Ogród i róże Ireny
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród i róże Ireny
Irenko czy to jedna i ta sama róża czy dwie różne. Pytanie czy pachnie??? Iglaczki też tnę, bo nie chcę ,żeby wyrosły ponad stan jednak tylko je skracam .Nie mam ręki do formowania . Radosnych Świąt
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irenko - tak sobie myślę, że nie będziesz odosobniona w cięciu róż tuż po świętach
Sądziłam, że w dniu dzisiejszym troszkę porobię w ogródku, bo wczoraj z mamuśką szalałam w kuchni i dziś niewiele już mam do zrobienia. Ale prognozy są takie, że za kilka godzin będzie padać, więć ciąć nie mogę.
Z okazji Świąt życzę Ci Irenko samych dobrych chwil!

Z okazji Świąt życzę Ci Irenko samych dobrych chwil!
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Irenko
Życzę radosnych i miłych
Świąt Wielkanocnych,
smacznego święconego
oraz mokrego dyngusa no i pogody tak za oknem jak i ducha
Życzę radosnych i miłych
Świąt Wielkanocnych,
smacznego święconego
oraz mokrego dyngusa no i pogody tak za oknem jak i ducha

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Irenko, ale masz piękny ogród!!!
Zachwycająco!
Właśnie ukorzeniam dwa badyle bukszpanu, a swój jeden, jedyny egzemplarz tnę właśnie w kulę.... trochę koślawą, ale na okrągło
I dzisiaj mu trochę górę ścięłam... "na pazia" 

Właśnie ukorzeniam dwa badyle bukszpanu, a swój jeden, jedyny egzemplarz tnę właśnie w kulę.... trochę koślawą, ale na okrągło

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
Witaj Jadziu tak ta czerwona róża, a raczej zdjęcia to ten sam krzew, róźyczka pachnie, tworzy wysokie proste pędy i kwiaty wielkosci prawie, mojej dłoni. Tak się zasranawiałam czy nie jest to róża Parole, ale zobaczę latem podczas kwitnienią do robotya. Co do cięcia iglaków czy innych krzewów, to z obserwacji widzę, że im więcej tnę, przycinam krzewy to one lepiej rosną.
Ewo - Ewka36jj ja poprzycinałam zdecydowaną większą część moich różyczek, pogoda zachęcała do prac ogrodowych to wzięłam sekator i do dzieła. Co prawda forsycje u mnie jeszcze nie kwitną, ale niewiele im brakuje...
. Później róże dostaną jeść i niech się biorą do roboty.
Basiu tnij jak masz ochotę, na pewno wyjdzie wyśmienicie. Przecież trening czyni mistrza.
. Po kilku latach będziesz miała pięknie uformowany bukszpan.
Święta się skonczyły , sloneczko zaświeciło to i nareszcie można było zabrać się za roboty ogrodowe. Jeszcze przed świętami zaczęłam a teraz dalej przygotowywałam miejsce pod nowe różyczki. Do wycięcia poszła 1 krzewuszka, ognik, zlotlin japoński i trochę innych różności. A w donicach na swoje miejsce już czekają 3 krzewy Abraham Darby i 3 James Galaway.
Zimę przezyły zakopane w donicach.
A teraz kilka zdjęć angielek z zeszłego sezonu
Boscobel

Clair Austin

Crocus Rose

CPM

Falstaff

Gertrude Jekyll

I jeszcze Grace

Ewo - Ewka36jj ja poprzycinałam zdecydowaną większą część moich różyczek, pogoda zachęcała do prac ogrodowych to wzięłam sekator i do dzieła. Co prawda forsycje u mnie jeszcze nie kwitną, ale niewiele im brakuje...

Basiu tnij jak masz ochotę, na pewno wyjdzie wyśmienicie. Przecież trening czyni mistrza.

Święta się skonczyły , sloneczko zaświeciło to i nareszcie można było zabrać się za roboty ogrodowe. Jeszcze przed świętami zaczęłam a teraz dalej przygotowywałam miejsce pod nowe różyczki. Do wycięcia poszła 1 krzewuszka, ognik, zlotlin japoński i trochę innych różności. A w donicach na swoje miejsce już czekają 3 krzewy Abraham Darby i 3 James Galaway.

