Ciasne, ale własne, mój 1 ar przydomowego ogródka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ciasne, ale własne, mój 1 ar przydomowego ogródka

Post »

Trochę z poślizgiem 'uprzejmnie' donoszę o tym co się dzieje w moim ogródku, a dzieje i szybko i treściwie, bo już Lilie zaczynają i Milin:

Obrazek

Obrazek

Juki dwu metrowe takie trochę monumentalne:

Obrazek

Różę zawsze wdzięcznym obiektem do obfocenia:

Obrazek

Liliowce te późniejsze ze mną od wielu lat, też taki miły akcent w ogrodzie

Obrazek

No i miałem pokazać Hemerocallis Double River Wye, piękny dubeltowy liliowiec ale gdzieś wcięło prezentację. Czasami się zdarza po 'weckendzie' (czytaj grilach), że nie mogę czegoś znaleźć, a później cudownie się odnajdują różne rzeczy. Też tak macie? :;230

A teraz pokażę najzwyklejszą coroczną metamorfozę, bo często zapomina się, że na początku był kwiat... :D

Obrazek

No i zaczęło się przerabianie owoców (klęska urodzaju). Czereśnie przerobione (6 kg.), za chwilę czerwona porzeczka, wiśnie, agrest itp. itd. Niczemu nie przepuszczę - zimą jak znalazł :)
Już zjadam swoje ogórki, na pomidory jeszcze trochę przyjdzie poczekać, papryka też już zawiązuje owoce, a przecież to jeszcze wiosna...

i jeszcze takie różne:

Obrazek

Na koniec moja ulubiona (już przekwita)

Obrazek

...i na koniec...dowcipu nie będzie, muszę dawkować , bo starczy zaledwie na rok, no góra 1,5 roku i co potem... ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Nadszedł czas datur i teraz one będą królowały, ze względu na okazałe kwiaty i charakterystyczny zapach, zwłaszcza pod wieczór. Autentyczny zawrót głowy, szkoda tylko, że nie da się ich wsadzić do flakonu... :cry:

Obrazek

A to przykład jak wybarwia się odmiana łososiowa (dla mnie różowa) przez wszystkie fazy kwitnienia. Jak na mój gust też za krótko to trwa ... :)

Obrazek

i po kolei juki, hortensje, fuksje te zimowane w piwnicy - prowadzone na drzewka (nazbierało ich się parę, będę chyba musiał otworzyć wątek pt. Komu, komu... :D ),

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pelargonie też szaleją:

Obrazek

Malwy już będą nam towarzyszyć do końca sezonu

Obrazek

No i o dziwo floksy zaczynają, czyżby początek jesieni ??? A gdzie lato ja się pytam... ;:oj

Obrazek

Na koniec portrety Petuni bardzo obficie i kolorowo w skrzynkach się prezentują:

Obrazek

Żeby nie było za łatwo zagadka - który kwiatek nie jest Petunią??? ;:202 Jak nikt nie rozwiąże zagadki nie będzie kawału...Obrazek
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

No to teraz można się po zachwycać. Datury, malwy to kwiaty mojego dzieciństwa ;:138 które niż niestety było jakiś czas temu :( już zapomniałam jakie te kwiaty są piękne :uszy

A Juki masz piękne. Pierwszy raz widzę w kolorze innym niż biała ;:oj

A jeśli chodzi o zagadke to stawiam, że ten biały nie jest Petunią :wink:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

U mnie też klęska urodzaju :wink: Trawnik usiany czereśniami, wiśniami, niedojrzałymi śliwkami (a na drzewie wcale braków nie widać, wręcz zatrzęsienie owoców :wink: Wczoraj wyrzuciłem ponad 2 duże wiadra popsutych czereśni z trawnika...
Juki super choć ja jestem bardziej fanem tych o kolorowych liściach, które są z reguły mniejszych rozmiarów :wink: ale standardy tez mam :wink:
Piękne brugmansje, szczególnie ta różowo-łososiowa :D

Też obstawiam ten biały kwiatek jako podszywający się pod petunię choć nie mogę rozgryźć co to jest :wink:
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Uprzedzałem, że teraz będą królowały Datury, i muszę! przekazać taki 'monoline show':

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słoneczniki też zaczynają i też wdzięczne modele do pozowania (nie na darmo Vincent van Gogh się nimi zauroczył)

Obrazek

I Malwy i Oleandry już w pełni kwitnienia:

Obrazek

Obrazek

I kupa roboty, żeby przetworzyć wszystko co obrodziło. Karol masz rację klęska urodzaju, ja dzisiaj jeszcze będę się męczył z czwartym takim wiaderkiem (jak ja nie cierpię drylować - brylować to i owszem :;230 ):

