Mój ogród w półcieniu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród w półcieniu
Roseum elegans bardzo ładny, w ubiegłym roku kupiłem tę odmianę, bo była ogólnie zachwalana za swoją zdrowotność, ale jako jedyny różanecznik nie przetrwał mi zimy. Dam tej odmianie jeszcze jedną szansę, jeśli ją gdzieś spotkam.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko czy Twoja działka kończy się przy samym lesie ? Czy możesz masz trochę lasu ?
Fajnie wyglądałyby tam różnorakie hosty
Rododendrony i azalie masz piękne
Fajnie wyglądałyby tam różnorakie hosty

Rododendrony i azalie masz piękne

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiem Ci Beatko ,że glicynia dość długo kwitnie , w porównaniu jak krótko kwitła piwonia drzewiasta, to ogrom czasu
U Ciebie różaneczniki ładnie kwitną 

- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
Ostatnio mam mało czasu na pisanie , ale na działkę oczywiście jeżdżę . W końcu to maj i grzech by było nie pojechać, rzucam wszystko i lecę, tym bardziej ,że pogoda dopisuje. Jeszcze nie tak dawno było widać czarną ziemię a teraz robi się zielony busz. Coraz więcej kwiatów kwitnie lub szykuje się do kwitnięcia. Jest suuper!

parę lat temu kupiłam 10 nowych odmian orlików o różnych kolorach i prawie wszystkie o pełnych kwiatach, zgodne były góra 2 sezony , teraz wszystkie są w odcieniach różu

parę lat temu kupiłam 10 nowych odmian orlików o różnych kolorach i prawie wszystkie o pełnych kwiatach, zgodne były góra 2 sezony , teraz wszystkie są w odcieniach różu

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Zgadza się, maj to piękny miesiąc.
Wszystko kwitnie i jest kolorowo.
Nie wiedziałam że orliki mogą zmienić kolor
Wszystko kwitnie i jest kolorowo.
Nie wiedziałam że orliki mogą zmienić kolor

- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Tak, maj to piękny miesiąc, tylko czemu w pracy w maju i czerwcu taka śruba przykręcana i na tę działkę to dosłownie trzeba gnać i wydzierać każdą minutę??
Ładne orliczki. Mój granatowy jakoś się trzyma trzeci sezon, ale specjalnie nie przyrasta.
W Twoim półcieniu ładnie wyglądałyby bluszcze, hortensje pnące, runianki. Masz?
Ładne orliczki. Mój granatowy jakoś się trzyma trzeci sezon, ale specjalnie nie przyrasta.
W Twoim półcieniu ładnie wyglądałyby bluszcze, hortensje pnące, runianki. Masz?
- anastazja B
- 1000p
kasia100780 Kasiu dla mnie mogłyby istnieć tylko trzy miesiące na okrągło : maj, czerwiec i lipiec
Wedle moich obserwacji powracają do "wyjściowego "kolorku oraz rozsiewają się nie powtarzając cech rośliny matecznej. To samo tyczy się np. malw czy floksów. Nie dotyczy to starych ,naturalnych odmian tylko tych nowych, modyfikowanych genetycznie.
Shire Jak przychodzi wiosna i lato to tak często chciałoby się wyfrunąć przez okno z pracy prosto na działkę. Ja czasami nie wytrzymuję , biorę sobie dzień wolny i lecę...
Mam drzewa obrośnięte bluszczami i winobluszczami a hortensję przy ogrodzeniu. Z cieniolubnych mam dużo host

Wedle moich obserwacji powracają do "wyjściowego "kolorku oraz rozsiewają się nie powtarzając cech rośliny matecznej. To samo tyczy się np. malw czy floksów. Nie dotyczy to starych ,naturalnych odmian tylko tych nowych, modyfikowanych genetycznie.
Shire Jak przychodzi wiosna i lato to tak często chciałoby się wyfrunąć przez okno z pracy prosto na działkę. Ja czasami nie wytrzymuję , biorę sobie dzień wolny i lecę...
Mam drzewa obrośnięte bluszczami i winobluszczami a hortensję przy ogrodzeniu. Z cieniolubnych mam dużo host

- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Beatko piękna hostowa kolekcja
to idealne rośliny do cienia i półcienia, a tak duzo rodzajów, że cały czas coś nowego można dokupować 

Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- Shire
O jakie piękne funkie
Spora kolekcja! Pokaże te drzewa obrośnięte bluszczem. U rodziców obsadziłam tak starą studnię. Gruszę zaś winobluszczem, który potem zwieszał się z niej jak fontanna. A ile pszczół było na nim w sierpniu. Całe roje!

- anastazja B
- 1000p
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę Beato, że gustujesz w kolorach takich jak biel, niebieskości wszelakie i fiolety
Ja też takie lubię najbardziej.
U mnie bluszcz rośnie kiepsko, posadziłem kilka sadzonek, ale przyrosty mają kiepskie.
Rośliny wypielęgnowane, dorodne i pięknie kwitną.
Wspaniale jest u Ciebie

U mnie bluszcz rośnie kiepsko, posadziłem kilka sadzonek, ale przyrosty mają kiepskie.
Rośliny wypielęgnowane, dorodne i pięknie kwitną.
Wspaniale jest u Ciebie

- anastazja B
- 1000p
Seba bluszcz rzeczywiście rośnie powoli ale po kilku latach jest bardziej rozbudowany i w związku z tym dużo bardziej go przybywa 

- Shire
Beatko, dziękuję za zdjęcie drzewa z bluszczem
Taki efekt chcę osiągnąć na sośnie. Przywiozłam wczoraj trochę szczepek bluszczu od koleżanki, może i dokupię parę doniczek.

Taki efekt chcę osiągnąć na sośnie. Przywiozłam wczoraj trochę szczepek bluszczu od koleżanki, może i dokupię parę doniczek.
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Wow, ile Ty masz kwitnień, pięknie i kolorowo u Ciebie . Sliczne azalie , orliki... 

- anastazja B
- 1000p
Już dawno po azaliach ale orliki ciągle jeszcze pokazują co potrafią. Właściwie to teraz u mnie kwitną orliki , naparstnice i margerytki, Natomiast w pąkach czekają się róże i lilie ale to jeszcze z 2 tygodnie. Jak zakwitną działka będzie przeżywała swoje najpiękniejsze dni w roku
orliki

swój pokaz zaczęły naparstnice

zakwitł pierwszy liliowiec (podobno majowy
)

kwitnie spóźniona serduszka

krzewuszka Bristol Ruby obsypała się kwieciem , szkoda tylko ,że na tak krótko

trzykrotka

dzwonki

i wszędobylskie Margerytki

orliki

swój pokaz zaczęły naparstnice

zakwitł pierwszy liliowiec (podobno majowy