A teraz kilka zdjęć angielek z zeszłego sezonu
Boscobel

Clair Austin

Crocus Rose

CPM

Falstaff

Gertrude Jekyll

I jeszcze Grace

Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Ogród i róże Ireny
- JAKUCH
Cudna Grace i reszta również wszystkie bujnie kwitnące
http://www.rosebook.ru/roses/tea-hybrid/parole/ Irenko tu masz tę różę. Nie wiem czy znasz te stronkę .Lubię u nich identyfikować róże .Niby wygląda tak samo i opis który dałaś też by pasował do tej róży Parole

Dziękuję Jadziu za link do tej strony. Jakoś do tej pory jej nie znałam. Będę tej róży przyglądać się wczasie kwitnienia i robić notatki, bo do tej pory jakoś o tym nie pomyślałam, a czasami dobrze wspomóc swoje wspomnienia notatkami. Dziękuję i pozdrawiam 

Ogród i róże Ireny
Ogród i róże Ireny
właśnie skończyłam przycinanie róż. Ufff
, teraz dostaną jeść i trzeba się brać za resztę prac ogrodowych.
Moje pomidorki już są takie

Na dwóch już dzisiaj zobaczyłam pierwsze zawiązki kwiatów. Wiosna w pełni, kwitną wiosenne kwiaty, przekwitły już przebiśniegi, kwitną krokusy, pierwsze narcyzki i prymule.

Piwonie też już nosy wystawiają do słońca

Barwinek też już nieśmiało pokazuje kwiatuszki

No a teraz jeszcze kilka różyczek
Golden Cecebration z wiosny 2016 , trochę chorowały w zeszłym roku, ale długo kwitły

Graham Thomas

James Galaway

Jubilee Celebration - z jesieni 2016 - jeszcze nie rośnie na docelowym miejscu tylko w donicy. Teraz dostanie nowe miejsce i będzie to drugie kwitnienie

Judy the Obscure

L.D.Braitwaite - krzewy na razie nieduże, ale za to kwiaty cud - miód

oj coś dwa razy wskoczyło. Nie wiem czy udało mi się usunąć. jak podejrzałam - udało się. Pozdrawiam.

Moje pomidorki już są takie

Na dwóch już dzisiaj zobaczyłam pierwsze zawiązki kwiatów. Wiosna w pełni, kwitną wiosenne kwiaty, przekwitły już przebiśniegi, kwitną krokusy, pierwsze narcyzki i prymule.

Piwonie też już nosy wystawiają do słońca

Barwinek też już nieśmiało pokazuje kwiatuszki

No a teraz jeszcze kilka różyczek
Golden Cecebration z wiosny 2016 , trochę chorowały w zeszłym roku, ale długo kwitły

Graham Thomas

James Galaway

Jubilee Celebration - z jesieni 2016 - jeszcze nie rośnie na docelowym miejscu tylko w donicy. Teraz dostanie nowe miejsce i będzie to drugie kwitnienie

Judy the Obscure

L.D.Braitwaite - krzewy na razie nieduże, ale za to kwiaty cud - miód

oj coś dwa razy wskoczyło. Nie wiem czy udało mi się usunąć. jak podejrzałam - udało się. Pozdrawiam.
Ogród i róże Ireny
Ogród i róże Ireny
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Irenko taki piękny post, że nawet nie przeszkadza jego podwójne wklejenie
A pomidory to masz jakieś wyścigowe 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Ewuś - pomidorki siane były 20 stycznia i teraz stoją za szkłem, mają dużo słońca i idą jak burza. w zeszłym roku około połowy czerwca mieliśmy już swoje pomidorki. mniam, mniam 

Ogród i róże Ireny
Ogród i róże Ireny
- JAKUCH
Irenko podziwiam te Twoje pomidorki prawdziwi sprinterzy
Ochhhh gdzie tam moim do nich
jednak mam nadzieje ,ze też ruszą z kopyta Cudne kwiaty Goldenki i Jubile ,L.D Braithwaite to całkiem inna czerwień taka szkarłatna .Szkoda ,ze się na nią nie zdecydowałam , ale nic straconego po mimo ,że miejsca brak .

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Irenko podziwiam pomidory bo moje wysiałam w początku marca i jakoś mizerne rosną....czy takie maleństwa mogę podkarmić chociaż florowitem?
O różach nie będę się rozpisywać bo piękności same u Ciebie...od razu nabieram ochoty na dalsze zakupy tylko z miejscem u mnie gorzej.
Też już ruszyłam z senatorem i obcinam panienki mimo że forsycja jeszcze nie kwitnie.
W niedzielę mam pierwszą giełdę ogrodniczo rolniczą w Marszewie chyba zaszaleję.
Pozdrawiam
O różach nie będę się rozpisywać bo piękności same u Ciebie...od razu nabieram ochoty na dalsze zakupy tylko z miejscem u mnie gorzej.
Też już ruszyłam z senatorem i obcinam panienki mimo że forsycja jeszcze nie kwitnie.
W niedzielę mam pierwszą giełdę ogrodniczo rolniczą w Marszewie chyba zaszaleję.
Pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne róże, a pomidorki
łał. Gdzie tam moje do tych z twoich zdjęć. .

