Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Prymule
E tam, jakoś strasznie delikatne to nie są. U mnie co roku stoją między oknami (między zewnętrznym i wewnętrznym oknem) gdzie czasem spada poniżej zera. Bywa, że im zwarzy listki i kwiatki, ale zaraz wypuszczają nowe. A wiosną siup do ogródka. To po prostu kwiatki ogródkowe, z klimatu gdzie jest zima. Tak samo jak krokusy w doniczce... posawisz w ciepłym pokoju to długo się nie pocieszysz. Ale na balkonie jak najbardziej.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Prymule lepiej zniosą nawet niewielki mróz niż domowe ciepełko.Jednak takim z upraw szklarniowych zdecydowanie szkodzą chłodne wiatry.Czasem widzę takie umęczone gdzieś przed kwiaciarnią nawet w marcu gdy nie ma już większych mrozów ,ale smaga zimny wiatr.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
A jak i kiedy się je dzieli? Słyszałam, że z wiekiem, jak robią sie duże kępy, to kwitną coraz mniej i trzeba wykopać i podzielić. Ale się boję, bo nie wiem jak (przerwać? przeciąć? a co z korzeniami? zostaną przy wszystkich częściach czy nie?), ani o jakiej porze (zaraz po kwitnieniu, czy dopiero w sierpniu? ale w sierpniu marnieją...). Proszę o radę doświadczonych forumowiczów, którzy zechcą mi pomóc 

Pozdrawiam, Ilona
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie ma złotego środka. Na pierwiosnki wyniosłe lub bezłodygowe zwłaszcza dużych kęp najlepsza pora na dzielenie to jak pojawią się młode listki lub po kwitnieniu. Czasami można dzielić jak kwitną ale należy przyciąć wszystkie kwiaty. Przy dzieleniu zawsze coś odpadnie.
jarek
jarek
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Nie bój się , jak wykopiesz to tylko trochę pomożesz porozłazić się osobnym, ściśniętym roślinkom.
Ani jedno ani drugie.Trzeba lekko otrząsnąć z ziemi, chwycić za rozetki w ich dolnej części i delikatnie pociągnąć, korzonki się same 'rozplączą'.Ja to robię po kwitnieniu.Świnka pisze:A technicznie jak to zrobić? nożem przeciąć, czy przełamać?
Z mojego doświadczenia wiem, że prymule bardzo łatwo się przyjmują. Moja sąsiadka, która ma działkę już od wielu lat dała mi kiedyś prymule, bo jej się rozrosły. Wyglądało to tak, że wzięła szpadel, ciachnęła kępę mniej więcej na pół, podważyła, wyciągnęła z ziemi i już
. Ja potem ciachnęłam tak samo tę kępę, bo była za duża i posadziłam. Wszystkie prymule, które od niej dostałam rosną bardzo ładnie. Teraz już się z nimi nie cackam

- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Dzięki wszystkim
nabrałam odwagi na to dzielenie, bo rzeczywiście te roślinki znakomicie znoszą wszelkie przesadzania. Znoszą też mróz i inne niewygody - nie lubią tylko palącego, letniego słońca. Dlatego staram się, żeby na lato zacieniało je coś wyższego. Ostatnio były to wieloletnie, krzaczaste astry, które wiosną podczas kwitnienia pierwiosnków są ledwie widoczne nad ziemią i tworzą tylko jakby zarys obramowania. A potem bujają wzwyż i osłaniają pierwiosnki przed nadmiarem słońca.

Pozdrawiam, Ilona
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te pierwiosnki są bardzo łatwe w uprawie.
jarek
jarek
A oto mój najnowszy nabytek w tej materii:
pierwiosnek wyniosły odmiany ?Victoriana Silver Lace Black?

pierwiosnek wyniosły odmiany ?Victoriana Silver Lace Black?

pozdrawiam
Aneta
Aneta
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Mam jedną malutką ząbkowaną i mizerutko wyglada.
Co jest nie tak? Czy ja mam jej dać jeść a może przesadzić w inne miejsce, albo zmienić ziemię na lżejszą?
Obok mam zwykłe i dużo lepiej rosną.

Co jest nie tak? Czy ja mam jej dać jeść a może przesadzić w inne miejsce, albo zmienić ziemię na lżejszą?
Obok mam zwykłe i dużo lepiej rosną.

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
A kiedy go posadziłaś? Ząbkowane rosną wolniej niż te zwykłe, bezłodygowe, które się rozrastają niemal jak chwasty 

pozdrawiam
Aneta
Aneta
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
On ma już z trzy latka. I wyglada na to ze jest drobniejszy z roku na rok. Dobrze chociaż że co roku wraca.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki