Truskawkowa działka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Truskawkowa działka cz.2

Post »

Bardzo lubię dąbrówki i mam ich parę odmian, szczególnie ładnie teraz się prezentują, bo pod koniec lata to jedyne kwiatki które u mnie łapią mączniaka i to te zwykłe nie odmianowe :wink:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko dziękuję ;:196 oj przyda się to życzenie, więcej czasu i więcej sił ;:108
Marysiu a to ciekawe - tutaj dąbrówki są dosłownie wszędzie i nigdy nie widziałam by chorowały :shock:

Uporałam się z kolejną porcją zdjęć, a więc kwitnących widoków ciąg dalszy ;:108 Rozkwitły pączki nn które pokazywałam poprzednio oraz niebieski kwiatek, którego widywałam na forum, ale bez nazwy. Zauważyłam że fotosik trochę pozmieniał mi kolejność zdjęć, jedna chodzi o te na początku. Dalej w mieszance - piękny gość na przekwitających tulipanach, hosty, rozchodnik okazały oraz kolejny nn (ostatnie zdjęcie). Tę konkretną roślinę znalazłam na nieużywanej działce, nigdy nie widziałam kwiatów, za to liści jest zdecydowanie więcej niż rok temu :wink: Jako przerywnik jedna z dwóch posadzonych ostatnio cukinii, urosły jak na drożdżach ;:oj W ich przypadku sadzenie razem z eko doniczką się sprawdza, mam tylko nadzieję że przeżyją pod przykryciem majowe przymrozki ;:202

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Choć rośliny pospolite, to zdjęcia rewelacyjne! Dla nich warto zaglądać do Ciebie ;:333
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie zielone chrząszcze oblegają głównie parzydło leśne .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jak zwykle piękne zdjęcia Natalio! ;:138 Wiosna jest cudowna i ma magiczną moc - dodaje uroku nawet chwastom :wink:
Chyba znam Twoje rośliny NN. Te niebieskie kwiaty to floks kanadyjski. Dość intensywnie i przyjemnie pachnie, a te różowe to na pewno jakaś firletka, ale jest ich sporo i nie wiem dokładnie jaka.
Ja również lubię bratki i pozwalam im się wysiewać bez umiaru. Są urocze i niezawodne.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Natalko ja też zaczynałam od doniczkowych. Konkretnie dwa lata temu i byłam wtedy pewna , ze nigdy nie będę dbać o ogródki, bo to mi się wydawało takie trudne w porównaniu z uprawą parapetowców. A rok później pod wpływem Waszych ogrodów coś mnie pokusiło.Myślałam że są one tak cudowne, ze ja tez chce spróbować :D Mieszkasz w pięknej okolicy.Te rozległe przestrzenie, widoczne horyzonty. Kiedyś tak u mnie było, ale wiadomo ludzie się wprowadzają, budują.. Tęsknię za czasami, gdy przed oczami rozciągały mi się tylko pola. Jest kilka miejsc podobnych do widoczków z twoich fotek w okolicy, ale zdecydowanie mniej niż kiedyś Ogród masz przepiękny..Ujęcia roślin niesamowite. Każdy nawet najmniejszy kwiat w tych zbliżeniach pokazuje swoje piękno.. I urocze tulipany, i drobne bratki , floksy i te małe piękne drobinki, których nazw nie znam .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Florianie dziękuję ;:196 jestem zdania że każda roślinka jest piękna i warta pokazania :D
Elżbietko one lubią duże, dobrze rozwinięte kwiaty, jasne lub różowe - siedzą zawsze na jabłoni, czasem na goździkach brodatych i piwoniach ;:108 żywią się pyłkiem, więc można je podziwiać bez wyrzutów sumienia :wink:
Izo dziękuję za identyfikację - jedne i drugie dostałam od sąsiadki, dlatego nie znałam nazwy ;:131
Olu u mnie było bardzo podobnie ;:108 działkę mam praktycznie za miastem, trzeba dość daleko dojechać, ale wynagradzają to piękne widoki :D

Kolejna porcja zdjęć z tej samej wizyty - szafirki armeńskie nareszcie zaczynają się rozkwitać, trochę to trwało ;:224 Z drugiej strony dzięki temu kwiaty dużej pozostają ozdobne, mogę więc im wybaczyć ślimacze tempo. Kwitną również w pełni niezapominajki, zaczyna kwitnienie zielona żurawka. Jej kolorowa koleżanka dopiero rozprostowuje listki, cieszy mnie jednak przede wszystkim to, że obie rosną, chociaż zielona dwa razy szybciej, ma również więcej kwiatów. Na koniec pokazywane już floksy kanadyjskie oraz prawdopodobnie firletka :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Cudowne! ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Natalko , to mnie pocieszyłaś , że one raczej są nieszkodliwe dla ogrodu , więc niech sobie jedzą ten pyłek .Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Natalko u Ciebie kwitną juz Firletki smółkowe, a moje dopiero się zbierają, Mocno dostały popalić w zimie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O tak, kwitnące drzewa cudne, zwłaszcza w twoim wydaniu ;:173 A tulipanki jakie cudne ;:oj
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Natalio , przez chwilę nie miałam czasy na śledzenie forym , a ty masz już nowy wątek ? Albo ty pędzisz , albo mnie nie było dłużej niż myślałam ;:224
Twoje zdjęcia zawsze można oglądać jak piękny album, każdą roślinkę potrafisz pokazać we wspaniały sposób ;:180
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Twój piękny ogród "buchnął" majem czyli kolorami niezliczonych gatunków roślin ozdobnych i jadalnych ;:138
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Loki dziękuję ;:196
Elżbietko wiem to z własnych obserwacji - nigdy nie zauważyłam by interesowały je liście, na kwiatach też tylko siedzą, albo właśnie wsuwają pyłek ;:108
Jadziu aaa, czyli one tak się nazywają - ano kwitną, zaskakująco ładnie jak na rośliny posadzone zeszłej jesieni ;:oj
Małgosiu dziękuję ;:196
Iwciu dziękuję ;:196 ano mam nowy wątek, planowałam otwarcie w nowym sezonie - trochę się opóźniło, ale już jest ;:215
Arku dziękuję ;:196

Już myślałam że nie pokażę dzisiaj tych zdjęć... Zepsuł mi się kabel od dysku zewnętrznego na którym je przechowuję ;:202 Na szczęście kryzys już zażegnany, mam nowy kabel ;:215

Zdjęcia z wczoraj - irysy niedługo buchną kolorami ;:215 I już wiem że nie wszystkie są żółte :tan Trochę trzeba będzie to towarzystwo rozsadzić, miejscami zrobiło się za gęsto... Zaczynają też żarnowce za płotem, postaram się tam przejść z aparatem - to zawsze niesamowity widok ;:3 Na dokładkę kilka kwitnień i zapowiedzi oraz rozchodnik który przelazł od sąsiada. Jest całkiem ładny, ale muszę uważać by nie udusił mini hosty rosnącej obok ;:202

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U mnie iryski jeszcze bez pączków.
Zarnowce piękne. W mojej okolicy nie rosną.Nie mam takich pięknych widoków. :(