Jadziu , Krysiu i ed04 jak już pisałam w odpowiedzi do Ewy to moje pomidorki (za radą sąsiada) są co roku wysiewane około 20 stycznia, a w II połowie czerwca mamy już swoje , własne, smaczne pomidorki. Przy pikowaniu na dno każdej doniczki wsypuję trochę nawozu długodziałającego, a następnie około 8, 10 kwietnia co roku sadzimy je do 10 litrowych wiaderek i do szklarni. Tak wyglądały w latach ubiegłych. Przy wsadzeniu do wiaderek wsypuję obornik granulowany i nawóz długodziłający.

Najważniejsze prace zostały już wykonane. Róże przycięte, nakarmione. Okazuje się ,że jedna róża Chopin mi chyba wypadła. Cięta mocno, jak na razie ma puste pędy.
. Nie widać żadnych oznak życia. Wszystki inne już ruszyły. Poczekam jeszcze trochę.
. Jak nic się nie ruszy to wymiana na inną.
Kilka wiosennych widoczków. Zakwitły pierwsze tulipany

ciemierniki

A teraz powtórka z lata ubiegłego roku - ciąg dalszy prezentacji
Lady Emma Hamilton. Pierwszego lata jakoś mi się wcale nie podobała, miała jakieś małe nijakie kwiaty, ale już w roku poprzednim ujęła mnie bardzo.

Lady of Shalott - to chyba bezapelacyjnie najlepsza angielka. Najładniej rozbudowane krzaczki, długie kwitnienie, obfite, delikatny zapach. Polecam każdemu.

Munstead Wood - piękny aksamitny kolor i zapach. Dla mnie następna rewelacyjna angielka

Pat Austin - jestem nią trochę zawiedziona, stosunkowo nie za dużo się rozkrzewiła.

Princess Aleksandra of Kent - młodziutka, będzie to jej dopiero 2 sezon. Jak ją pierwszy raz zobaczyłam, to byłam zaskoczona jej wielkością. Czekam na tegoroczne kwitnienie

Najważniejsze prace zostały już wykonane. Róże przycięte, nakarmione. Okazuje się ,że jedna róża Chopin mi chyba wypadła. Cięta mocno, jak na razie ma puste pędy.

Kilka wiosennych widoczków. Zakwitły pierwsze tulipany

ciemierniki

A teraz powtórka z lata ubiegłego roku - ciąg dalszy prezentacji

Lady Emma Hamilton. Pierwszego lata jakoś mi się wcale nie podobała, miała jakieś małe nijakie kwiaty, ale już w roku poprzednim ujęła mnie bardzo.

Lady of Shalott - to chyba bezapelacyjnie najlepsza angielka. Najładniej rozbudowane krzaczki, długie kwitnienie, obfite, delikatny zapach. Polecam każdemu.

Munstead Wood - piękny aksamitny kolor i zapach. Dla mnie następna rewelacyjna angielka

Pat Austin - jestem nią trochę zawiedziona, stosunkowo nie za dużo się rozkrzewiła.

Princess Aleksandra of Kent - młodziutka, będzie to jej dopiero 2 sezon. Jak ją pierwszy raz zobaczyłam, to byłam zaskoczona jej wielkością. Czekam na tegoroczne kwitnienie

Ogród i róże Ireny
Ogród i róże Ireny
- JAKUCH
Irenko też mam Munstead Wood ,ale gdzie mojej do kwitnienia Twojej
.U mnie angielki marnie kwitną i się krzewią i nie wiem dlaczego, a przecież wszystkie podlewam i dokarmiam tak samo .Kurcze ależ pomidorolandia
Większość moich ciemierników zmarzła przy ostatnich mrozach zakwitły zaledwie 2 kwiatki
a mam sporo tych kęp i kwiatów było mnóstwo aż sie cieszyłam gdy je zobaczyłam jak stopniał śnieg.Niestety potem przeszedł mróz bez śniegu i załatwił wszystkie ciemierniki