Klon palmowy 'Atropurpureum' zmiany na liściach,zasychanie,zamieranie roslin

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Hmm, strasznie nie lubię poruszać tego tematu. Niestety, nie wróży to za dobrze. Te czekające pąki teraz już nie powinny wybić, bo to już bardziej jesień jest. Generalnie w prosty sposób będzie można ocenić na wiosnę co z nim dalej. otóż tak jak na drugim zdjęciu kora jest jeszcze powiedzmy gładka. Chore na werticillium pędy będą miały pomarszczoną skórkę. Dobrze to będzie widać właśnie na końcach młodych przyrostów. Na starszych, grubszych gałązkach już się tego nie da zaobserwować. Jeżeli takie pędy są pomarszczone, to mimo, że pąki będą wybijać, niestety ale uschną, zanim się w pełni rozwiną. Takie pomarszczenie wystąpi już zimą.

co do podłoża, klony nie muszą mieć tak kwaśnego, jak np różaneczniki. Zalecane jest, by miały glebę lekko kwaśną. Czyli wystarczy im sypnąć kory i to powinno wystarczyć w kwestii pH (oczywiście bardzo uogólniam, ale to nie jest najważniejsza kwestia). Tu należy jedynie pamiętać, by ich nie ściółkować np żwirem, czy innym materiałem, który może odkwaszająco działać. Z kwasowością też nie należy przesadzać, bo to akurat sprzyja rozwojowi grzybów.

Co do obiecanych zdjęć:
przekrój poprzeczny przez pień, drzewo miało już 3 metry. Zwykły zielony klon palmowy, widać pozatykane wiązki przewodzące. Transport wody jest niemożliwy przez taką blokadę i to jest powód więdnięcia:

To jet to samo drzewo, jak widać mocno wybiło spod cięcia. Na razie nie widać żadnych objawów, liście są bardzo mocne i zdrowe. Niektóre są naprawdę ogromne. Niestety, mimo wszystko jest on do usunięcia :cry: :
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Liczę na Waszą pomoc bo dziś zauważyłam białe plamy na liściach .
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wygląda na chorobę grzybową - mączniaka (mączniak prawdziwy). Nie jest to jednak powód do paniki, można to zaleczyć. Topsin powinien być dobry. porażone liście zgrabić i spalić.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

Kurcze a ja mam tylko decis czy nim nie można psiknąć?
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Decis jest na szkodniki. Tu potrzebny jest jakiś fungicyd. Nie musi być to konkretnie topsin, może być inny środek grzybobójczy np dithane, czy amistar.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dodam jeszcze tylko, że u mnie też w tym roku to wystąpiło, szczególnie silnie na klonie jesionolistnym, troche mniej na jaworze i zwyczajnym (royal red). Nigdy wcześniej nie stosowałem chemicznych środków, ale w tym roku to już zostałem zmuszony. To co się działo, to ręce opadają :(
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

No wielkie dzięki -jutro zrobię psiuk psiuk :wink:
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Klon palmowy czerwony

Post »

Mój wyglądał podobnie ja na tej fotce ( fotka forumowicza) swojemu choremu nie zrobiłam:(
Obrazek

przed śnieżyca zauważyłam ze opuszczają się młode ładne listki. Niestety nie wiem jak wygląda na dzień dzisiejszy ponieważ nie wychodziłam do ogrodu , ale jak tylko się ociepli to sprawdzę :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
gaclaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2009, o 21:58
Kontakt:

Post »

Witam:) mam od 3 sezonów Klon Palmowy ( Acer palmatum ) . Gorącym latem jaki i zimą zraszam 2-3 razy dziennie. Nie miałem z nim żadnych problemów do tej pory gdy liście lekko usychają i wyglądają jak by coś je podgryzło . Hoduje klona w domu .
Obrazek

Obrazek

PROSZĘ O POMOC :(
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Klon Palmowy - problem z liśćmi

Post »

Możliwe że był na nim jakiś szkodnik np. małe zielone gąsienniczki, ogólnie nie jest to roślina domowa i raczej trudno będzie Ci go w domu utrzymać. :wink:
Awatar użytkownika
gaclaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Raczej nie było żadnych małych gąsieniczek na nich , bym wcześniej zauważył . Podejrzewam ,że to może jakiś grzyb albo brakuje drzewku czegoś ... tylko nie wiem czego i co robić.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Jak rozumieć: "hoduję klona w domu"" ? Cały czas jest w domu (mieszkaniu, pokoju) ? Gdzie przebywa wiosną i latem a gdzie zimą ? Pytam dlatego, że to nie jest przecież roślina domowa a może pomóc przy określeniu problemu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
gaclaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Nie przenoszę jej nigdy. Stoi w jednym miejscu ( w pokoju )przez 3 lata . Mam bardzo duże okna i nie ma problemów z światłem słonecznym. Również jest z dala od grzejnika. Nie wioem nie wiem co mu jest :(
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

No więc właśnie. Klon palmowy nie jest (typową) rośliną domową. I w związku z tym, jako typowe drzewo powinien "zakosztować" i "przeżyć" trochę bezpośredniego słońca, ale także i deszczu i odrobinę wiatru. Powinien stać wiosną, latem i jesienią - na dworze !
Miałem kilka klonów: palmowych, zwykłe i srebrzysty ze sadzonki. Miałem także błotnego z nasiona. Wszystkie te klony mimo starannej opieki - chociaż stały na balkonie - po ok. 2-3 latach marniały i ginęły (zwykłe wysadzałem na trawnik przed blokiem).
Jestem prawie przekonany, że niestety wdała się choroba grzybowa - trudno powiedzieć z jakim skutkiem. Co o tym sądzisz Przemo ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
X-4-1
---
Od: 15 sie 2009, o 12:57

Post »

Klony palmowe często cierpią na chorobę fizjologiczną związana z brakiem potasu. Latem często zamierają im liście na młodych pędach i opadają. Dlatego warto do nawożenia stosować nawozy dla roślin kwitnących z większą zawartością potasu lub nawozy organiczne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”