Obrazek

W sumie ok. 15 kg. + 2 kg. zasypane cukrem na nalewkę. (Sprawdzony od lat przepis i w efekcie niebo w gębie :D )

I to czym się chwalę po wszystkich 'odpustach' (czytaj wątkach) "Cymbidium" wykwitło w ogrodzie to i w wątku ogrodowym być musi ;:170 :

Obrazek

Drugi pęd już też zaczyna kwitnienie i pokażę go w następnym wejściu. :)

Na koniec rozwiązanie zagadki - trafiony zatopiony, kwiatek który próbował udawać Petunię to kwitnąca tykwa 'Kobra':

Obrazek

No i słowo się rzekło - Rozmawiają dwa koty... wiesz, słyszałem, że w zamierzchłych czasach kot jak był głodny to musiał złapać mysz i ją zjeść... No nie,... tylko proszę cię nie mów nic więcej, bo się shaftuję ... ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że znów czarujesz petuniami ;:138 a odnośnie słoneczników może opłacało by się zrobić taką wartościową fotke jak Vincent obraz ;:122 ;:333 próbuj może się uda ;:215

Odnośnie klęski urodzaju. Ja mam jeszcze za młode owocówki i mam tyle, żeby sobie podziobać z krzaczka, ale muszę oberwać porzeczki i agrest, który dziwne, ale w tym roku na wszystkich krzakach jakiś drobny. Może problemem było to, że owoce oberwały gradem w pierwszej fazie rozwoju.

A i nie muszę już chwalić Cymbidium, ja się muszę podkraść do Twojego namiotu ;:175 ;:183 ;:123

Wracając do kawału to dobry, ale i tak może z kimś "brudzia" warto by było wypić, bez haftowania ;:306 wiem miałam już nic o tym nie pisać ;:306
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatu tykwy nigdy nie widziałem więc w życiu nie domyśliłbym się czego to kwiat :wink: ale musze przyznać, że ładny :wink:
Brugmansji trochę zazdroszczę ale mam nadzieję, że doczekam się kiedyś swoich okazów tych wielkości :wink:
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niech królują datury ;:138 Są takie piękne i okazałe. Trudno jest je przechować przez zimę?? Tak samo ten oleander ;:167 Cymbidium bardzo ładne i egzotycznie wygląda ;:333
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Julian, przechować Daturę, czy Oleander żaden problem, gorzej z pomieszczeniem do ich przechowania. Jak pewnie zauważyłeś, że 'gabarytowe' są i nie każdy dysponuje miejscem (garaż, piwnica etc.) żeby zapewnić im takie minimum do przeżycia, bo i temperatura też ma znaczenie (5-10 stopni C). Chociaż Oleander wytrzyma nawet lekkie przymrozki. Ale warto :

Obrazek

Ale nie samymi Daturami człowiek żyje, jest masa innych kwiatów łatwych i trudniejszych w uprawie, które mogą dać satysfakcję kiedy zakwitną. Z tych łatwiejszych np. słonecznik - siejesz i masz :D , chociaż w moim przypadku nawet siać nie musiałem, bo ptaki karmione zimą poroznosiły nasiona i nawet musiałem część w niektórych miejscach poprzerywać, czyli wywalić :shock: :

Obrazek

Hortensje i malwy też z tych łatwych, bo zimują i nie trzeba wielu zabiegów żeby w przyszłym sezonie cieszyły oko:

Obrazek

Obrazek

Akant, też bylina moim zdaniem skazany na 'ozdobność' i o dziwo mało popularny w ogrodach choć mało wymagający:

Obrazek

Pelargonie i róże, te już wymagają trochę więcej opieki, bo pelargonie trzeba przechować, a róże wrażliwe na wszelkie ssąco - gryzące
szkodniki i 'choróbska':

Obrazek

Obrazek

Z tych zdecydowanie trudniejszych to właśnie 'Cymbidium' które wykwita u mnie II pędem a III się buduje, fakt typowy 'doniczkowiec', a 'Neriny' nie? W moim przypadku nie udaje mi się doprowadzić je do kwitnienia, w tym sezonie trzecie podejście i zobaczymy czy się uda ;:224

Obrazek

Ismeny już pod pąkami, datury te z siewu też, więc będzie co pokazywać :D

I na koniec, żeby nie było za nudno i łatwo - nowe zagadki, (na nowy dowcip trzeba zapracować) ;:306
Małe jest piękne i wszyscy nie raz mieliśmy okazję się o tym przekonać i dlatego zebrałem takie małe niepozorne kwiatki roślin 'psiankowych', które z reguły nie są eksponowane a wydają smaczne i wartościowe owoce:

Obrazek

No i znowu jeden kwiatek nie z tej rodziny, wykluczam ziemniaki i tytoń (to też 'psiankowe'), bo ich nie uprawiam.
Aha, zagadki to i musi być druga:

Jaki owoc sytuuje swoje nasiona na wierzchu??? Z reguły każdy owoc nasiona w formie pestki, pestek ma w środku, a ten jeden zdecydowanie na wierzchu - który???

