szybko i zdrowo rosły !!!
Pozdrawiam serdecznie !
Emil
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne - niektóre z nich też mam. Są bardzo wdzięczne i cieszą oczy. Oby kwitły jak najdłużej.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki