Poczekałabym dwa tygodnie na polepszenie pogody, uważam że jest za zimno.
Też mam poziomki, tylko starsze i na razie nie ruszam nic ale u nas na podkarpaciu jeszcza zima, jeszcze na nartach można posmigać
No właśnie!
Mieszkam na samej północy, do morza w linii prostej może 30 km. Mrozy zdarzają się jeszcze w nocy, w ciągu dnia temp. na plusie. Jak przycięłam ten jeden krzaczek, to akurat nocą był mróz ( wydaje się, że młodym listkom to nie zaszkodziło).
Chyba jednak resztę krzaczków przytnę na początku kwietnia i wtedy nawiozę...
Wielkie dzięki za odzew!
No właśnie te nieliczne chwile jak wyjdzie słoneczko zachęcają do grzebania w ziemi .
Jednak jeśli by się okazało, że trzeba to zrobić teraz, to coż, jak mus to mus.
W takim razie, czy na jesieni trzeba ściąć wszystkie liście ?!? Jak powinna zimować poziomka?
Uprawa poziomki jest taka jak truskawki ale truskawce liście ścina sie po owocowaniu,
a poziomka owocuje przecież długo, do przymrozków.
Swoim nie ścinam liści na zimę.
Przeczytaj cały wątek od początku, od pierwszej strony, na pewno znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości
Po drugie - zmień swoją stopkę na zgodną z regulaminem. Dostałaś już kilka takich próśb, a nadal masz w niej jakieś skaczące czapeczki Jeszcze trochę, a będzie ostrzeżenie
Zaufane szkółki? Najprościej wysiać nasionka i wyhodować swoje własne poziomki
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
A jeszcze prościej jest przyjrzeć się sąsiednim dzialkom i poprosić o trochę sadzonek
U mnie rozmnażały się jak króliki
Musiałam sporo usunąć bo rozrastały się w ciągu jednego sezonu większając swój zasięg dwukrotnie.
Przy okazji koleżankę obdarowałam
20 marca zasadziłam nasiona poziomki gigant wieloowocowej.Na ulotce napisane było że owocuje po 4 miesiącach od wysadzenia aż do października. Nasiona hodowane na początku w domu,teraz cały czas na dworze tylko na noc zabieram do pomieszczenia.Niestety sadzonki bardzo wolno rosną mają trzy listki wielkości 3-5mm,są nawożone specjalnym preparatem dla poziomek i truskawek w granulkach,niektóre poziomki mają także 5 listków ale przyrost także jest mierny.Jak można przyspieszyć wegetację i przyrost.
Poczytaj cały ten wątek od pierwszej strony, dowiesz się co i jak
Od razu jednak powiem, że natury nie przeskoczysz
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Może określenie "gigant" odnosi się do wielkości krzaka ...
bo poziomki to poziomki... chyba nie mogą być wielkie a cóż dopiero gigantyczne...
Moje zapewne to drobnica poziomkowa
ale za to pyszne