Miłego łamania głowy, a może nie, bo znowu wymyśliłem coś łatwego...Obrazek
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie akant od Ciebie też bardzo ładnie kwitnie :D Nawet nawadnianie półautomatyczne mu zamontowałem :wink:

Co do zagadkowych kwiatów z Rodziny Solanaceae to na zdjęciach widzimy kwiat pomidora, prawdopodobnie kolcowoja (czyli tzw. jagoda goji), papryki, prawdopodobnie ogórka (czyli przedstawiciel rodziny Cucurbitaceae a nie psiankowate :wink: więc to on tu nie pasuje :wink: ), ostatnia na dole po prawej jest petunia czyli oczywiście kuzynka ziemniaków i papryki, również przedstawicielka rodziny psiankowatych :wink:

A jeśli chodzi o owoc, który ma nasiona na wierzchu owoców to na myśl przychodzi mi poziomka i truskawka :D Chyba, że miałeś jeszcze coś innego na myśli :wink:
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ło matko sauromatum to kurcze czegoś się nauczyłam, bo ja myślałam, że to jagoda goji nie pasuje ;:215

A jeśli chodzi o owoc to też tylko truskawka i poziomka mi do głowy przychodzi. Ciekawe, że wszystkie inne owoce maja nasiona środku a tu wyjątek :shock:
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Ja wiedziałem, że tak będzie... Coś mi mówiło, żeby nie zaczynać z fachowcem, bo cię rozniesie w puch, ale co mi tam, nie wiem jak inni, ja się świetnie bawię, a przy okazji Marta się uczy... ;:306
Zresztą nie tylko Marta, ja sam zaczynam przywiązywać większą wagę do nazewnictwa niż miało to miejsce do tej pory. No i chwała forum, gdzie na jej platformie możemy dzielić się doświadczeniem, a przy okazji jest nauka, jest zabawa, bez 'Crunchipsów' .
Ech ta wszędobylska reklama i co zaczyna mnie niepokoić to niebezpieczna tendencja do robienia leków kardiologicznych w kształcie serca, strach pomyśleć jak będą wyglądały leki na biegunkę... :;230

Ale, ale, wczoraj zaskoczył mnie mile typowy doniczkowiec - 'Echinopsis' zakwitł potężnym kwiatem (w tym roku tylko jeden):

Obrazek

Mam dwie sztuki takie wiekowe traktowane trochę jak mebel (mea culpa) więc na pewno dlatego ten drugi nie zakwitł wcale, porównując do poprzedniego roku - kwitły oba po 3 kwiaty. 'Dzieciorów jak mrówków' co też słyszałem wpływa ujemnie na kwitnienie - wiadomo konkurencja. Muszę je przesadzić!!! :D
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ło matko i córko ;:oj też mam takiego kaktus od 20 lat. Ciągle mi się rozmnaża a dziad nigdy nie zakwitł a też traktuje go jak mebel :shock:
Co mu zrobiłeś że on kwitnie :;230

PS odnośnie kształtu tabletek na biegunkę to szczerze mówiąc nie mam pomysłu, ale myśli podpowiadają mi jaka powinna być konsystencja :;230
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

zabkamarta pisze:Co mu zrobiłeś że on kwitnie
Jak sobie o nim przypominam, to go przytulam (raz - jeden kwiat, dwa razy... ale trzeba mocno :;230, )
Sposób przez nikogo nie autoryzowany...

No dobra, w ogródku non stop się coś dzieje i Lilie (w tym sezonie mizernie)

Obrazek

ale za to Ismeny bogato...

Obrazek

I takie różności...

Obrazek

No i Słoneczniki...

Obrazek

I fotka a'la van Gogh (nie powiem kto, ale ktoś mnie tu podpuszczał :wink: ):

Obrazek

Bardzo daleko mi do Mistrza, ale to tylko dlatego, że te moje modele jeszcze nie zwiędły... ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 No widzisz jak chcesz to potrafisz. Słonecznik jak malowane. ;:215

Mnie powaliła Ismena, pierwszy raz ją widzę i bardzo mi się podoba. Kwiat bardzo zaskakujący. Muszę poczytać co to jest ;:138

PS przytulanie kaktusa ;:202 no to już wiem, dlaczego mój nigdy nie zakwitnie. ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”