Tulipany

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bardzo ładny ten postrzępiony. mam nadzieje, że moim tulipanom nic się nie stanie pod śniegiem, który dzisiaj spadł...
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest American Eagle albo Dallas, tego drugiego nie znalazlem zdjec więc nie jestem pewny.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Graszka 2 pisze:eMZet
No i byłam w pierwszej części Twojego ogrodu. Jestem zachwycona.
Jest tam przepiękna odmiana tulipanów, którą nazywam szronik. Masz ją w kilku kolorach.Nie wypada mi zdejmować ich z Twojej strony , więc wstawiam swojego, żeby było wiadomo o co mi chodzi.
Mam prośbę napisz jaka to odmiana , bo ja nie wiem co to za tulipany i opowiedz coś o nich proszę.
Witaj Graszko! Kwiat na zdjęciu to tulipan z grupy tulipanów Mendla o postrzępionych brzegach płatków. Tulipany te znane są pod nazwami: strzępiaste, fryzowane lub fringed. W przeciwieństwie do wronek89 nie podejmuję się określić nazwy odmiany tulipana na zdjęciu. Tylko odmiany o bardzo charakterystycznych cechach można jednoznacznie ustalić na podstawie zdjęcia. W grupie tulipanów Mendla występuje wiele odmian o zróżnicowanych kolorach, wysokościach kwiatów lub porze kwitnienia.
Mietek.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

w tym roku też czekam na nowe tulipanki, dosadziłam ponad 30 cebulek, nowością będą bardzo ciemne, nie mogę sie doczekać jak zakwitną Graszka piękne robisz zdjęcia :D
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Ta grupa nazywa się teraz Crispa - chyba.
eMZet
1000p
1000p

Post »

wronek89 pisze:Ta grupa nazywa się teraz Crispa - chyba.
Oczywiście masz rację, jest to obecnie grupa 5. - Crispa.. Dziękuję za podpowiedź.
Mietek.
eMZet
1000p
1000p

Post »

Grażynko, kocham wszystkie tulipany, w tym również papuzie. Mam w ogrodzie trzy odmiany: Orange Favorite (to chyba ten co na Twoich zdjęciach), Texas Flamme i Blue Parrot. Ta ilość winna się w tym roku zwiększyć o dwie-trzy odmiany już posadzone jesienią.
Tulipany papuzie sprawiają więcej kłopotów przy uprawie. Ogromne, ciężkie kwiaty pod wpływem deszczu kładą się na ziemię. Trudno je później doprowadzić do pionu.

Pozdrowienia

PS. Miłośnikom tulipanów polecam do oglądania prawie 500 odmian tulipanów pod adresem: http://www.goodflower.com/gal/gallery_l ... 5&pageNo=1
Mietek.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja w zeszlym roku mialam tylko 2 z postrzępionymi płatkami: jasnożółto-czerwony i bardzo ciemno bordowy. były przecudowne.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Hejka tulipanofile! :)
Mam pytanko laika, proszę się nie śmiać jakby co.
Rosną u mnie takie tulipany od wieków ale coś tam poczytałem i mi się w głowie zamieszało dlatego mam pytanko: czy ten tulipan jest chory (zawirusowany) czy on tak ma po prostu ma, taka jego uroda? Chodzi mi oczywiście o te smugi.

Obrazek

Pytam ponieważ na jesieni kupiłem trochę innych tulipanów i nie chciałbym żeby mi się jakaś zaraza rozniosła.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi sie podoba, ale nie wiem, czy jest chory czy nie. ale i tak sliczny.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zawirusowane tulipany staram się usuwać choć do tej pory miałem tylko 4 szt. Taki tulipan można poznać już po liściach. :D
eMZet
1000p
1000p

Post »

chwaścik pisze:Hejka tulipanofile! :)
Mam pytanko laika, proszę się nie śmiać jakby co.
Rosną u mnie takie tulipany od wieków ale coś tam poczytałem i mi się w głowie zamieszało dlatego mam pytanko: czy ten tulipan jest chory (zawirusowany) czy on tak ma po prostu ma, taka jego uroda? Chodzi mi oczywiście o te smugi.

Obrazek

Pytam ponieważ na jesieni kupiłem trochę innych tulipanów i nie chciałbym żeby mi się jakaś zaraza rozniosła.
Odpowiedz sobie na proste pytanie: Czy te rosnące od "wieków" tulipany były zawsze takie, czy może smugi wystąpiły dopiero teraz?
Jeśli zawsze były takie, to jest to normalna cecha odmianowa. Jeśli zobaczyłeś te smugi po raz pierwszy to też nie oznacza jeszcze zawirusowania. Niektóre odmiany tulipanów, w miarę dojrzewania kwiatów, wykazują zdolność o przebarwień. Odmiana Golden Appeldorn uzyskuje delikatne, czerwone rumieńce, a Appeldorn (czerwony) przebarwienia żółte.
Smugi i rozbicie kolorów z powodu działania wirusów wyglądają zdecydowanie innaczej.
Mietek.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

A tu coś ciekawego znalazłam o zielonych tulipanach :
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=755

i jeszcze coś , o tworzeniu nowych odmian ( dotyczy to także róż i tulipanków ) :P
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2315
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Bardzo dziękuję WSZYSTKIM za odpowiedzi! :)
grigori24 pisze:Taki tulipan można poznać już po liściach. :D
Grzegorzu, powiedz coś więcej, jak to się rozpoznaje, nie mam pojęcia...
Ostatecznie usunę te tulipany przed kwitnieniem, żeby pszczoły nie przeniosły wirusów z pyłkiem.
eMZet pisze: Odpowiedz sobie na proste pytanie: Czy te rosnące od "wieków" tulipany były zawsze takie, czy może smugi wystąpiły dopiero teraz?
Jeśli zawsze były takie, to jest to normalna cecha odmianowa. Jeśli zobaczyłeś te smugi po raz pierwszy to też nie oznacza jeszcze zawirusowania.
To by było najlepsze rozwiązania ale tu właśnie leży problem :(
Do tej pory tulipany traktowałem jak trudne do wyplenienia chwasty, dopiero niedawno zrobiłem dla nich specjalne miejsce i poświęciłem się żeby wyplenić je z wszelkich innych miejsc w ogrodzie i przenieść i dopiero teraz zwróciłem bliższą uwagę na to jak wyglądają. A dokładnie stało się to post factum, czyli dopiero teraz przyglądnąłem się zdjęciom które zrobiłem i się nieco przestraszyłem bo jak już napisałem, nakupiłem trochę różnych tulipanów i nie wiem za bardzo co z tym fantem zrobić :(
eMZet pisze: Smugi i rozbicie kolorów z powodu działania wirusów wyglądają zdecydowanie innaczej.
Mam taką nadzieję bo nie chciałbym ich usuwać, w gruncie rzeczy to choć stare to bardzo ładne tulipany, a poza tym mam ich baaardzo dużo.
Graszka 2 pisze:Miałam tylko żółte i czerwone i nie było wątpliwości, że w tym nastąpiła zmiana.
No tak, w tej sytuacji to ewidentne, sęk w tym, że ja nie pamiętam czy te moje od początku już tak miały :(
Jedyne czym mogę się sugerować w tej sytuacji to ten tulipan żółty zaraz obok, niby ten sam i też jakieś delikatne odbarwienia no ale nie aż takie!
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Tulipan zagadka

Post »

W ubiegłym roku zakwitła mi zagadka tulipanowa, czystoczerwony dostał paski, w kolorze jak na zdjęciu.zastanawiam się, czu to zawirusowanie, czy naturalna mutacja. Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”